Διαγνωστικά κέντρα σε απόγνωση: Ζητούν από τον Πρωθυπουργό λύση για το clawback

Εγκλωβισμένοι και υπό πίεση οι εργαστηριακοί γιατροί οδηγούνται σε «εξόντωση»

Επιστολή με την οποία ζητούν συνάντηση έστειλαν στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στον Πρωθυπουργό φτάνει το πρόβλημα του clawback και των δυσθεώρητων ποσών που καλούνται να καταβάλλουν διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενη… χρεοκοπία τους.

Το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας άμεση συνάντηση προκειμένου να βρεθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα που προκύπτει από τις αυτόματες επιστροφές.

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να αναδείξουμε την ανάγκη για άμεση συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μαζί σας για να συζητήσουμε το μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της απομείωσης του clawback και διαγραφής του, με δεδομένο ότι πλέον η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα καταστραφεί εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα. Εφόσον κανείς εκ των συναρμοδίων φορέων της πολιτείας δεν αναλαμβάνει ουδεμία πρωτοβουλία ή υιοθέτηση προτάσεων μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου, απευθυνόμαστε σε εσάς για την επίλυση του, σε αντίθετη περίπτωση η απομείωση της ρευστότητας μας θα εκτοξευθεί εκ νέου σε δυσθεώρητα επίπεδα και η συνεπακόλουθη καταστροφή χιλιάδων πολυϊατρείων ,διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών θα θεωρείται δεδομένη», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο στην επιστολή του.

Και οι φυσικοθεραπευτές

Στο μεταξύ, την κατάργηση του clawback στην Ελλάδα ζητά η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, με επιστολή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει μάλιστα, και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, όπως η Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών, ζητούν την κατάργηση των απαράδεκτων μέτρων rebate και clawback, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την τρόικα ως προσωρινά το 2013 για τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, «αλλά στην πορεία μονιμοποιήθηκαν».

Διαβάστε επίσης:

Κατάργηση του clawback ζητούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί – Αγωνιούν για την επιβίωση τους

Εγκλωβισμένοι και υπό πίεση οι εργαστηριακοί γιατροί οδηγούνται σε «εξόντωση»

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ