Δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τη γονιμότητα σε 5 δήμους – Ενημερωθείτε

Δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τη γονιμότητα σε 5 δήμους - Ενημερωθείτε

Πραγματοποιήθηκαν, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και τους Δήμους Κηφισιάς, Μάνδρας- Ειδυλλίας, Ηρακλείου Αττικής και Αγίας Παρασκευής, Δράσεις  Ευαισθητοποίησης με θέμα «Πρόληψη – Διαφύλαξη Γονιμότητας – ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), ένας αξιόπιστος δείκτης Γονιμότητας» υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH) αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη γονιμότητας, καθώς παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, η AMH αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, τα επίπεδα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι αυξημένα και μειώνονται καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε πιλοτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τη σημαντικότητα στην προληπτική μέτρηση του δείκτη γονιμότητας ΑΜΗ.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση στον Δήμο Κηφισιάς παρουσία του Δημάρχου κ. Βασίλη Ξυπολυτά, 18 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας παρουσία του Δημάρχου κ. Αρμόδιου Δρίκου, 19 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής παρουσία του Δημάρχου κ. Νίκου Μπαμπαλού, και στις 23 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Αγίας Παρασκευής παρουσία του Δημάρχου κ. Ιωάννη Μυλωνάκη. Ενώ αντίστοιχη δράση θα προγραμματιστεί στον Δήμο Λοκρών παρουσία του Δημάρχου κ. Αθανάσιου Ζεκεντέ.

Η Δράση συμπεριλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες καθώς και 100 δωρεάν εξετάσεις με ευγενική χορηγία του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Τις ημερίδεςχαιρέτισε οΠρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνώνκ. Γιώργος Πατούλης, και δήλωσε «Δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, χαράσσοντας στρατηγική ενημέρωσης μέσα από δράσεις που διέπονται από συνέχεια και συνέπεια με σκοπό τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διαθέτει δωρεάν εξετάσεις».

Την ημερίδα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής Χαιρέτησε ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μυλωνάκης και δήλωσε «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και προσωπικά τον Πρόεδρο του Γιώργο Πατούλη, για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας της πόλης μας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη σημαντικότητα στην προληπτική μέτρηση του δείκτη γονιμότητας αντιμυλλέριου ορμόνης. Μία εξέταση που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Με δεδομένο ότι το δημογραφικό πρόβλημα έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, οι δράσεις και οι πολιτικές που είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης της οικογένειας και διευκόλυνσης των ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, είναι αναμφισβήτητα, ψηλά στην ατζέντα μας. Σε αυτό το πλαίσιο ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και προφανώς στο σχεδιασμό μας είναι και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των νέων ζευγαριών.»

Την Ημερίδαστο Δήμο Ηρακλείου Αττικής χαιρέτισε ο Δήμαρχος κ. Νίκος Μπάμπαλος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής και εμείς ως η δημοτική του αρχή έχουμε καιρό τώρα προβληματιστεί για το δημογραφικό πρόβλημα. Για αυτό και ήμασταν ο πρώτος δήμος στην χώρα που εφάρμοσε άμεση πολιτική, χορηγώντας εφάπαξ επίδομα στις οικογένειες της πόλης μας που έφερναν – και φέρνουν ακόμα – στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. Είναι ένα βοήθημα και συνάμα μήνυμα να τολμήσουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, έχοντας τον Δήμο και την Πολιτεία στο πλευρό τους. Τώρα, με την βοήθεια του ΕΔΔΥΠΠΥ, του ΙΣΑ και κορυφαίων επιστημόνων στον χώρο, πάμε ένα βήμα παραπέρα και βοηθάμε τις γυναίκες που θέλουν κάποια στιγμή να κάνουν παιδί να γνωρίζουν τις επιλογές τους, συνεπώς να προγραμματίσουν την ζωή τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμβάλλουν σε αυτή την πρωτοβουλία που, πραγματικά, θα έχει δραστικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας».

Την ημερίδα στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας Χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Αρμόδιος Γ. Δρίκος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Ως Δήμαρχος και Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ στόχος μας είναι η στήριξη της οικογένειας. Όπως είχε πει και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ John F. Kennedy “Τα παιδιά είναι ο πολυτιμότερος πόρος του κόσμου και η καλύτερη ελπίδα για το μέλλον”. Η εκδήλωση αυτή είναι ακόμη μια πρωτοβουλία της δημοτικής μας αρχής για να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα και στον οικογενειακό προγραμματισμό. Το μήνυμα της ημερίδας αυτής είναι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, έγκαιρα, να πραγματοποιούν την εξέταση αυτή, ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους…»

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς και Πρόεδρος της Επιτροπής του ΚΕΜΜΕ κ. Χρήστος Λούμπιας  δήλωσε «η υπογεννητικότητα αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την πατρίδα μας και είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά. Η υπογονιμότητα δεν επηρεάζει μόνο τα άτομα και τις οικογένειές τους, αλλά έχει και σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Πάντος Κωνσταντίνος, Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός στην αντιμετώπιση υπογονιμότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόληψη της υπογονιμότητας σχετικά με την κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων και προσέφερε σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα στο τέλος της παρουσίασης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι παραβρισκόμενες γυναίκες μπόρεσαν να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση μέτρηση της ΑΜΗ, με ευγενική χορηγία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και σε συνεργασία με το διαγνωστικό κέντρο ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Τις Ημερίδεςστήριξαν με τη παρουσία τουςο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΥ κ. Γιώργος Στεφανάκος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρης,  ο Ταμείας του ΙΣΑ κ. Γιάννης Κεχρής,  κ. ο πρώην Δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας κ. Γεώργιος Δρίκος, οι Αντιδήμαρχοι Μάνδρας Ειδυλλίας κκ. Παππά Ξανθή, Βαρασάς Κωνσταντίνος Λινάρδος Ιωάννης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Οικογένειας & Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου Αττικήςκα. Αϊβατζίδου – Ποριώτου Δέσποινα,  η Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Κοινωνικού Διαλόγου του Δήμου Αγίας Παρασκευής κ.  Χρυσούλα Ξύγγη, οΕντεταλμένος Σύμβουλος ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς και Πρόεδρος της Επιτροπής του ΚΕΜΜΕ κ. Χρήστος Λούμπιας , ο κ. Πέτρος Σφηκάκης Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δ.Ε. Εκάλης, ο κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας, ο κ. Στάθης Κύρλος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Συνεργείων, η κ. Μαρία Κεφαλά, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Κηφισιάς, η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κα. Τζίβα Αιμιλία,  η κ. Αγγελική Βαλασοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Α΄ ΚΑΠΗ Κηφισιάς, ο κ. Γιώργος Κασναφέρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου Δήμου Κηφισίας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μάνδρας Ειδυλλίας κ.κ Αντωνίου Αντώνιος, Μουρίκη Αναστασία Παπακωνσταντίνου Χρήστο και οι Τοπικοί Σύμβουλοι Μάνδρας Ειδυλλίας κκ Γκίνη Σταματία, Πέππας Μάριος και Κώνστα Καλομοίρα, ο κος Ντόκος Κυριάκος Δημοτικός Σύμβουλοςτου Δήμου Ηρακλείου Αττικής, η κα. Καραμπέτσου Μαίρη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής & Μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, η  κα Βιδάλη Άρτεμις μέλος Δ.Σ. της ΚΕΑΕΔΗΑ, η Γενική Γραμματέας  του Συλλόγου Ρουμελιωτών κα. Μπαμπαϊτη Κατερίνα, η κα. Βασιλειάδου Καλλιόπη Εκπρόσωπος  του ΚΑΠΗ Δήμου Ηρακλείου Αττικής,η κ. Ζωή Παπαδάτου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Δήμου Κηφισίας, ο κ. Δουρμούσης Γιώργος Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Δήμου Κηφισίας,η υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας, επισκέπτρια υγείας του Δήμου Κηφισιάς, κ. Μίνα Σωτηροπούλου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Δείτε Βίντεο από την ημερίδα στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής:

Ειδήσεις σήμερα:

Δωρεάν εμβολιασμό για τον ιό HPV ακόμη και για τους 26χρονους ζητούν οι επιστήμονες

Διαγνωστικά κέντρα σε απόγνωση: Ζητούν από τον Πρωθυπουργό λύση για το clawback

Ουρολογία: Η μεγάλη συμβολή της ρομποτικής χειρουργικής στις ουρολογικές παθήσεις

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ