Γαλλία: Οργή για τη δολοφονία της φοιτήτριας – Αυστηρότερους νόμους για την μετανάστευση ζητά ο ΥΠΕΣ

Γαλλία: Οργή για τη δολοφονία της φοιτήτριας - Αυστηρότερους νόμους για την μετανάστευση ζητά ο ΥΠΕΣ

Σοκ και οργή επικρατεί στη Γαλλία για τη δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας στο Paris-Dauphine. Το πτώμα της Φιλιπίν εντοπίστηκε θαμμένο στο Δάσος της Βουλώνης το Σάββατο και χθες συνελήφθη στην Ελβετία ένας 22χρονος Μαροκινός ύποπτος, ο οποίος ανήκε στην κατηγορία OQTF, που σημαίνει ότι ήταν υποχρεωμένος να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο 22χρονος ήταν παράνομος μετανάστης. Το 2021 είχε καταδικαστεί για βιασμό που διέπραξε το 2019, όταν ήταν ακόμη ανήλικος. Είχε αποφυλακιστεί τον Ιούνιο του 2024, μετά από πενταετή ποινή φυλάκισης, και από τότε τελούσε υπό καθεστώς υποχρέωσης απέλασης από τη Γαλλία.

Ο Ρεταγιό έχει υποσχεθεί την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση και την διευκόλυνση της απέλασης αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα

Ο ύποπτος, μετά την αποφυλάκισή του, είχε μεταφερθεί σε κέντρο διοικητικής κράτησης στη Μετς, καθώς δεν είχε ταυτότητα που να επιβεβαιώνει την υπηκοότητά του. Παρά τις γαλλικές προσπάθειες για την απέλασή του, το Μαρόκο δεν απάντησε στις αιτήσεις της Γαλλίας για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων. Ο 22χρονος είχε τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό και ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάζεται τακτικά στο αστυνομικό τμήμα, κάτι που δεν έκανε, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί στη λίστα καταζητούμενων.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι κατηγορούν το ποινικό και διοικητικό σύστημα για την καθυστέρηση της απέλασή του.

Ο Ρεταγιό πιέζει την κυβέρνηση για σκληρότερη στάση απέναντι στη μετανάστευση

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μπρούνο Ρεταγιό, εκφράζει την επιθυμία του να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για να προστατευθούν οι Γάλλοι πολίτες, υπογραμμίζοντας πως «αν οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν, ας τους αλλάξουμε».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «αποτρόπαιο έγκλημα» και πρόσθεσε: «Αντιμέτωποι με τέτοια τραγωδία, της οποίας έχουν προηγηθεί πολλές άλλες, δεν μπορούμε απλώς να καταδικάζουμε ή να είμαστε σοκαρισμένοι. Εναπόκειται σε εμάς τους δημόσιους λειτουργούς να επικαιροποιήσουμε την νομοθεσία μας, να προστατεύσουμε τους Γάλλους».

Ο Ρεταγιό, που προέρχεται από το κόμμα Les Republicains και θεωρείται ριζοσπάστης της δεξιάς, έχει υποσχεθεί την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση και την διευκόλυνση της απέλασης αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα.

Πιέζει για σκληρότερη στάση ο Εθνικός Συναγερμός

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας εκμεταλλεύεται την σύλληψη του Μαροκινού υπόπτου για να πιέσει την νέα κυβέρνηση προς την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης απέναντι στην μετανάστευση και σε θέματα ασφαλείας.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν απέκτησε τον ρόλο του ρυθμιστή υποσχόμενο κατά περίπτωση κοινοβουλευτική υποστήριξη της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Αυτή η υποστήριξη θα αρθεί, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της ηγεσίας του αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ακροδεξιού κόμματος σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, την ασφάλεια και άλλα θέματα.

«Ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση αυτή να αναλάβει δράση: οι συμπατριώτες μας είναι οργισμένοι και δεν θα ικανοποιηθούν μόνο με λόγια», προειδοποίησε ο Ζορντάν Μπαρντελά, κατηγορώντας το γαλλικό κράτος ότι τηρεί υπερβολικά ήπια στάση στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας.

«Την ζωή της Φιλιπίν έκλεψε ένας μαροκινός μετανάστης χαρακτηρισμένος OQTF», έγραψε στο Χ.

Η βουλευτής των Πρασίνων, Σαντρίν Ρουσό, προειδοποίησε ότι η γαλλική ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την δολοφονία «για να διασπείρει ρατσιστικό μίσος».

Σημειώνεται ότι το ποσοστό εκτέλεσης των μέτρων απομάκρυνσης από το γαλλικό έδαφος (OQTF) στην Γαλλία είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ανέρχεται σε 7%, έναντι 30% σε επίπεδο ΕΕ.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ