Google: Κατηγορεί τη Microsoft για κατάχρηση της θέσης της στο cloud computing –

Google: Πώς έφτασε να αξίζει 2 τρισ. δολάρια

Η Google εντείνει τη νομική διαμάχη της με τη Microsoft για την προσοδοφόρα αγορά του cloud, κατηγορώντας τον έτερο αμερικανικό κολοσσό για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά σε επίσημη καταγγελία προς τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Google, οι όροι αδειοδότησης της Microsoft για τις υπηρεσίες cloud Azure περιορίζουν την πρόσβαση των πελατών σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Google Cloud και Amazon Web Services.

Σε νέες περιπέτειες με την ΕΕ η Google – Απειλείται με πρόστιμο μέχρι 10% των παγκόσμιων εσόδων της

Επιπλέον, η εταιρεία καταγγέλει ότι η συμπεριφορά της Microsoft ισοδυναμεί με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Η Google υποστήριξε επίσης ότι η κυριαρχία της Microsoft στον τομέα του υπολογιστικού νέφους ενέχει τον κίνδυνο να εκθέσει τους πολίτες της ΕΕ σε κινδύνους ασφάλειας και αποτυχίες λειτουργίας συστημάτων πληροφορικής. Υπογράμμισε μάλιστα την αναταραχή που προκλήθηκε τον Ιούλιο, όταν μια ελαττωματική ενημέρωση από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike  «έριξε» εκατομμύρια υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν λειτουργικό σύστημα Windows (της Microsoft), παραλύοντας αεροδρόμια, τράπεζες, χρηματιστήρια και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η κίνηση της Google έρχεται στον απόηχο συμφωνίας της Microsoft με μικρότερες ευρωπαϊκές εταιρείες cloud, η οποία της επέτρεψε να αποφύγει την επίσημη έρευνα της ΕΕ. Η θυγατρική της Alphabet επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τον συγκεκριμένο διακανονισμό.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα της ΕΕ για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 10% των ετήσιων πωλήσεων μιας εταιρείας. Η Microsoft δήλωσε ότι αναμένει ότι οι ισχυρισμοί της Google θα πέσουν στο κενό από τις Αρχές της ΕΕ.

Η Επιτροπή αναγνώρισε την ύπαρξη της καταγγελίας και δήλωσε ότι θα την αξιολογήσει σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες των ρυθμιστικών Αρχών.

«Η Microsoft διευθέτησε φιλικά παρόμοιες ανησυχίες που διατυπώθηκαν από Ευρωπαίους παρόχους cloud, ακόμη και αφού η Google ήλπιζε ότι θα συνέχιζε να διεκδικεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Microsoft. «Έχοντας αποτύχει να πείσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αναμένουμε ότι η Google ομοίως θα αποτύχει να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google Cloud αν και απέφερε κέρδη ύψους 1,17 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για λειτουργικά κέρδη 982 εκατ. δολαρίων, εξακολουθεί να υπολείπεται των Amazon και Microsoft, στην αγορά υπολογιστικού νέφους.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις για την κυριαρχία στο cloud μεταξύ της Google και της Microsoft θυμίζουν τις συγκρούσεις ετών για μονοπωλιακές πρακτικές που συνδέονται με την κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος των Windows στην αγορά. Το 2009, η Microsoft συμφώνησε να «ανοίξει» το λειτουργικό της σύστημα σε αντίπαλα προγράμματα περιήγησης, προκειμένου να αντισταθμίσει μια κλιμακούμενη απειλή έρευνας (άρα και πιθανού προστίμου) της ΕΕ.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ