Η χαραμάδα της Άγκυρας και το κακό τουρκικό παρελθόν

Η χαραμάδα της Άγκυρας και το κακό τουρκικό παρελθόν

Δύο ειδήσεις από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη το απόγευμα ξεχωρίζουν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας στον ΟΗΕ λίγη ώρα πριν τη συνάντηση – και ενώ είχε επαναλάβει την τουρκική αδιάλλακτη θέση για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο – μίλησε για πρώτη φορά – προς θετική έκπληξη αναλυτών και της Αθήνας-  για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας στο θέμα των θαλασσίων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου “όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών είναι σεβαστά”.

Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με τις σημερινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην ΕΡΤ ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντηση “δόθηκε εντολή από τους δύο ηγέτες στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσο υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης” συνιστά, σύμφωνα με αναλυτές, εξέλιξη στα δεδομένα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το πόσο σημαντική θα είναι αυτή η εξέλιξη θα φανεί στο μέλλον, κυρίως από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, διότι στο παρελθόν είχε τορπιλίσει ανάλογες ελπιδοφόρες εξελίξεις, δηλαδή την επίλυση της ελληνοκυπριακής διαφοράς για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου.  

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στη συνάντηση, σημείωσε ότι “επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας”.

Ανέφερε επίσης ότι “αντιλαμβανόμαστε ότι οι τρεις πυλώνες, ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και η θετική ατζέντα θα συνέλθουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα υπάρξει και το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει εντός του Ιανουαρίου. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονίσουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες”.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αναφερόταν ότι “κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες”.

Διαβάστε ακόμη

* Γ. Γεραπετρίτης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Δόθηκε εντολή διερεύνησης κοινού εδάφους διαλόγου για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ

* Τι λέει η τουρκική προεδρία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ