Ημιαγωγοί: Η αυξανόμενη ζήτηση για AI μπορεί να προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών –

Λιανικό εμπόριο: Αύξηση 7% στον κύκλο εργασιών το 2023 – Ανώμαλη προσγείωση στο δ’ τρίμηνο

Οι ημιαγωγοί γνωρίζουν τεράστια αύξηση στη ζήτηση με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, τα smartphones και τους φορητούς υπολογιστές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η νέα τάση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επόμενη παγκόσμια έλλειψη τσιπ, όπως επισημαίνεται σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την εταιρεία συμβούλων Bain & Company.

Ημιαγωγοί: Ανακοίνωση συνεργασίας Samsung-Qualcomm

Η τελευταία μεγάλη έλλειψη ημιαγωγών συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 εν μέσω διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας και αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, καθώς οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν και να εργάζονται στο σπίτι.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν αποκτήσει μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU, κυρίως από τη Nvidia. Αυτές οι GPU που στεγάζονται σε κέντρα δεδομένων είναι κρίσιμες για την εκπαίδευση τεράστιων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζουν εφαρμογές όπως το ChatGPT της OpenAI.

Εν τω μεταξύ, εταιρείες όπως η Qualcomm σχεδιάζουν τσιπ που μπαίνουν σε smartphone και προσωπικούς υπολογιστές και επιτρέπουν σε αυτές τις συσκευές να εκτελούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τοπικά και όχι μέσω σύνδεσης internet στο cloud. Αυτές συχνά αναφέρονται ως συσκευές με δυνατότητα AI και εταιρείες από τη Samsung έως τη Microsoft έχουν κυκλοφορήσει τέτοια προϊόντα.

Ημιαγωγοί και ζήτηση για GPU

H Bain εκτιμά ότι η ζήτηση για GPU και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι η αιτία έλλειψης ημιαγωγών.

«Η αυξανόμενη ζήτηση για μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) έχει προκαλέσει ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία της αλυσίδας αξίας ημιαγωγών», είπε στο CNBC μέσω email η Anne Hoecker, επικεφαλής της τεχνολογικής πρακτικής στις ΗΠΑ, στην Bain & Company.

«Αν συνδυάσουμε την αύξηση της ζήτησης για GPU μαζί με ένα κύμα συσκευών με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τους κύκλους ανανέωσης προϊόντων υπολογιστή, θα μπορούσαν να υπάρξουν ευρύτεροι περιορισμοί στην προσφορά ημιαγωγών».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο πόση ζήτηση θα έχουν τέτοια gadget με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένης της επιφυλακτικής προσέγγισης από τους καταναλωτές μέχρι στιγμής.

Η Bain & Company σημείωσε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών είναι «απίστευτα περίπλοκη και μια αύξηση της ζήτησης περίπου 20% ή περισσότερο έχει μεγάλη πιθανότητα να διαταράξει την ισορροπία και να προκαλέσει έλλειψη τσιπ».

Η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών κατανέμεται σε πολλές εταιρείες. Για παράδειγμα, ενώ η Nvidia μπορεί να σχεδιάζει GPU, αυτές κατασκευάζονται από την TSMC, στην Ταϊβάν. Η TSMC βασίζεται σε εργαλεία κατασκευής τσιπ από χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Ολλανδία. Επιπλέον, τα πιο σύγχρονα τσιπ μπορούν να κατασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα μόνο από την TSMC και τη Samsung Electronics.

Η γεωπολιτική θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί έλλειψη ημιαγωγών. Οι ημιαγωγοί θεωρούνται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ως στρατηγική τεχνολογία. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία, μέσω περιορισμών στις εξαγωγές και άλλων κυρώσεων, προσπαθώντας να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας στα πιο προηγμένα τσιπ. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να ενισχύσει τη δική της εγχώρια ικανότητα παραγωγής ημιαγωγών.

«Γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικοί περιορισμοί και αποσύνδεση των πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας
Οι αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την προμήθεια ημιαγωγών. Καθυστερήσεις στην κατασκευή εργοστασίων, ελλείψεις υλικών και άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν προβληματικά σημεία», όπως εκτιμά η Bain & Company.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ