ΗΠΑ: Συναντήσεις Γ. Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ: Συναντήσεις Γ. Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:59

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Ινδού ομολόγου του, Subrahmanyam Jaishankar. ‘Αλλωστε οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο έχουν πυκνώσει τον τελευταίο χρόνο, με τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi να επισκέπτεται την Αθήνα τον Αύγουστο του 2023 και τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι το τιμώμενο πρόσωπο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στη Διάσκεψη Raisina Dialogue στο Νέο Δελχί, όπου και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν την πρώτη διμερή τους συνάντηση.

Κατά τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και η κινητικότητα εργατικού δυναμικού.

Για αμφότερες τις χώρες κορυφαία προτεραιότητα είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του οικονομικού διαδρόμου IMEC (India-Middle East-Europe-Economic Corridor), το οποίο εκ των πραγμάτων θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη.

Την αρχαιότερη και την μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου συνδέουν η μακροχρόνια ναυτική παράδοση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θαλάσσια ασφάλεια, καθώς και η κοινή τους προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μάλιστα η ινδική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας στη ναυτιλία, ο οποίος είναι πλέον τομέας προτεραιότητας για την Ινδία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Jaishankar προσκάλεσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Νέο Δελχί, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής και εφοπλιστικής κοινότητας.


Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς (Marco Djuric). Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών και αντηλλάγησαν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων των δύο υπουργών σε Αθήνα και Βελιγράδι αντίστοιχα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, συζήτησε με τον ομόλογό του για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τόνισε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της ελληνοσερβικής συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ενόψει και της έναρξης της θητείας της Ελλάδας ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2025-2026.

Νωρίτερα, στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Αιθιοπίας αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αιθίοπας ομόλογός του Taye Atske-Selassie Amde.

Αντικείμενο της συζήτησης απετέλεσαν ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινότητα της Αιθιοπίας, καθώς και οι διμερείς σχέσεις, με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν στην ανάγκη εμβάθυνσής τους, μετά και τον πρόσφατο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στα μέσα Ιουλίου.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στη Νέα Υόρκη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Φιλίπ Λαζαρίνι (Philippe Lazzarini), τον Γενικό Επίτροπο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Η συνάντηση έλαβε χώρα στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

O κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε στον κ. Λαζαρίνι τη στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή της UNRWA, η οποία έχει κομβικό ρόλο στην παροχή βασικών υπηρεσιών παιδείας, υγείας, ανακούφισης και κοινωνικών υπηρεσιών στους Παλαιστινίους. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία έχει φτάσει σε οριακό σημείο, συμφωνώντας ότι θα χρειαστεί να ενισχυθούν οι προσπάθειες παροχής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πασοκόμετρο

Πασοκόμετρο

Παινεύοντας, όπως όλοι οι συνυποψήφιοί της, το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου θέλησε να επισημάνει…