Ηράκλειο: Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε μετά από 180 χρόνια

Ekthesi Volanaki Irakleio

Μια σπουδαία έκθεση με 52 μοναδικές ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη, από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη του Πειραιά, απολαμβάνει το κοινό στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024.

H έκθεση περιλαμβάνει και δυο απτικούς πίνακες του Βολανάκη που με εξελιγμένη ψηφιακή τεχνολογία μέσα από μια εφαρμογή από την πρωτοποριακή ψηφιακή Αίθουσα Τέχνης που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, προσφέρουν σε άτομα με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να απολαύσουν τα έργα σε γραφή Braille.

Η συμμετοχή του κόσμου είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται έκθεση έργων του στην πόλη μας 180 χρόνια μετά τη γέννησή του, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Ηρακλείου. Είναι μια οφειλόμενη τιμή προς τον Κωνσταντίνο Βολανάκη από τον Δήμο Ηρακλείου αλλά και ένα χρέος προς τους δημότες μας, πρόσθεσε.

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Μαρτίου 1837. Η οικογένειά του μεταφέρεται στη Σύρο το 1851, ενώ ο ίδιος το 1856 πηγαίνει στην Τεργέστη για να εργαστεί σε εμπορικές επιχειρήσεις ως λογιστής. Ανάμεσα στα λογιστικά φύλλα του το αφεντικό του, Γεώργιος Αφεντούλης, ανακαλύπτει τα σχέδιά του με καράβια στην προβλήτα της Τεργέστης και τον ενθαρρύνει να αφιερωθεί στην τέχνη.

Το 1864 μεταβαίνει στο Μόναχο όπου σπουδάζει ζωγραφική στην εκεί φημισμένη Ακαδημία Καλών Τεχνών. Μετά την αποφοίτησή του, σταδιοδρομεί στο Μόναχο, δικό του εργαστήριο και συμμετοχή στις μεγάλες εκθέσεις της πόλης.

Ρεπορτάζ Γιώργος Παπαδάκης

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ