“Ήρεμα νερά” και μεγάλες διαφορές στα κρίσιμα

"Ήρεμα νερά" και μεγάλες διαφορές στα κρίσιμα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Κυβερνητικά στελέχη, με γνώση του τρόπου που εξελίχθηκαν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, κάνουν λόγο για “συνάντηση σε καλό κλίμα”, το έκτο μέσα σε δώδεκα μήνες τετ α τετ κορυφής των δύο ηγετών σε σκηνικό Νέας Υόρκης πέρασε στην ιστορία και πλέον η Αθήνα πραγματοποιεί την αποτίμησή της, έχοντας στον ορίζοντα έναν οδικό χάρτη τετραμήνου, με καταληκτικό σταθμό το επόμενο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών  Εξωτερικών και των επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, συζήτησαν επί μισή ώρα τα…φλέγοντα ζητήματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας. Αν και εκ των προτέρων ήταν γνωστό το στενό χρονικό περιθώριο των συνομιλιών, απόρροια του γεγονότος ότι αυτές έλαβαν χώρα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν επισκόπηση των διμερών σχέσεων, με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού να κυριαρχεί. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση για εντατικοποίηση της συνεργασίας απαντά στην ανάγκη για αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των διακινητών, ενώ πρώτο βήμα θα είναι η προσεχής συνάντησης των υπουργών Μετανάστευσης. “Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε -και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- να το κάνουμε συμφωνώντας πρώτα από όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. Έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Αυτό που θέλουμε είναι να σταματούν οι βάρκες προτού εισέλθουν στο νερό. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, βέβαια, τη συνεργασία των τουρκικών αρχών. Θα έλεγα ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά στη δημιουργία καλύτερων διαύλων επικοινωνίας, διότι η μετανάστευση είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν θέλουμε να αφήσουμε τους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να θέτουν σε κίνδυνο ζωές αθώων. Άρα, η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ σημαντική”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του εξ’ ανατολών γείτονα έθεσαν επί τάπητος τα χρονοδιαγράμματα για τον πολιτικό διάλογο, την αποκαλούμενη και θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το όλο πλαίσιο θα…τρέξει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τον Ιανουάριο του 2025 θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αυτή τη φορά στην Τουρκία. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην ελληνική πρωτεύουσα, με στόχο την προετοιμασία Αθήνας και Άγκυρας για το συγκεκριμένο ορόσημο.

Όσον αφορά στα…βαριά ζητήματα της ατζέντας, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, υπήρξε επαναβεβαίωση της εντολής προς τους δύο επικεφαλής της διπλωματίας, προκειμένου να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα. Μία συζήτηση που, προφανώς, αποτελεί το κρίσιμο βήμα για την ουσιαστική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό. “Οι θέσεις μας είναι πάγιες και σταθερές”, σημείωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, με την Αθήνα να παραμένει αισιόδοξη όσον αφορά στην έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Λίγη ώρα, πάντως, πριν τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναγνώριση του ψευδοκράτους, επιμένοντας να…ιονίζει αρνητικά το περιβάλλον. “Πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία εξέφραζαν ειλικρινείς εκφράσεις για δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει πλέον χάσει εντελώς την εγκυρότητά του. Καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις”, υποστήριξε. Επίσης σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ο Τ.Ερντογάν μίλησε για πρώτη φορά για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας στο θέμα των θαλασσίων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου “όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών είναι σεβαστά”

Η τριμερής

Τα…ραντάρ, πάντως, της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη ήταν στραμμένα χθες και στην τριμερή συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη. Σημείο αναφοράς στις συζητήσεις το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα. “Καταστήσαμε ιδιαίτερα σαφές στους Ισραηλινούς φίλους μας ότι υπήρχαν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός -έτσι τουλάχιστον αισθανόμαστε- και αυτές οι ευκαιρίες δεν αξιοποιήθηκαν. Και όσο δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν, θα υπάρχει απώλεια ζωών, επιτείνοντας την  ανθρωπιστική καταστροφή που έχει ήδη λάβει χώρα. Και πάντα θα δίνεται στη Χεζμπολάχ ένας λόγος για να συνεχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ. Ως εκ τούτου, μου φαίνεται ότι είναι και προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτύχει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στο CNN.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ