Ισραήλ: Ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Ισραήλ: Ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Ο αρχηγός των IDF δήλωσε ότι ο στρατός ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Μιλώντας σε μονάδες του στρατού στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ο Χερτζ Χαλέβι είπε:

«Ακούτε τα αεροσκάφη από πάνω μας- χτυπάμε όλη την ημέρα.

Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή εισβολή σας όσο και για να συνεχίσουμε να αποδυναμώνουμε τη Χεζμπολάχ.

Σήμερα, η Χεζμπολάχ επέκτεινε το εύρος των πυρών της και αργότερα σήμερα, θα λάβει μια πολύ ισχυρή απάντηση. Ετοιμαστείτε.

Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος – να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι του βορρά.

Οι στρατιωτικές μπότες σας θα εισβάλουν στο εχθρικό έδαφος

Για να το πετύχουμε αυτό, προετοιμάζουμε τη διαδικασία ενός ελιγμού, που σημαίνει ότι οι στρατιωτικές σας μπότες, οι μπότες ελιγμού σας, θα εισέλθουν στο εχθρικό έδαφος, θα εισέλθουν σε χωριά που η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει ως μεγάλα στρατιωτικά φυλάκια, με υπόγεια υποδομή.

Η είσοδός σας σε αυτές τις περιοχές με δύναμη, η συνάντησή σας με τους πράκτορες της Χεζμπολάχ, θα τους δείξει τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις μια επαγγελματική, εξαιρετικά καταρτισμένη και έμπειρη στη μάχη δύναμη.

Θα έρθετε πολύ πιο δυνατοί και πολύ πιο έμπειροι από αυτούς.

Θα πάτε μέσα, θα καταστρέψετε τον εχθρό εκεί και θα καταστρέψετε αποφασιστικά την υποδομή τους. Αυτό είναι που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε με ασφάλεια τους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους».

Επιστράτευση εφέδρων

Νωρίτερα ο στρατός ανακοίνωσε ότι «καλεί ορισμένες εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο βόρειο μέτωπο».

«Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης κατά της Χεζμπολάχ, την υπεράσπιση του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πάνω από 50 νεκροί σήμερα στον Λίβανο

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 51 άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη από τις ισραηλινές επιθέσεις ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 220.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου δήλωσε νωρίτερα στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat ότι οι επόμενες 24 ώρες θα είναι καθοριστικές για την επίτευξη διπλωματικής λύσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για χερσαία εισβολή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αποφυγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Η τελευταία φορά που το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο ήταν το 2006, από όπου και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και για αυτό της χερσαίας εισβολής.

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ήταν πολύ σαφής στην ομιλία του πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι αν το Ισραήλ προσπαθήσει να επιβάλει μια νεκρή ζώνη στο νότιο Λίβανο, θα αποτύχει.

Οι ΗΠΑ παρά το ότι επαναλαμβάνουν μονότονα ότι δεν επιθυμούν την κλιμάκωση φαίνεται πως απέτυχαν για ακόμα μία φορά να πείσουν το Ισραήλ να μην προχωρήσει ένα βήμα που φέρνει τη Μέση Ανατολή στο χείλος της Αβύσσου.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του, ο Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε από τους αξιωματούχους των χωρών του Κόλπου να πιέσουν το Ιράν και τους συμμάχους του να μην κλιμακώσουν στην περιοχή.

Το Ιράν κρατά εντυπωσιακά χαμηλούς τόνους από την έναρξη των εκτεταμένων επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο, αρχικά με τις εκρήξεις βομβητών και στη συνέχεια με τους μαζικούς βομβαρδισμούς που σκότωσαν μέχρι και πάνω από 500 άτομα σε μία ημέρα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ