«Κανέναν δεν συμφέρει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας»

«Κανέναν δεν συμφέρει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας»

Ξεκίνησε χθες η 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εν μέσω δύο μεγάλων πολέμων, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και ανθρωπιστικών κρίσεων όπως στο Σουδάν, με τη διεθνή κοινότητα να αναρωτιέται εάν ο διεθνής οργανισμός και η συνεργασία μπορούν να αποδώσουν στο σημερινό περιβάλλον. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να δώσει μια ιστορική διάσταση και επιμένοντας ότι, βάσει της πολύχρονης πείρας του, «τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα».

Ο 81χρονος Μπάιντεν, με μόλις τέσσερις μήνες να του απομένουν στον Λευκό Οίκο, ανέβηκε στο βήμα του ΟΗΕ ξέροντας ότι πιθανώς οι μεγάλες συγκρούσεις της εποχής μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον Ιανουάριο οπότε λήγει η προεδρία του. Ανέφερε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέτυχε και ότι μια διπλωματική λύση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι ακόμα εφικτή.

Στην τελευταία ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις, τονίζοντας ότι «ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ακόμα κι αν η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, μια διπλωματική λύση είναι ακόμα δυνατή», πρόσθεσε, μιλώντας στους εκπροσώπους των 193 μελών του ΟΗΕ. Υπό τα χειροκροτήματά τους κάλεσε Ισραήλ και Χαμάς να οριστικοποιήσουν τους όρους μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων. Η συμφωνία έχει διαμορφωθεί από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τάσσεται εναντίον μιας πιθανής χερσαίας εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι «το Ιράν δεν πρέπει ποτέ, ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να δώσει μαθήματα διπλωματίας και ειρήνης ανατρέχοντας στις μεγάλες συγκρούσεις που έγιναν στον πλανήτη τα 50 χρόνια που ασχολείται με την πολιτική και πώς αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες καταστροφές. Γι’ αυτό σας λέω «τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα», τόνισε, χωρίς όμως να το πιστεύουν πολλοί άλλοι μέσα στην αίθουσα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν παρών και τον παρακολουθούσε με ενδιαφέρον να λέει: «Τα καλά νέα είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν απέτυχε στον βασικό του στόχο. Βάλθηκε να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία είναι ακόμα ελεύθερη. Δεν μπορούμε να κουραστούμε, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε μακριά και δεν θα εγκαταλείψουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, μέχρι να κερδίσει η Ουκρανία με μια δίκαιη, διαρκή ειρήνη», τόνισε, προκαλώντας χειροκροτήματα.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα ενημερωθεί από τον Ζελένσκι για ένα νέο ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο όταν συναντηθούν στην Ουάσιγκτον αύριο. Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι το σχέδιο μοιάζει πολύ με τα προηγούμενα σχέδια που απαιτούσαν περισσότερο εξοπλισμό και υποστήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας. Τέλος, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην Κίνα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό με την ασιατική χώρα, ώστε να μην αντιμετωπίσουν μελλοντική σύγκρουση.

Τον Τζο Μπάιντεν στο βήμα του ΟΗΕ ακολούθησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διάβασε έναν πύρινο λόγο εναντίον του Ισραήλ κάνοντας λόγο για «βάρβαρους» και συγκρίνοντας για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ. Προσπαθώντας να προωθήσει τις φιλοδοξίες της Αγκυρας να εμφανιστεί ως περιφερειακή δύναμη, αναφέρθηκε σε διάφορες περιοχές όπου ήθελε να δείξει πως η Τουρκία παίζει ρόλο, όπως στην αντιπαράθεση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και Βελιγραδίου – Πρίστινα, καθώς και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Λιβύη. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια σφοδρή επίθεση στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού για «σεξιστική προπαγάνδα», λέγοντας ότι αποτελεί πόλεμο «ενάντια στην ιερή ανθρώπινη υπόσταση».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ