Κινήσεις συγκράτησης των τιμολογίων ρεύματος Οκτωβρίου από τους παρόχους

Γιατί το ρεύμα στην Ελλάδα είναι το ακριβότερο στην Ε.Ε.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η χθεσινή ανακοίνωση από την Protergia ότι θα διατηρήσει σταθερά για 4ο συνεχόμενο μήνα τα τιμολόγια της για το μήνα Οκτώβριο, άνοιξε την αυλαία της συζήτησης για τιμές ρεύματος του Οκτωβρίου, ενόψει και των επίσημων ανακοινώσεων που θα γίνουν σε μία εβδομάδα. Πληροφορίες θέλουν και άλλες εταιρείες να ανακοινώνουν και εκείνες το πάγωμα των τιμολογίων τους, ενώ με βάση τη διακύμανση των τιμών χονδρικής καλλιεργούνται προσδοκίες ακόμη και για μειώσεις τιμών. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο και ενώ τον προηγούμενο μήνα η χονδρική είχε σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 4,2%, 4 προμηθευτές προχώρησαν σε μειώσεις τιμών ενώ 5 εταιρείες διατήρησαν αμετάβλητα τα τιμολόγιά τους, περιορίζοντας την επιβάρυνση για τους καταναλωτές. 

Το Σεπτέμβριο μέχρι στιγμής η χονδρεμπορική τιμή καταγράφει μείωση της τάξης του 8% από τα 129,83 ευρώ η μεγαβατώρα στα 119,33 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εάν δηλαδή δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις τις τελευταίες 5 ημέρες του Σεπτεμβρίου και οι τιμές χονδρικής συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά (χθες και σήμερα η τιμή στο ενεργειακό χρηματιστήριο έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα) τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ακόμη και για νέες μειώσεις στα τιμολόγια του Οκτωβρίου. Εάν για παράδειγμα η ΔΕΗ που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, διατηρήσει τα ίδια ποσοστά εκπτώσεων, τότε το πράσινο τιμολόγιό της για τον Οκτώβριο μπορεί ακόμη και να πέσει κάτω από τα 15,94 λεπτά η κιλοβατώρα που ήταν η τιμή για το Σεπτέμβριο. 

Υπενθυμίζεται ότι για το μήνα Σεπτέμβριο σε μειώσεις προχώρησαν οι ZeniΘ, Solar Energy, OTE Estate και Eunice, ενώ σταθερά τιμολόγια κράτησαν οι εταιρείες Elpedison, ΗΡΩΝ, Protergia, Volterra και NRG.

Σε αυτό το κλίμα πάντως και ενώ φαίνεται να δημιουργούνται συνθήκες ομαλοποίησης των τιμών, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μεταρρύθμιση της αγοράς, με υιοθέτηση των τιμολογίων σταθερής τιμής ως βασική προεπιλογή για τους καταναλωτές, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες προηγμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το ρίσκο της αγοράς το αναλαμβάνουν οι εταιρείες και όχι οι καταναλωτές. Το γεγονός δε ότι πολλές εταιρείες θα ανακοινώσουν για 4ο συνεχόμενο μήνα παγωμένες τιμές, ουσιαστικά συνιστά ντε φάκτο υιοθέτηση σταθερής τιμολόγησης με τους συγκεκριμένους παρόχους να απορροφούν στην πράξη την έντονη διακύμανση της αγοράς. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ