Λίβανος: Πάνω από 50 νεκροί και περισσότεροι από 220 τραυματίες στις σημερινές ισραηλινές επιθέσεις

Λίβανος

Τις πιο δύσκολες ώρες ζει ο Λίβανος από τον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ, καθώς το Τελ Αβίβ σφυροκοπά ανελέητα τη χώρα προκαλώντας δεκάδες νέα θύματα.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ο αιματηρός απολογισμός μόνο για σήμερα έχει φτάσει ήδη τους 51 νεκρούς και έχει ξεπεράσει τους 220 τραυματίες.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός του στρατού δήλωσε σε στρατεύματα των IDF στα βόρεια σύνορα της χώρας ότι η αεροπορία βομβαρδίζει τον Λίβανο για να προετοιμάσει μία χερσαία εισβολή.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μαζί με τις αρχές του Λιβάνου προετοιμάζονται για μαζικές απώλειες τις επόμενες ώρες και ημέρες

Τουλάχιστον 90.000 Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί από το νότιο τμήμα της χώρας μέσα σε πέντε ημέρες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε 250 στόχους στον Λίβανο.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μαζί με τις αρχές του Λιβάνου προετοιμάζονται για μαζικές απώλειες τις επόμενες ώρες και ημέρες καθώς το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου προσπαθούν να διατηρήσουν σε ετοιμότητα βασικές υπηρεσίες ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα υγειονομικού υλικού.

Προετοιμασίες για μαζικές απώλειες

Το OCHA, υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε επίσης ότι διάφορες υπηρεσίες κάνουν προετοιμασίες για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών, σημειώνοντας ότι το UNFPA έχει έτοιμα 25.000 κιτ αξιοπρέπειας και το WFP έχει προ-διαθέσει τρόφιμα για έως και 150.000 άτομα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα καταφύγια πέραν των σχολείων και ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για επισκευές. Είπε επίσης ότι 290 σχολεία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια, επηρεάζοντας την εκπαίδευση 100.000 μαθητών και επιδεινώνοντας τις προϋπάρχουσες δύσκολες συνθήκες.

Λίβανος

Μετά από ισραηλινό χτύπημα σε παραθαλάσσια πόλη του Λιβάνου

Ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στον Λίβανο, την ίδια ώρα στη Γάζα αλλά και τη Δυτική Όχθη συνεχίζεται το αιματοκύλισμα. Το απόγευμα της Τετάρτης μία γυναίκα έπεσε νεκρή από ισραηλινά πυρά σε χωριό κοντά στην Τζενίν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Στη Γάζα οι επιθέσεις συνεχίζουν να σκοτώνουν αμάχους με τους Παλαιστίνιους να κηδεύουν καθημερινά δεκάδες άτομα.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να βγει τελείως εκτός ελέγχου με την αμερικανική κυβέρνηση να μην έχει καταφέρει να συγκρατήσει το Ισραήλ σε κανένα μέτωπο.

Νέα διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Reuters οι ΗΠΑ ηγούνται τώρα μιας νέας διπλωματικής προσπάθειας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο, συνδέοντας τις δύο συγκρούσεις στο πλαίσιο μιας ενιαίας πρωτοβουλίας.

Οι λεπτομέρειες διαμορφώνονται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δύο Λιβανέζους αξιωματούχους, δύο δυτικούς διπλωμάτες, μια πηγή που γνωρίζει τις προθέσεις της Χεζμπολάχ και μια πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες, αναφέρει το Reuters.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η βουλευτής των Δημοκρατικών, Ρασίντα Ταλίμπ – η μοναδική Παλαιστίνια στο Κογκρέσο των ΗΠΑ – κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις ότι επιτρέπει στον Νετανιάχου να επεκτείνει τον «γενοκτονικό του πόλεμο» από τη Γάζα στον Λίβανο.

«Επέκταση της γενοκτονίας»

«Αφού δεν αντιμετώπισε (σσ ο Νετανιάχου) καμία κόκκινη γραμμή στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία, επεκτείνει τώρα τη γενοκτονική εκστρατεία του στο Λίβανο, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τακτικές που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις», δήλωσε η Ταλίμπ.

«Τα ίδια αμερικανικά όπλα που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν αθώους αμάχους στη Γάζα έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων πάνω από 50 παιδιά, και έχουν τραυματίσει χιλιάδες άλλους αμάχους», πρόσθεσε.

«Η ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων και η αποστολή περισσότερων αμερικανικών βομβών θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερα δεινά και σφαγές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις είναι σε θέση να σταματήσει την αιματοχυσία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να εφαρμόσει ένα άμεσο εμπάργκο όπλων για να τερματιστεί η σφαγή και να αποκλιμακωθεί ο κίνδυνος ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ