Με “ρυθμό χελώνας” οι εγκρίσεις των αδειών του προγράμματος “Χρυσή Βίζα”

Κινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι γυρνούν την πλάτη στην golden visa

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Έντονη δυσφορία έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας και δη όσων έχουν σπεύσει να αποκτήσουν ακίνητα στην ελληνική αγορά, λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων, που καταγράφονται ήδη από πέρσι, στην εξέταση κι έγκριση των αιτήσεων χορήγησης αδειών διαμονής. Αυτές οφείλονται στην “έκρηξη” των αιτημάτων, τόσο το 2023, όσο και φέτος, μιας και οι διαδοχικές αλλαγές στο πρόγραμμα, έφεραν και την αντίστοιχη κινητικότητα από την πλευρά των επενδυτών, με αποτέλεσμα πλέον να παρατηρείται το “αδιαχώρητο” σε επίπεδο εκκρεμοτήτων.

Μάλιστα, πέραν αυτής καθαυτής της αναμονής, τίθεται κι ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, μιας και οι επενδυτές χάνουν σημαντικό χρόνο από την διάρκεια ισχύος της ίδιας της άδειας. Αυτό συμβαίνει επειδή η πενταετής διάρκεια ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι από την ημερομηνία της έγκρισής της, κάτι που ασφαλώς γεννά πλέον σοβαρό θέμα, μιας και οι καθυστερήσεις αγγίζουν τους 18 μήνες! Ουσιαστικά δηλαδή οι επενδυτές χάνουν 18 μήνες από την ισχύ της άδειάς τους και σε 3,5 χρόνια θα κληθούν να πληρώσουν εκ νέου παράβολα για την ανανέωσή της.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, στο τέλος Ιουλίου, ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων αρχικής χορήγησης άδειας επενδυτή ανερχόταν σε 9.804! Εξ αυτών, 5.169 αφορούσαν αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ήδη από το 2023 (επί συνόλου 8.488 αιτήσεων που υποβλήθηκαν το συγκεκριμένο έτος), ενώ άλλες 4.244 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν εντός του 2024. Παράλληλα, εκκρεμούν κι άλλα 2.341 αιτήματα, που αφορούν σε ανανεώσεις παλιότερων αδειών. Ουσιαστικά δηλαδή, μέχρι και το τέλος Ιουλίου, είχε εγκριθεί μόλις το 38,7% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2023 και το 10% εκείνων του 2024.

Όπως εξηγούν στο Capital.gr δικηγόροι που έχουν αναλάβει την διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων, καθημερινά γίνονται αποδέκτες έντονων παραπόνων από τους πελάτες τους, λόγω της κατάστασης αυτής. Μάλιστα, σημειώνουν ότι υπάρχουν κάποιες αιτήσεις που εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, παρότι έχουν υποβληθεί πιο πρόσφατα, υπονοώντας προφανώς ότι παρατηρούνται και φαινόμενα “γρηγορόσημου”. Για παράδειγμα, από τις 4.734 που υποβλήθηκαν το φετινό επτάμηνο (Ιαν. – Ιούλιος), υπάρχουν κι 481 εγκρίσεις, τη στιγμή που εκκρεμούν ακόμα χιλιάδες αιτήσεις από το 2023. Μια πιθανή εξήγηση γι’αυτό είναι βέβαια ότι μπορεί τελικά να υποβλήθηκαν σε άλλες αποκεντρωμένες διοικήσεις, πλην της Αττικής, όπου η εξέταση ολοκληρώνεται ακόμα και εντός διμήνου. Ασφαλώς όμως οι περισσότεροι δικηγόροι εδρεύουν στην Αθήνα κι επομένως μια τέτοια επιλογή, δεν είναι εύκολο να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα.

Στην αγορά επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές, που αναζητούν άλλες επιλογές σε άλλες χώρες, ενώ πλήττει και την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος Χρυσή Βίζα, το οποίο επιχειρεί και να αλλάξει χαρακτήρα, μετά τις πρόσφατες αλλαγές. Συγκεκριμένα, επιχειρεί να προσελκύσει επενδύσεις μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, μέσω της παροχής κι άλλων επιλογών, όπως η επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ή η εξαγορά μεριδίων σε εταιρείες που έχουν επενδύσει στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα και βάσει του Ν. 5038/2023, σημειώνεται ότι η έκδοση της άδειας διαμονής, οφείλει να χορηγείται εντός διμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Πλέον, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, οι αιτούντες να στραφούν συλλογικά εναντίον του Υπουργείου και του Δημοσίου, καθώς βλάπτονται από την παρούσα κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, δημιουργήθηκε ειδικό τμήμα αδειών διαμονής επενδυτών του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ονομαζόταν τότε, ώστε να αντιμετωπιστούν και τότε οι καθυστερήσεις που παρατηρούνταν (χωρίς βέβαια να φτάνουν στο σημερινό σημείο). Ωστόσο, η υποστελέχωση του τμήματος αυτού είναι εμφανής σήμερα, λόγω του πολλαπλασιασμού των αιτήσεων την τελευταία διετία. Για τον σκοπό αυτό, στελέχη της αγοράς προτείνουν την άμεση πρόσληψη, ή μετάθεση επιπλέον προσωπικού στις τάξεις του αρμοδίου τμήματος, ή ακόμα και την ανάθεση της εξέτασης των αιτημάτων σε εξωτερικούς φορείς, ενδεχομένως και σε αρμόδια τμήματα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ