Meta Platforms: Ντεμπούτο για το νέο, φθηνότερο mixed reality σετ Quest 3S –

Meta Platforms: Ντεμπούτο για το νέο, φθηνότερο mixed reality σετ Quest 3S - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Η Meta Platforms ανακοίνωσε μια νέα, λιγότερο ακριβή έκδοση του ακριβού σετ μικτής πραγματικότητας Meta Quest 3. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης Meta Connect της εταιρείας.

Το Meta Quest 3S προσφέρει την ίδια λειτουργικότητα με το Meta Quest 3 αλλά με αρχική τιμή τα 299 δολάρια, ενώ η Meta Platforms ανακοίνωσε επίσης πτώση της τιμής για το σετ Quest 3 από τα 649 στα 499 δολάρια.

Ο Ζάκερμπεργκ «έτρεξε» να προλάβει την Apple

Πιο αναλυτικά, το Quest 3S διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες με το Quest 3, αν και με στενότερο οπτικό πεδίο και διαφορετική συνολική σχεδίαση. Στο σετ θα ενσωματώνεται ο ίδιος επεξεργαστής προερχόμενος από την Qualcomm, το μοντέλο Snapdragon XR2 Gen. Παράλληλα με την ανακοίνωση της νέας συσκευής mixed reality η Meta Platforms προχωρά στην κατάργηση του παλαιότερου μοντέλου Quest 2 αλλά και του πολύ ακριβότερου Quest Pro.

Το Meta Quest 3s VR headset όπως παρουσιάστηκε στο Meta Connect, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Menlo Park της Καλιφόρνια. REUTERS/Manuel Orbegozo

Η Meta Platforms τοποθετεί το Quest 3S ως το αρχικό της σετ για καταναλωτές που μόλις μπαίνουν σε εφαρμογές μικτής πραγματικότητας και για όσους θέλουν να αναβαθμιστούν από παλαιότερα μοντέλα Quest. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μάσκα Quest 3S είναι συμβατή με ολόκληρη τη βιβλιοθήκη εφαρμογών και παιχνιδιών της εταιρείας και θα υποστηρίξει επερχόμενους τίτλους όπως το «Batman: Arkham Shadow».

Υπενθυμίζεται ότι στην αγορά των συσκευών mixed reality έχει μπει και η Apple με το Vision Pro, το οποίο όμως διατίθεται στην τιμή των 3.499 δολαρίων, δηλαδή είναι σαφώς πολύ ακριβότερο από τις συσκευές της Meta Platforms. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Apple δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πληροφορίες για την απόδοση της συσκευής σε επίπεδο πωλήσεων.

Μία δύσκολη αγορά

Οι πωλήσεις συσκευών μικτής πραγματικότητας αντιμετώπισαν έναν δύσκολο δρόμο τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με την IDC, οι παγκόσμιες αποστολές ακουστικών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας μειώθηκαν έως και 28% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο σε 1,1 εκατομμύρια μονάδες.

«Τα τελευταία τρίμηνα, οι μάσκες μικτής πραγματικότητας (MR) έκαναν ένα άλμα προς τα εμπρός στην πιστότητα, αρχικά με την κυκλοφορία του Quest 3 και αργότερα του Vision Pro», αναφέρει ο Jitesh Ubrani , διευθυντής έρευνας για το Worldwide Mobile Device Trackers της IDC. «Ωστόσο, η έλλειψη προσιτών επιλογών έχει ως αποτέλεσμα λίγοι καταναλωτές να έχουν βιώσει αυτή τη νέα τεχνολογία».

Το εσωτερικό του Meta Quest 3s VR headset. REUTERS/Manuel Orbegozo

Το Meta Quest 3S θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει την τάση χάρη στη σχετικά χαμηλή τιμή του. Η IDC υπολογίζει ότι οι αποστολές τέτοιων συσκευών αναμένεται να αυξηθούν από 6,7 εκατομμύρια μονάδες το 2024 σε 22,9 εκατομμύρια το 2028.

Αν και πρόκειται για μια σταθερή βελτίωση για τον συγκεκριμένο κλάδο, εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα εκατοντάδες εκατομμύρια smartphone που πωλούνται κάθε χρόνο.

Οι μάσκες mixed reality πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τον ισχυρό ανταγωνισμό από τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών παιχνιδομηχανών όπως η Nintendo, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη γενιά της κονσόλας της το 2025, και η Sony, η οποία ετοιμάζεται να διαθέσει μια αναβαθμισμέν έκδοση του PlayStation 5 αυτό το φθινόπωρο.

Η Meta, που θεωρείται ηγέτης στον χώρο της μικτής πραγματικότητας, αγωνίζεται να αποκομίσει κέρδη από τις τεράστιες επενδύσεις επαυξημένης πραγματικότητας. Η εταιρεία κατέγραψε ζημία 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα για το 2023, από 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένει ότι θα αυξηθεί το 2024.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ