Ο Νετανιάχου θα μετατρέψει τον Λίβανο σε άλλη μια Γάζα

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Kάποιος πρέπει να σταματήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η φρίκη που εκτυλίσσεται στον Λίβανο είναι άλλο ένα έγκλημα, που προστίθεται στα υπόλοιπα. Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και όλοι οι άλλοι που υποτίθεται ότι νοιάζονται για τις ζωές των αμάχων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο θα συνεχίσουν να αποστρέφουν το βλέμμα τους, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ενεργεί εκτός ελέγχου ξανά;

«Ξανά» σημαίνει ότι ο Νετανιάχου μετατρέπει τον νότιο Λίβανο, ίσως και ολόκληρη τη χώρα, σε ένα είδος δεύτερης Γάζας. Περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στον χρόνο που μεσολάβησε από τις θηριωδίες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Πόσους ακόμη αθώους θα σκοτώσει αυτός ο άνθρωπος πριν φύγει από το γραφείο;

Ο Νετανιάχου λέει ότι αυτή η τελευταία σφαγή είναι απαραίτητη προκειμένου να «αποκατασταθεί η ισορροπία ασφαλείας». Αλλά ο ίδιος είναι ανισόρροπος. Με την επιτακτική του εντολή προς τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου – πολίτες μιας κυρίαρχης χώρας – να εκκενώσουν αμέσως, έδωσε σήμα ότι οι άνευ προηγουμένου αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ θα ενταθούν περαιτέρω. Μπορεί να ακολουθήσει στρατιωτική χερσαία εισβολή.

Αυτό δεν λειτούργησε το 2006 και δεν θα λειτουργήσει τώρα. Η «στρατηγική» του Νετανιάχου, όπως πάντα, είναι αυτοκαταστροφική. Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει περισσότερους πυραύλους από πριν στο Ισραήλ και επεκτείνει το βεληνεκές τους. Οι εκτοπισμένοι ισραηλινοί κάτοικοι δεν μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια – φαινομενικά ο πρωταρχικός του στόχος. Η βία γεννά βία. Δεν φέρνει ασφάλεια, απλώς περισσότερο μίσος και εκδίκηση.

Ως συνήθως, ο Νετανιάχου στέλνει ανάμεικτα μηνύματα. Τι να πιστέψουμε; Ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έχει σκοπό: να απωθήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα. Ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τους λιβανέζους αμάχους, όπως ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τους ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου – πολλοί από τους οποίους χάθηκαν έκτοτε.

Στην πραγματικότητα, όμως, έχοντας αποτύχει οδυνηρά στον απατηλό στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς, ο Νετανιάχου δημιουργεί σκόπιμα ένα δεύτερο μέτωπο κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ – ακριβώς αυτό που οι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν περάσει μήνες προσπαθώντας να αποτρέψουν. Οι επιθέσεις με βομβητές και φορητούς ασύρματους, την περασμένη εβδομάδα ήταν το πρελούδιο. Συμπέρασμα: το μόνο που τον κρατά στην εξουσία είναι ο «πόλεμος για πάντα».

Τα κόκκινα προειδοποιητικά φώτα ανάβουν παντού. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο λέει ότι διαφαίνεται «καταστροφική» περιφερειακή κλιμάκωση εν μέσω αυτού που αποκαλεί την πιο έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ στην πρόσφατη μνήμη. Οι ισραηλινές επιθέσεις «δεν είναι μόνο παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», αναφέρεται.

Το Ιράν, το οποίο παρά τις απειλές του έχει ασκήσει απροσδόκητη αυτοσυγκράτηση αφότου το Ισραήλ δολοφόνησε έναν κορυφαίο ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι επιδιώκει σκόπιμα τον ευρύτερο πόλεμο που ισχυρίζεται ότι δεν θέλει. «Κάθε μέρα το Ισραήλ διαπράττει περισσότερες φρικαλεότητες και σκοτώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν. Και προσθέτει: «Οποιος πιστεύει ότι θα είναι νικητής σε έναν περιφερειακό πόλεμο, αυταπατάται».

«Οι τελευταίες ομιλίες και συνομιλίες του Νετανιάχου με ανώτερους αξιωματικούς του στρατού δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, στην οποία οι εταίροι του στην Ακροδεξιά αντιτίθενται», έγραψε ο σχολιαστής της «Haaretz», Αμος Χάρελ. «Η προσωπική του μοίρα έχει προτεραιότητα έναντι της μοίρας των ομήρων».

Κάποιος πρέπει να σταματήσει τον Νετανιάχου. Ποιος θα το κάνει όμως;  Κανένας από τους ηγέτες, ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος φοβάται μήπως βλάψει τις πιθανότητες της Κάμαλα Χάρις να εκλεγεί τον Νοέμβριο. Αντί να του δώσει πλατφόρμα, ο ΟΗΕ θα πρέπει να απαγορεύσει στον Νετανιάχου να παραστεί. Εάν εμφανιστεί, αγνοήστε τη διπλωματική ασυλία. Θα πρέπει να συλληφθεί από το FBI – και να απελαθεί ή, κατά προτίμηση, να του ασκηθούν κατηγορίες. Ο Νετανιάχου είναι επικίνδυνος. Με όλα τα διαθέσιμα μη βίαια μέσα, πρέπει να σταματήσει.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ