Παρέμβαση Τσίπρα με συστάσεις και προτροπές

Παρέμβαση Τσίπρα με συστάσεις και προτροπές

Ακριβώς 365 ημέρες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και 16 ημέρες μετά την καθαίρεσή του από την ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας «έσπασε» τη σιωπή του – όχι όμως με απευθείας αναφορές στα εσωκομματικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα συριζαϊκά φώτα ήταν στραμμένα όλα στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος χθες το απόγευμα βραβευόταν με το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης».

Η ομιλία του Τσίπρα, σε μια εκδήλωση που διακόπηκε προτού ξεκινήσει από οπαδούς της Νίκης που διαδήλωναν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, αφορούσε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όμως στο σημείο που ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε στον τρόπο απεύθυνσης προς τη νέα γενιά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διέκριναν αιχμές προς τον πρόσωπο του διαδόχου του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας ξαναβρούμε τη χαρά μιλώντας ξανά για τα ωραία και τα μεγάλα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για όσους βιώνουν καθημερινά τις κοινωνικές ανισότητες και ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και πολλαπλών κρίσεων, χωρίς να χάνουν όμως την ελπίδα τους.

«Καρφιά» και αιχμές

Ο Τσίπρας έκανε λόγο για την αξία της ουσίας απέναντι στην επικοινωνία: οι ίδιοι νέοι, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «αρνούνται να εμπιστευθούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας τον δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και τον βούρκο. Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Ουσία και όχι εικόνα» σχολίασε ο Τσίπρας. Οπως επεσήμανε, σε αυτή τη γενιά που «έχει χρέος» να απευθυνθεί ο προοδευτικός χώρος, πρέπει να το κάνει «όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς. Ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό. Αλλά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις». Πίσω από τις γραμμές, μπορεί κανείς να διακρίνει πως η «γραμμή» που εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να γίνει και το αφήγημα του εκπροσώπου της εσωκομματικής πλειοψηφίας απέναντι στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Με αναφορές στους αγώνες της Αριστεράς, εξάλλου, πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, να μη λησμονούμε από πού ερχόμαστε, γιατί αλλιώς θα χάσουμε τελείως την πυξίδα για το πού θα πάμε».

Η μάχη για την ηγεσία

Παράλληλα, ο πόλεμος ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος συνεχίζεται. «Προτιμώ το είμαστε εδώ» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος για το σύνθημα του Στέφανου Κασσελάκη «είμαι εδώ», σε πρώτο ενικό, προδιαγράφοντας πως και η δική του ανακοίνωση υποψηφιότητας δεν θα αργήσει. Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, ξεκινάει ήδη την προεκλογική του εκστρατεία, με πρώτη στάση τα Χανιά την Κυριακή. Στο στρατόπεδο των «87» η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα σκληρή: «Εάν κάποιος θέλει να κάνει ένα κόμμα και να κάνει ό,τι γουστάρει, να κάνει ένα κόμμα δικό του. Εγώ αν ήθελα να κάνω ό,τι θέλω, θα έκανα ένα δικό μου κόμμα και θα ήμουν εγώ και αυτοί που θα με ανέχονταν» σχολίασε ο Κώστας Ζαχαριάδης (Action24). «Οποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικός του, δημιουργεί μια κατάσταση ιδιοκτησίας, και είναι πολύ

φρέσκοι αυτοί που ήρθαν» σχολίασε από τη μεριά του ο Κώστας Αρβανίτης (Open), ξεκαθαρίζοντας πως δεν αναφέρεται μόνο στον Στέφανο Κασσελάκη. Παρότι για μια περίοδο οι δύο άντρες εμφανίζονταν ως συνομιλητές, απέναντι στον Κασσελάκη τοποθετήθηκε δημόσια και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας (Action24) πως έχει φανατικούς οπαδούς και τρία βασικά στηρίγματα: «νεοχουλιγκάνους», «νεοδεξιούς» και «νεογραφειοκράτες».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ