ΠΑΣΟΚ – Debate: Τι είπαν οι έξι υποψηφιοι

ΠΑΣΟΚ – Live το debate των έξι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 00.32

Σε μια τηλεμαχία διάρκειας 2,5 ωρών, οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν σε ζητήματα εφ όλης της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής αλλά και κομματικής ύλης, δυο βδομάδες μόλις πριν από τον α γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας

Κι οι έξι ομνύουν στην ενότητα, αφού πρώτα διασταύρωσαν τα ξίφη τους χωρίς να φείδονται αιχμών και “καρφιών” ο ένας απέναντι στον άλλο και ολοι εν τέλει εναντίον ολων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητήθηκε ήδη από το βράδυ των ευρωεκλογών, δέχθηκε τα πυρα της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Χάρη Δούκα, κυρίως, για την καχεκτική επίδοση του ΠΑΣΟΚ με ευθείες αιχμές εναντίον του για τον τρόπο λειτουργιας του κόμματος και το έλλειμμα “εσωκομματικής Δημοκρατίας”. 

Έντονο πρέσινγκ δέχθηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου, με αιχμή την 12 ετή απουσία της από το ΠΑΣΟΚ και τη μετριοπαθή στάση της απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Αποκαλύφθηκε σωρεία εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων μεταξύ των έξι υποψηφίων , όπως λχ για το ζήτημα των Ιδιωτικών ΑΕΙ στα οποία επιμένει η Ν. Γιαννακοπούλου να υπερασπίζεται ασκώντας κριτική για την καταψήφιση του νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ ενώ και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής διατυπώθηκαν αντεγκλήσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι υπέρ της άρσης του βέτο στις κυρωσεις της ΕΕ, ισχυριζόμενος πως βλάπτουν τη χώρα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου απευθυνόμενη στον Χάρη Δούκα τον ρώτησε ευθέως τι καλό παρήγαγε για την Αθήνα η νίκη του σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αν αυτό είναι που οραματίζεται για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ ενώ ο Παύλος Γερουλάνος, αντέτεινε στην ίδια : Έλειψες 12 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ πώς περιμένεις να μας εμπνεύσεις;

Στο κάλεσμά τους προς τους ψηφοφόρους στο κλείσιμο του debate, οι έξι έδωσαν και το σtίγμα της υποψηφιότητάς τους:

Ν. Ανδρουλάκης: Πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτή την ευκαιρία δεν την έφερε ούτε ο πελαργός, ούτε έπεσε από την Ακρόπολη. Είναι προϊόν αγώνα, προσπάθειας και κόπου όχι μόνο από μένα, από χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στα δύσκολα του ΠΑΣΟΚ και πίστεψαν ότι το κουστούμι που μας είχαν ράψει οι αντίπαλοί μας για να είμαστε ένα κυβερνητικό συμπλήρωμα, θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε και να πάμε σε μια άλλη εποχή.

Αυτή η εποχή είναι σήμερα. Γιατί; Γιατί τα δύσκολα είναι πίσω. Τρεις φορές, πενήντα χρόνια μεταπολίτευσης, κατάφερε ένα κόμμα να φύγει από τις μυλόπετρες του δικομματισμού: Μία φορά το 1977 το ΠΑΣΟΚ, μία δεύτερη φορά το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξανά το ΠΑΣΟΚ.Γι αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβρη του 2021 και να συνεχίσουμε με πολιτικό ήθος, με συνέπεια, με συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο, για να αγκαλιάσουμε όλο το λαϊκό δημοκρατικό κόσμο της χώρας και από την προοδευτική Αριστερά και από τον προοδευτικό κέντρο.

Και πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται για να επιστρέψουν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές ή απλά να μεγαλώσουν οι έδρες του ΠΑΣΟΚ. Είναι για να υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα απέναντι στις ανισότητες, απέναντι στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της υγείας, απέναντι σε μια γενιά που συνεχίζει να μεταναστεύει στο εξωτερικό και πρέπει να μείνει εδώ με αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα.

 Παύλος Γερουλάνος: Από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. κρίνεται κατά πόσον θα ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει τη χώρα. Κρίνεται αν θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ. Άρα το δίλημμα για τις 6 Οκτωβρίου είναι πολύ απλό. Θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή θα κάνουμε μια επιλογή ήττας;

Μια επιλογή νίκης θέλει ηγεσία η οποία έχει πείρα, η οποία έχει σχέδιο, η οποία θα παλέψει για την ενότητα, δίνοντας τις μεγάλες μάχες μπροστά παντού και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα. Σημαίνει μια ηγεσία που θα κάνει τη μεγάλη διεύρυνση από τα από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. “Αυτή η ηγεσία, αυτή η επιλογή είναι που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές.

Εγώ, η υποψηφιότητά μου φέρνει και την πείρα και το σχέδιο και την ενότητα την οποία την έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή. Προφανώς και γι’ αυτό πιστεύω ότι μόνο έτσι, με ενότητα, με διεύρυνση, θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη νίκη. Άρα το δίλημμα είναι επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας;

Και εγώ θέλω να παροτρύνω όλους να πούμε ευθαρσώς ότι την Κυριακή στις 6 Οκτωβρίου θα κάνουμε επιλογή νίκης. Σας ευχαριστώ”.

 Νάντια Γιαννακοπούλου:  Σήμερα βρισκόμαστε εδώ πέρα γιατί εγώ τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω αυτό το οποίο σκεφτόντουσαν όλοι. Ότι δηλαδή δεν καταφέραμε να εκφράσουμε την κοινωνία.Γιατί για εμένα η πολιτική είναι η αλήθεια, όχι η ωραιοποίηση ή η ασφάλεια.

Γιατί θέλω να είμαι χρήσιμη, όχι ευχάριστη. Και ξέρετε, βγήκα κόντρα στη λογική που έχουν πολλοί, “κάτσε στα αυγά σου”. Ειδικά αν είσαι γυναίκα ή αν είσαι νέος. Και βγήκα και τόλμησα. Όπως έκανα πάντα. Γιατί αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι η χώρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη που έχει αποτύχει, που είναι πλαστογράφος, μεταρρυθμιστής και χρειάζεται μια ισχυρή και άξια κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια ή όταν γίνουν εκλογές.

Γι΄ αυτό λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει πρώτα το ίδιο για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Και δεν μπορεί να βολεύεται με μικρά φοβικά βήματα, ούτε με διαχειριστικές λογικές, σαν ένας άλλος Μητσοτάκης, ούτε με λαϊκισμούς και να κάνει σκέψεις για συμμετοχή σε θολά σχήματα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει ξανά την κοινωνία και να κάνει τις τολμηρές επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο λαός. Γι’ αυτό σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον του. Και σας λέω πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας. Σπάστε τους μηχανισμούς. Μπείτε μέσα και ανατρέψετε τις δημοσκοπήσεις.

Γιατί ναι, κάποιοι τολμήσαμε στις πιο δύσκολες ώρες, αλλά σπείραμε θέληση και τώρα δρέπει τους καρπούς.

 Άννα Διαμαντοπούλου: Θα ήθελα να απευθυνθώ στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε καθίζηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό αλλά συγκροτημένο κόμμα. Ο κόσμος μπορεί να κοιτάξει προς αυτό. Δεν είναι σίγουρο ότι θα το ψηφίσει. Αυτό είναι στα χέρια μας και γι αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων, για τα πραγματικά προβλήματα και για τη νέα εποχή.

Την εποχή της κλιματικής αλλαγής, την εποχή της ψηφιακής αλλαγής, την εποχή του μεταναστευτικού ζητήματος, των γεωπολιτικών αλλαγών. Αυτά θέλει να ακούσει από εμάς ο κόσμος. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο και σημαντικό. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό και αυτοδύναμο. Και το τρίτο βεβαίως είναι η ηγεσία. Η ηγεσία πρέπει να είναι διεθνής. Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία. Η ηγεσία πρέπει να έχει επάρκεια και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή και στην κυβέρνηση. 

Αυτό είναι το χαρτοφυλάκιο που καταθέτω και ζητώ από όλους την επόμενη μέρα να είμαστε ενωμένοι. Ελάτε να ψηφίσουμε, να περάσουμε τις 400.000, να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Ψηφίστε όποιον υποψήφιο θέλετε, αλλά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Υπερασπιστείτε με πάθος τον υποψήφιο που θέλετε. Μην κατηγορείτε τους άλλους ώστε την άλλη μέρα να είμαστε όλοι ενωμένοι και να μπορούμε να συνθέσουμε και να δώσουμε την ελπίδα για μια νέα Ελλάδα, για να ψηφίσουμε πρωθυπουργό και όχι απλά Πρόεδρο”.

 Μιχάλης Κατρίνης: Όταν το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ κίνημα και όχι κόμμα, απέδειξε στην πράξη ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ρήξεις και ανατροπές. Αυτό χρειάζεται και σήμερα. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που κρατήσατε την παράταξη όρθια στα δύσκολα. Γνωριζόμαστε καλά γιατί τον αγώνα αυτό τον δώσαμε μαζί. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που πιστέψατε στο ΠΑΣΟΚ. Είδατε τη ζωή σας να αλλάζει από το ΠΑΣΟΚ. Κλάψατε στις νίκες και στις ήττες της παράταξης.

Όμως πικραθήκαμε και απογοητευτήκαμε ,απομακρυνθήκαμε. Ξέρω πολύ καλά ότι μας ακούτε και περιμένετε κάτι από εμάς. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλει να αλλάξει η ζωή σας, ανεξάρτητα το τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές. Σας συναντώ καθημερινά, συνομιλώ μαζί σας, ακούω τι λέτε, είμαι εδώ με δύναμη και πίστη για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Θα είμαι πάντα εδώ γιατί με το ΠΑΣΟΚ έχω μια σχέση ζωής. Γιατί δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Απευθύνομαι σε όλους εσάς. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο.

Σας ζητώ να στηρίξετε μια πεντακάθαρη πρόταση για να είναι η συμμετοχή σας στις 6 Οκτωβρίου η νέα αρχή για μια μεγάλη αλλαγή για την παράταξη και για τη χώρα”.

 

 

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των έξι για: 

Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη

Νίκος Ανδρουλάκης: έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν τους 11 της ΝΔ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το ακατάσχετο της αγροτικής περιουσίας… να μπορεί ο δανειολήπτης να κάνει προσφορά πριν το fund για την περιουσία του αλλά και για το θέμα με το ελβετικό φράγκο.

Παύλος Γερουλάνος: πολύ άδικο το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, το κράτος έχει αποτύχει να κάνει σωστούς ελέγχους, δεν κάνουμε τα απλά για να ξέρουμε τι βγάζει ο πολίτης και να φορολογηθεί σωστά. Το κράτος σήμερα ευθύνεται για την αποτυχία στο να μαζεύουμε τους φόρους, πρέπει πρώτα το κράτος να λογοδοτήσει γιατί έχει αποτύχει σε αυτή τη δουλειά.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εδώ και να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα – να γίνουμε κέντρο Παιδείας που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο. 

Άννα Διαμαντοπούλου: Θεωρώ ότι η τεκμαρτή φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες που ψήφισε η κυβέρνηση ήταν ένα ισοπεδωτικό μέτρο. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση όσον αφορά την φορολογία και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που να είναι δίκαιοι και να πληρώνουν όλοι φόρους. Αλλά είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζουμε όλες τις περιφέρειες, όλες τις πόλεις, όλα τα επαγγέλματα με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα σε μια οικονομία με τα χαρακτηριστικά της δικής μας. Πιστεύω λοιπόν ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας πρώτον είναι ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός, άρα έχει μεγάλη σημασία πού φορολογείς και γιατί και τι θέλεις να ενισχύσεις. Τώρα, το δεύτερο σημαντικό είναι ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι ένα σύστημα που αλλάζει συνέχεια. Ουσιαστικά διώχνει τους επενδυτές. Επομένως θέλουμε σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και θέλουμε κανόνες, οι οποίοι είναι δίκαιοι.

Χάρης Δούκας: Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος αν και έχει κατατεθεί μία πρόταση σήμερα μία νομοθετική παρέμβαση συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Αυτή θα ήταν μια συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Να πω επίσης και για τα πανεπιστήμια γιατί έγινε μια συζήτηση. Μιλάμε σήμερα για εξαγορά ιδιωτικών σχολείων από funds και μιλάμε για εμπόριο τίτλων χωρίς αξία. Και αυτό είναι κάτι κατακριτέο. Να πούμε λοιπόν και για τα θέματα των μπόνους, διότι ανακοίνωσαν τρία δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες κέρδη, υπερκέρδη και 6 δισεκατομμύρια μέσα στη χρονιά, όταν τους έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές, έχοντας δώσει 40 δισεκατομμύρια και το μπόνους, όπως ξέρετε και εσείς, είναι με 5-12%, ανάλογα αν είναι μπόνους μέρισμα όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουμε φόρο 30 με 40%. Άρα αυτό δείχνει ότι είναι άδικη η φορολογική πολιτική διότι είναι πάρα πολύ χαμηλή. 

Μιχάλης Κατρίνης: Είναι μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα η αγορά κατοικίας. Και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δώσει ένα αδιάθετο στοκ κατοικιών. Εγώ προτείνω οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν δίνει δάνεια όχι μόνο σε νέα ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι. Δεν δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις.

Θεματική Ενότητα: Κοινωνικό Κράτος, Νέα Γενιά και Δημογραφικό

Παύλος Γερουλάνος: Δημογραφικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας: αυτά τα προβλήματα δεν γίνεται να λυθούν χωρίς ανάπτυξη της χώρας. Ο μόνος τρόπος η μετανάστευση να γίνει συντεταγμένα είναι να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες – μπορούμε να εντάξουμε μετανάστες με συντεταγμένο τρόπο για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ελληνική κοινωνία.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Βλέπουμε σήμερα τι γίνεται στην Ευρώπη – η Γερμανία πυροδοτεί το θέμα της συμφωνίας Σένγκεν, εμείς πρέπει να δούμε συνολικά όμως στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα. Βεβαίως χρειάζεται και η φύλαξη των συνόρων μας με βάση τους διεθνείς κανόνες. 

Άννα Διαμαντοπούλου: Ο κ. Κασσελάκης είχε διαφορετικά χαρακτηριστά που προσέλκυσαν τους νέους. Μη θεωρείται πλεονέκτημα τη νεότητα και την ωραιότητα. Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα, πρέπει να αλλάξει ρητορική το κόμμα μας. Να δούμε τους νέους μέσα από τα νέα μεγάλα ζητήματα, όπως την τεχνητή νοημοσύνη, τους ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν και αναγκάζονται να φεύγουν. 

Χάρης Δούκας για την ανεργία: Η επιδοματική προσέγγιση της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση. Η νέα γενιά φεύγει, ή μένουν ως ψηφιακοί νομάδες σε συνθήκες πολύ δύσκολες. Χρειάζεται ριζική ανακατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου με ενίσχυση της καινοτομίας και της κοινωνικής στέγης.

Μιχάλης Κατρίνης: Το κοινωνικό κράτος της δεκαετίας του ’80, επικαιροποιημένο, είναι πρότυπο πολιτικής στο κομμάτι της υγείας για όλους, της ασφάλισης για όλους, ένα κοινωνικό κράτος και στην παιδεία. 

Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ζητήματα μετανάστευσης πολύ καιρό πριν τα φέρει η κυβέρνηση και τα ψηφίσουμε εμείς. Είχα πάρει και ως ευρωβουλευτής πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, έχοντας πει ότι δεν πρέπει να μείνει ο κανόνας της πρώτης χώρας. Το Λαϊκό Κόμμα είναι υπεύθυνο που δεν έφυγε αυτός ο κανόνας που σήμερα η Γερμανία εκμεταλλεύεται. 

Το ασφαλιστικό αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα και εκεί το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει γενναίες αποφάσεις. Πρέπει να επενδύσουμε στους ελέγχους για να σταματήσει η μαύρη εργασίας, πρέπει να συζητήσουμε για το εργασιακό πάντα σε συνδυασμό με το μεγάλο θέμα του Δημογραφικού 

Θεματική Ενότητα: Άμυνα – Εξωτερική Πολιτική – Ε.Ε.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά στην πρώτη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ καταδικάσαμε με κάθε τρόπο. Όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι αδιανόητο, έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, χρειάζεται να υπάρξει άμεσα ειρηνευτική διαδικασία 

Χάρης Δούκας: Αυτό που έγινε στην Κάσο είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Θα έπρεπε να σηκώσουμε τον κόσμο ανάποδα, διότι ο Ερντογάν έχει μια αναθεωρητική προσέγγιση και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Στον Έβρο ή στη Λέσβο, η συνθήκη που επικρατεί είναι ξεριζωμός. Να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και το θέμα της ΑΟΖ να συζητηθεί στη Χάγη. 

Άννα Διαμαντοπούλου για Βόρεια Μακεδονία: Η συμφωνία των Πρεσπών είχε πάρα πολλά προβλήματα, κάτι που αποδεικνύεται και τώρα. Όμως όταν μια συμφωνία γίνεται και έχει διακρατικά χαρακτηριστικά, καμία πλευρά δεν μπορεί να κάνει πίσω, πρέπει να διατηρήσουμε τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας. Η Βόρεια Μακεδονία αυτή τη στιγμή βλέπετε ότι συνεχώς ο πρωθυπουργός της κάνει υποχωρήσεις και θεωρώ ότι έχουμε όλα τα μέσα στα χέρια μας για να περιφρουρήσουμε τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία που είχε η συμφωνία αυτή.

Μιχάλης Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα, να βάλει τις κόκκινες γραμμές μια εξωτερική πολιτικής που την τελευταία πενταετία φαίνεται να γκριζάρει. Δε γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να χαριεντίζεται με τον κ. Ερντογάν μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το ψευδοκράτος.

Νίκος Ανδρουλάκης για ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας: το Ελσίνκι ήταν μια τεράστια εθνική επιτυχία που οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς να έχει λυθεί το κυπριακό. Έχουμε μπει σε μια άλλη εποχή, άλλος ο Ερντογάν του σήμερα, άλλος τότε. Ουσιαστικά η ενταξιακή διαδικασία έχει παγώσει λόγω των εσωτερικών ζητημάτων στην Τουρκία και όχι μόνο των ελληνοτουρκικών. Εγώ εκτιμώ ότι θα μας έρθει στο τέλος ‘κολάρο’ η ειδική σχέση Ε.Ε. – Τουρκία και πρέπει από την πλευρά μας να προετοιμαστούμε, να σχεδιάσουμε από τώρα. Όταν έρθει αυτή η ειδική σχέση να μην είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, αλλά να υπάρχουν και κυρώσεις σε περιπτώσεις που θίγονται τα συμφέροντα μας. 

Παύλος Γερουλάνος: Η Ελλάδα πάντα κερδίζει γιατί είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Απέναντι στην Τουρκία, πρέπει η Ελλάδα να είναι απόλυτη σε αυτά τα θέματα. Από την πλευρά της η Τουρκία παίζει τον παράγοντα αποσταθεροποίησης γιατί έτσι κερδίζει χρήματα από την Ε.Ε. από τις κρίσεις που η ίδια δημιουργεί. Ο ρόλος μας είναι πάντα με το διεθνές δίκαιο. 

Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση 

Άννα Διαμαντοπούλου για τις υποκλοπές: Αντέδρασα άμεσα, όχι με επιείκεια. Μίλησα για μείζον εθνικό σκάνδαλο, έξω από κάθε λογική, που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Επίσης, είπα ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποδώσει τις κανονικές ευθύνες. Στην πορεία, είχαμε μια χειραγώγηση των θεσμών που εμπόδισαν να υπάρξει φως στην υπόθεση, όπως και στα Τέμπη. Η θέση μου ήταν σωστή, θεσμική και καταγγελτική.  

Η τελική ανακάλυψη της σκευωρίας έπρεπε να γίνει από τη δικαιοσύνη και όχι από τα δημοσιογραφικά κανάλια. Έχω πει επανειλημμένα ότι είναι απαράδεκτο γεγονός. 

Για την υπόθεση των Τεμπών, σε ερώτηση του κ. Δούκα: Στη Figaro είχα αναφερθεί στις χρόνιες παθογένειες του ΟΣΕ, για την αντιμετώπιση των οποίων από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έγινε το παραμικρό. Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά είναι σημαντικό να μένουν οι υποδομές στο Δημόσιο. 

Για το επιτελικό κράτος: Διαστρεβλώνετε συνειδητά τις θέσεις μου με συνεχείς επιθέσεις εναντίον μου. Έχω μιλήσει για πρωθυπουργικο-μοναρχικό σύστημα στην Ελλάδα.

Χάρης Δούκας: Έπρεπε να υπερψηφίσουμε την επιστολική ψήφο. Αναφορικά με τον σιδηρόδρομο, ήταν αποτυχημένη η ιδιωτικοποίηση των τρένων, δε γίνεται καμία επένδυση. 

Σε ερώτηση για το Δήμο Αθηναίων και πιθανή πολιτική συνεργασία:  Δεν είπα ποτέ για συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ είναι δημοτική αρχή. Εγώ κάνω μέτωπο με την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Μιχάλης Κατρίνης: Δεν θα μιλήσω για τον δεύτερο γύρο, είναι αντιδεοντολογικό. Πιστεύω στην κοινοβουλευτική και όχι στη μιντιακή δημοκρατία. Η Βουλή είναι σημαντική, αλλά η θέση του προέδρου της ΚΟ είναι σημαντική όταν την υπηρετείς με μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Δεν είναι το μόνο κριτήριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει καθημερινά να δίνει μάχες σε κάθε σημείο της χώρας. 

Νίκος Ανδρουλάκης: Στην Ελλάδα παρακμάζουν οι θεσμοί – η Νέα Δημοκρατία το 2009 άφησε μια Ελλάδα χρεοκοπημένη, σήμερα κινδυνεύουμε από θεσμική χρεοκοπία. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, χρειάζεται ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους. 

Παύλος Γερουλάνος: Ο πρωθυπουργός δεν σέβεται τους θεσμούς. Αλλά κάναμε επικοινωνιακό λάθος στις υποκλοπές, δώσαμε την εντύπωση ότι αυτό είναι το μόνο θέμα που συζητούσαμε, ενώ έχουμε κάνει ημερίδες για την υγεία, για τα κόκκινα δάνεια… όταν κάναμε όμως όλες αυτές τις δράσεις και βάζαμε μέσα τη λέξη υποκλοπές τα μίντια εστίαζαν μόνο εκεί και αυτό ήταν το λάθος μας. Επικοινωνιακά κάναμε λάθη. 

Νάντια Γιαννακοπούλου: Έχουμε πρωτόγνωρη κατάπτωση των θεσμών επί διακυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη και αυτό φάνηκε και στις υποκλοπές. Υπερασπίστηκα τον κ. Ανδρουλάκη απέναντι στη χυδαία επίθεση που δέχθηκε, αλλά όταν μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές τομές πρέπει πρώτα να λειτουργούμε εμείς θεσμικά. 

Θεματική Ενότητα: Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση

Χάρης Δούκας για την υπόσχεση για τη θερμοκρασία: Είπα να πέσει η αισθητή θερμοκρασία και έβαλα εμβληματικό στόχο τα 5000 δέντρα το χρόνο. Εχουμε φυτέψει ήδη 2.500 και επιτυγχάνουμε το στόχο μας. Με τη διπλή ανάπλαση θα γίνει το μεγαλύτερο πάρκο στην Αθήνα.

Σχετικά με την ΔΕΗ, δεν πρέπει να ξεχνάμε το “Δ” του δημόσιου χαρακτήρα της. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να σέρνει το χορό της ακρίβειας. Ο Ντράγκι μιλά για φθηνή ενέργεια με κύριο άξονα τις δημόσιες υπηρεσίες. 

Μιχάλης Κατρίνης: Η εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει και γεωπολιτική σημασία, δεν πρέπει να την υποτιμάμε. Μας είπε η κυβέρνηση ότι με το χρηματοστήριο ενέργειας θα έχουμε ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει όμως αυτό. Πέντε εταιρίες αισχροκερδούν σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Τι κάνει η Ρυθμιστική Αρχή; Τίποτα. Η κυβέρνηση άρον άρον άνοιξε και πάλι μονάδες. Να μιλήσουμε για ενεργειακές κοινότητες. 

Νίκος Ανδρουλάκης για τα συμφέροντα στην ενέργεια: Η Τράπεζα της Ελλάδας μιλά για ολιγοπώλια όχι μόνο εγώ.  Οι τράπεζες, η ενέργεια, η υγεία και θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπορία τροφίμων. Στην ενέργεια οι ισχυροί έγιναν ακόμη ισχυρότεροι. Στην Ευρώπη οι ανανεώσιμες πηγές δεν δίνονται σε μεγάλες εταιρίες. Γιατί δεν συνέβη αυτό στην Ελλάδα; Διότι ο κύριος Μητσοτάκης όντως είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Δεύτερο επιχείρημα είπε ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη και τα φορολόγησε με τον κατώτατο προτεινόμενο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς είχαμε πει εξαρχής πηγαίνετε στην πηγή και βάλτε πλαφόν στη λιανική που να πληρώσουν οι καταναλωτές, το κράτος αλλά και αυτοί ένα κομμάτι, ένα μερίδιο της ενεργειακής κρίσης. Και κάτι τελευταίο, η εξάρτηση στο φυσικό αέριο και αυτό ήταν καταστροφή τεράστια.

Παύλος Γερουλάνος: Άλλη η πρόληψη, άλλη η αντιμετώπιση του φαινομένου. Μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά στον τομέα της πρόληψης, όπως βλέπουμε να συμβαίνει πχ στον Υμηττό. Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα επικάλυψης αρμοδιοτήτων, γιατί το κράτος θέλει να έχει όλη την εξουσία και να μοιράζει τις αρμοδιότητες. Τις πυρκαγιές τις σβήνεις το χειμώνα, και το κράτος δεν κάνει τίποτα για αυτό. 

Νάντια Γιαννακοπούλου: Με έχουν εξαφανίσει όπως ο Στάλιν εξαφάνισε τον Τρότσκι. Κάποιοι μιλάμε με ονοματεπώνυμο. Έχω διαφορετικές θέσεις και απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, σέβομαι και τιμώ όλους τους συνυποψηφίους μου, αλλά θα παλεύω για να ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις.

Άννα Διαμαντοπούλου για τις φυσικές καταστροφές: Η αποκέντρωση είναι σωστή θέση. Η Πολιτική Προστασία είναι μία νέα πολιτική. Η κυβέρνηση ενώ έχει το ταμείο ανάκαμψης κάνει προσωρινά έργα. Πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις για το θέμα του νερού. Εχουμε μικρά αντιπλημμυρικά έργα εδώ και εκεί. Χρειάζονται μεγάλα αντιπλημυρικά έργα. Μπορείς με εφαρμογές να προφυλαχθείς από τις πυρκαγιές. 

Θεματική Ενότητα: ΠΑΣΟΚ – Επόμενη μέρα

Μιχάλης Κατρίνης: Εχω υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις θέσεις. Δεν απείχα ποτέ. Στηρίζω το ΠΑΣΟΚ γιατί σέβομαι τους πολίτες που στήειξαν το κόμμα.  Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για να κάνει μεγάλη παράταξη από τη βάση. Για να υπάρχει πραγματική απειλή για τη ΝΔ με φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ.  Όχι συναλλαγές κορυφής, αλλά ξεκίνημα μέσα από τα σπλάχνα του λαού. 

Νίκος Ανδρουλάκης για εκλογή ΠτΔ: Τα πρόσωπα είναι κάτι σημαντικό. Χρειάζεται να φτιάξουμε θεσμικά αντίβαρα γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή. Απαιτείται δυναμική διάκριση των εξουσιών, όπου ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Η χώρα μας έχει μπει σε θεσμικές περιπέτειες. 

Απαντώντας στον Χ. Δούκα, τόνισε: Χάραξα μια στρατηγική όπου είχε χαραχθεί εκ των προτέρων από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά για πολιτική αυτονομία. Κύριε Δούκα, είστε ο πιο ευνοημένος αυτής της πολιτικής. Αν το καλοκαίρι του 2023 δεν σου είχα κάνει την πρόταση, δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων.

Σε ερώτηση της κ. Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να μοιράσει φυλλάδια σε λαϊκές. Τώρα μας ακούει η κοινωνία. Αν συνεχίσουμε την ίδια πορεία και διορθώνοντας τα οργανωτικά λάθη μας, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κοιτάξει στα μάτια στη Νέα Δημοκρατία

Παύλος Γερουλάνος: ‘Είχαμε δύο νίκες προέδρων που δεν ήταν βουλευτές του κόμματος, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κασσελάκη. Στην αρχή υπήρξε αύξηση της δημοφιλίας, αλλά στην πορεία είδαμε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να εξατμίζονται γιατί στις μεγάλες μάχες στη Βουλή ο κ. Ανδρουλάκης ήταν διά αντιπροσώπου του.

Νάντια Γιαννακοπούλου για το ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο: Βάζω υποψηφιότητα για να είμαι στον δεύτερο γύρο. Οπότε θα σας απαντήσω την Δευτέρα 7/10. Όλο αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, έγινε γιατί τόλμησα να πω το πρώτο βράδυ των Ευρωεκλογών ότι προφανώς δεν είναι νίκη και είναι αποτυχία, το ότι όταν έβρεχε ψηφοφόρους εμείς κρατούσαμε ομπρέλα. Τα τελευταία 20 χρόνια ήμουν στο ΠΑΣΟΚ. Αν επανεκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης θα είμαι και πάλι στην πρώτη γραμμή

Άννα Διαμαντοπούλου για κυβερνών ΠΑΣΟΚ: Το 13% υπήρξε αφετηρία και στόχος μας είναι να είμαστε το πρώτο κόμμα. Κάναμε εσωτερική αλληλογραφία σήμερα. Πρέπει να απευθυνθούμε στους νέους ανθρώπους, να φέρουμε στην επιφάνεια τις πολιτικές μας. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτοδύναμο, αλλά πρέπει να μιλήσει για τη νέα εποχή, κάτι που φοβάμαι ότι δεν κάνουμε. Για τη συνεργασία, εμείς θα είμαστε πρώτο κόμμα, οι άλλοι πρέπει να αναρωτηθούν τι θα κάνουν. 

Χάρης Δούκας: Συλλογικά θα αποφασιστεί ποιος θα είναι πρόεδρος της Κ.Ο. αν εκλεγώ πρόεδρος. Να μην θολώνουμε το μήνυμα και τις μεγάλες νίκες της παράταξης να τις αποδίδουμε στην παράταξη.

Οι έξι ενότητες

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης, θα να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες:

– Οικονομία-Ανάπτυξη,

– Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό,

– Εξωτερική πολιτική-‘Αμυνα-Ευρωπαϊκή Ένωση,

– Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση,

– Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση,

– ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα.

Όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσά τους, η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης σε ό,τι αφορά τις έξι ενότητες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30” και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90″.

Οι δημοσιογράφοι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς, θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής συνολικά έξι (6) follow up ερωτήσεων ο καθένας στους έξι υποψηφίους. Κάθε ερώτηση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15” και κάθε απάντηση τα 30”.

Κάθε υποψήφια-ιος θα έχει τη δυνατότητα πέντε φορές κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, να υποβάλει ερωτήσεις, να κάνει τοποθετήσεις αλλά και σχόλια, σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του, αλλά και σε διαφορετική ενότητα. Η υποβληθείσα ερώτηση, όπως και η απάντηση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30”. Την ίδια χρονική διάρκεια θα πρέπει να έχουν οι επανατοποθετήσεις, αλλά και οι ανταπαντήσεις.

Στην Αγία Παρασκευή, πρώτη αφίχθη η Άννα Διαμαντοπούλου. “Ευελπιστώ ότι σήμερα θα ξεκινήσει μία μεγάλη και δημιουργική προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα και να πετύχουμε το μεγάλο, σε πρώτη φάση, και το κυβερνών στις εθνικές εκλογές ΠΑΣΟΚ. Γίνεται; Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ναι, γίνεται”, δήλωσε.

Νομίζω ότι θα είναι ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο και δημιουργικό debate, πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε όλοι οι υποψήφιοι να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας, τις θέσεις μας και οι Έλληνες πολίτες που το παρακολουθούν να μπορέσουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να πάρουν την απόφασή τους για το ποιος θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στις 6 του Οκτώβρη”, ανέφερε η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. “Μακάρι να μπορούσαν να είχαν γίνει και περισσότερα debate. Αυτό ήταν η δική μου θέση. Όμως δεν πειράζει, προχωράμε έστω και με αυτό”, συμπλήρωσε.

Ο επόμενος που έφτασε στην ΕΡΤ ήταν ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δήλωσε κατά την άφιξή του ότι “είναι σημαντικό για αυτή τη διαδικασία να κάνουμε το debate, διότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να συγκριθούμε ο ένας με τον άλλον και να δει ο κόσμος τι πρεσβεύει ο καθένας”.

Επόμενος ήταν ο Χάρης Δούκας, ο οποίος είπε πώς “είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά για τις θέσεις και τις απόψεις μας. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε έναν πολύ ζωντανό διάλογο και όλοι οι πολίτες θα καταλάβουν τα βασικά προτάγματα, τις διαφορές, θα μπορέσουν να συγκριθούν και κυρίως να συμμετέχουν στις εκλογές της 6ης Οκτώβρη. Είμαι, τέλος, χαρούμενος, γιατί θα έχουμε απευθείας διάλογο οι συνυποψήφιοι, είναι κάτι που το ήθελα πολύ”.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στο ραδιομέγαρο ο Μιχάλης Κατρίνης. “Ο ανοιχτός διάλογος ‘το ΠΑΣΟΚ για όλα’ δεν ανοίγει και δεν ολοκληρώνεται με το σημερινό debate. Θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία μας ως κόμμα από εδώ και πέρα. Διάλογος για όλα, διάλογος στα όργανα, διάλογος στην κοινωνία και τους πολίτες. Κόμμα ανοιχτών πρωτοβουλιών και όχι περίκλειστος κομματικός μηχανισμός”, σημείωσε.

Την προσέλευση έκλεισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε πώς “θα γίνει ενας ζωντανός διάλογος με κάποιους όρους πρωτοποριακούς, και ευχόμαστε να το ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα. Μέχρι τώρα, οι διαδικασίες μας εξελίσσονται με πολιτικό πολιτισμό, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και αυτό είναι ένα μήνυμα και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα”. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ