Συνεχίζουν απτόητοι το σφυροκόπημα οι Ισραηλινοί

Συνεχίζουν απτόητοι το σφυροκόπημα οι Ισραηλινοί

Με σφοδρότητα συνέχισε το Ισραήλ χθες τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για τα θύματα μεταξύ αμάχων και το τεράστιο κύμα των πολιτών που προσπαθούν όπως-όπως να απομακρυνθούν από τη Βηρυτό και άλλες πόλεις αναζητώντας καταφύγιο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι ο στρατός της χώρας του θα εξακολουθήσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα συνεχίζονται και οι άμαχοι δεν ξέρουν πού να κατευθυνθούν.

Πηγές ασφαλείας στον Λίβανο ανέφεραν ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Μουχάμαντ Κουμπάισι, διοικητής της δύναμης εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ. Κατά την επίθεση αυτήν σκοτώθηκαν άλλα έξι άτομα, έπειτα από τα περισσότερα από 550 που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις της Δευτέρας, που ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στον Λίβανο εδώ και δεκαετίες.

Μακρά σύγκρουση

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταστήσει την ασφάλεια των βόρειων συνόρων της και την επιστροφή των κατοίκων εκεί ως προτεραιότητα, θέτοντας το πλαίσιο για μια μακρά σύγκρουση, ενώ η Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υποχωρήσει μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Η κατάσταση απαιτεί συνεχή, έντονη δράση σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Χέρτσι Χαλέβι μετά τη διενέργεια αξιολόγησης ασφαλείας, δεσμευόμενος να συνεχίσει την πίεση στη Χεζμπολάχ. Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ εξήγησε τη στρατηγική της χώρας του: «Τις δύο τελευταίες ημέρες κατεδαφίζαμε αυτό που χτίζει η Χεζμπολάχ τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Νασράλα έχει απομονωθεί. Ολόκληρες μονάδες των ειδικών δυνάμεων της πολιτοφυλακής Radwan απομακρύνθηκαν από τη μάχη και δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες έχουν καταστραφεί».

Οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 558 άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, στις προχθεσινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, ενώ άλλα 1.835 τραυματίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες άλλα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι εκκλήσεις για διπλωματία αυξάνονται καθώς η σύγκρουση επιδεινώνεται, με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βόλκερ Τουρκ να προτρέπει όλα τα κράτη και τους φορείς με επιρροή να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση στον Λίβανο. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο MSNBC ότι πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί «ένα μονοπάτι προς τα εμπρός» για την αποκλιμάκωση και μια διπλωματική λύση.

Χιλιάδες στρατιώτες

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες στα βόρεια σύνορά του, έτοιμους να πάρουν μέρος σε μια πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Πρόκειται, όπως γράφει η «El Pais», για τουλάχιστον τρεις μεραρχίες με στρατιώτες «υψηλά εκπαιδευμένους και με κίνητρα» που μεταφέρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και περιμένουν την εντολή να επιτεθούν στη γειτονική χώρα.

Ο στόχος, για τον οποίο το Ισραήλ ενισχύει το βόρειο μέτωπο με στρατεύματα από τη Γάζα εδώ και εβδομάδες, είναι διπλός. Από τη μια πλευρά, είναι πιο δύσκολο για τα μέλη της Χεζμπολάχ να επιτεθούν στις βορειότερες κοινότητες του Ισραήλ και από την άλλη αποτρέπεται έτσι η πιθανότητα επίγειων συγκρούσεων ή ακόμα και εισβολής παρόμοιας με εκείνη της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ