Τεχνητή νοημοσύνη: Οι πρώτες 100 εταιρείες υπογράφουν το Σύμφωνο της ΕΕ για την ΑΙ –

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι πρώτες 100 εταιρείες υπογράφουν το Σύμφωνο της ΕΕ για την ΑΙ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα περισσότερες από εκατό εταιρείες που είναι οι πρώτες που υπογράφουν το Σύμφωνο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τις εθελοντικές δεσμεύσεις του.

Τεχνητή νοημοσύνη: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες που την δημιούργησαν

Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται πολυεθνικές εταιρείες και ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των IT, των τηλεπικοινωνιών, της υγειονομικής περίθαλψης, των τραπεζών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής. Το Σύμφωνο υποστηρίζει τις εθελοντικές δεσμεύσεις της βιομηχανίας να αρχίσει να εφαρμόζει τις αρχές του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη πριν από την έναρξη εφαρμογής του και ενισχύει τη δέσμευση μεταξύ του Γραφείου ΑΙ της ΕΕ και όλων των σχετικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, της κοινωνίας των πολιτών και του ακαδημαϊκού κόσμου.

Οι εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στο Σύμφωνο AI και να δεσμευτούν στον πυρήνα και τις πρόσθετες δεσμεύσεις ανά πάσα στιγμή μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη.

Δέσμευση σε τρεις δράσεις

Οι εθελοντικές δεσμεύσεις του Συμφώνου AI της ΕΕ καλούν τις συμμετέχουσες εταιρείες να δεσμευτούν σε τουλάχιστον τρεις βασικές δράσεις:

-Στρατηγική διακυβέρνησης AI για την προώθηση της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης στον οργανισμό και την εργασία για τη μελλοντική συμμόρφωση με τον νόμο AI.

-Χαρτογράφηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου: Προσδιορισμός συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που ενδέχεται να κατηγοριοποιηθούν ως υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τον νόμο AI

-Προώθηση της παιδείας και της ευαισθητοποίησης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη μεταξύ του προσωπικού, διασφαλίζοντας την ηθική και υπεύθυνη ανάπτυξη ΑΙ

Εκτός από αυτές τις βασικές δεσμεύσεις, περισσότεροι από τους μισούς υπογράφοντες συμφώνησαν σε πρόσθετες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης ανθρώπινης εποπτείας, του μετριασμού των κινδύνων και της διαφανούς επισήμανσης ορισμένων τύπων περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα deepfakes. Οι εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στο Σύμφωνο AI και να δεσμευτούν στον πυρήνα και τις πρόσθετες δεσμεύσεις ανά πάσα στιγμή μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ενίσχυση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στην καινοτομία τεχνητής νοημοσύνης

Παράλληλα με τις προσπάθειες να βοηθήσει τις εταιρείες να εφαρμόσουν τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη εν όψει της νόμιμης προθεσμίας, η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για την ενίσχυση της καινοτομίας της ΕΕ στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η πρωτοβουλία AI Factories της 10ης Σεπτεμβρίου 2024 θα προσφέρει στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τη βιομηχανία ένα one-stop-shop για να καινοτομούν και να αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων, ταλέντων και υπολογιστικής ισχύος.

Τα AI Factories θα προωθήσουν επίσης την ανάπτυξη και την επικύρωση βιομηχανικών και επιστημονικών εφαρμογών AI σε βασικούς ευρωπαϊκούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές, η άμυνα και η αεροδιαστημική, η ρομποτική και η κατασκευή, η καθαριότητα και η γεωργία.

Τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν κορυφαίο σημείο του πακέτου καινοτομίας τεχνητής νοημοσύνης της Επιτροπής που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2024, μαζί με μέτρα υποστήριξης επιχειρηματικού κεφαλαίου και μετοχικού κεφαλαίου, την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων, την πρωτοβουλία «GenAI4EU» και τη Μεγάλη Πρόκληση Τεχνητής Νοημοσύνης που προσφέρει χρηματοοικονομικές νέες επιχειρήσεις υποστήριξη και πρόσβαση στους υπερυπολογιστές της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέτρων.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει επίσης ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των δεδομένων και την Εφαρμογή Στρατηγικής ΤΝ για να ενισχύσει τις νέες βιομηχανικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Υπνεθυμίζεται ότι ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2024. Ορισμένες διατάξεις του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης εφαρμόζονται ήδη πλήρως. Ολόκληρος ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης θα ισχύει πλήρως 2 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του, με ορισμένες εξαιρέσεις: οι απαγορεύσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά από έξι μήνες, οι κανόνες διακυβέρνησης και οι υποχρεώσεις για μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης θα ισχύουν μετά από 12 μήνες και οι κανόνες για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ενσωματωμένα σε ελεγχόμενα προϊόντα θα ισχύουν μετά από 36 μήνες.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα των εταιρειών που υπογράφουν το Σύμφωνο

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ