Το “Do Your pART!” φεστιβάλ του έργου Take pART! απο την Innovation Hive: Μετάτρεψε την τέχνη σε ακτιβισμό

Η Innovation Hive, ένας οργανισμός με έδρα τη Λάρισα, που ειδικεύεται στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, διοργάνωσε το φεστιβάλ “Do Your pART!”. Το φεστιβάλ αυτό συνδυάζει την τέχνη και τον ακτιβισμό, δίνοντας στους νέους και τις νέες της πόλης μας την ευκαιρία να εκφραστούν και να εμπλακούν πιο ενεργά στην κοινωνία.

Το “Do Your pART!” φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Take pART!, το οποίο προωθεί την ισότητα των φύλων, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και την ενδυνάμωση της νεολαίας. Η τέχνη είναι το βασικό μέσο μέσα από το οποίο νέοι από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης ενώνουν τις φωνές τους και δείχνουν ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα και τη δύναμη να συμμετέχουμε και να επιφέρουμε αλλαγές στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων

7 Σεπτεμβρίου 2024: “Στιγμιότυπα σε Μολύβι” Το φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα εργαστήριο που έγινε στον Μύλο του Παππά, στο πλαίσιο του LA Comic Festival. Η Δρ. Kristina Gedgaudaitė και ο σχεδιαστής Απόστολος Κεντρόπουλος καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες ώστε να δώσουν σχήμα στις σκέψεις και τις αξίες τους για την κοινωνική ισότητα μέσα από τη δημιουργία κόμικ. Μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να αναδείξουν τα θέματα που τους απασχολούν και να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας δυναμικής έκθεσης.

16 Σεπτεμβρίου 2024: Έκθεση & “Σχέδιο για Όλους” Στις 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις. Η πρώτη ήταν η έκθεση των έργων του εργαστηρίου της 7ης Σεπτεμβρίου, στον χώρο του Project Ιππόκαμπος, ενώ η δεύτερη ήταν ένα εργαστήριο σκιτσογραφίας με τον διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη Sako Asko. Μέσα από αυτή τη δράση, οι συμμετέχοντες βρήκαν έναν νέο τρόπο να δουν τις επιλογές και τις ανησυχίες τους μέσα από τη δημιουργική δύναμη του σχεδίου.

Εργαστήρι “Σχέδιο για Όλους” με το Sako Asko στο Project IppoKampos

17 Σεπτεμβρίου 2024: “Your art is your part” & “Music improvactivism” Στο πρώτο εργαστήριο της ημέρας μαζί με την ψυχοθεραπεύτρια Λιάνα Δάκτυλα, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν έναν καμβά με όλα τα στοιχεία που τους συνδέουν με την ενεργή πολιτειότητα τους. Έπειτα, τον εξέθεσαν σε κεντρικό σημείο της πόλης για να αφυπνίσουν τους περαστικούς. Στο δεύτερο εργαστήριο “Music improvactivism”,με τον Φάνη Μπουχλαριώτη, οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τραγούδια με κοινωνικά μηνύματα και έγραψαν τα δικά τους τραγούδια, εκφράζοντας τις απόψεις τους για την κοινωνία και τα κοινά.

Εργαστήρι “Your art is your part” με τη Λιάνα Δάκτυλα, στην Innovation Hive

Εργαστήρι  “Music improvactivism” με το Φάνη Μπουχλαριώτη, στην Innovation Hive

18 Σεπτεμβρίου 2024: “Don’t turn your back” Το θεατρικό εργαστήρι από την ομάδα paspARTtou productions με βάση τη δουλειά του Μπέρτολτ Μπρεχτ έφερε τους συμμετέχοντες αντιμέτωπους με τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά. Μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, οι νέοι εξερεύνησαν το πώς η θεατρική τέχνη μπορεί να γίνει ένα μέσο για να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Εργαστήρι “Don’t turn your back” με την ομάδα του paspARTtou productions στην Innovation Hive

19 Σεπτεμβρίου 2024: “Μια εικόνα – πολλές ιστορίες” Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Smouth και οι συμμετέχοντες δημιούργησαν ιστορίες από φωτογραφίες και συζήτησαν για τα στερεότυπα γύρω από την εμφάνιση και το φύλο. Μέσα από δημιουργική γραφή και συλλογική αφήγηση, βρήκαν νέους τρόπους να αναγνωρίσουν και να αποδομήσουν τα κοινωνικά στερεότυπα.

Εργαστήρι “Μια εικόνα – πολλές ιστορίες” στο SmouTH

24 Σεπτεμβρίου 2024: “(Ξε)γελώντας τα στερεότυπα” & “Το δικαίωμα” Το φεστιβάλ έκλεισε με δύο δυναμικές δράσεις. Στο εργαστήριο κωμωδίας “(Ξε)γελώντας τα στερεότυπα” απο την Λίλια Τσιγάρα, οι συμμετέχοντες μίλησαν για την προσωπική τους ζωή μέσα από το χιούμορ, καταρρίπτοντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο τα κοινωνικά στερεότυπα. Το τελευταίο εργαστήριο, “Το δικαίωμα” από την θεατρολόγο Ειρήνη Γκότση, έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους επιλογές και το δικαίωμα που έχουν να τις κάνουν, μέσα από την τέχνη του θεάτρου.

Εργαστήρι  “(Ξε)γελώντας τα στερεότυπα” με τη Λίλια Τσιγάρα, στην Innovation Hive

Εργαστήρι “Το δικαίωμα” με την Ειρήνη Γκότση, στην Innovation Hive

Το μήνυμα του φεστιβάλ

Το “Do Your pART!” φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια σειρά από καλλιτεχνικά εργαστήρια. Είναι μια πλατφόρμα που δίνει φωνή στους νέους και τις νέες της πόλης μας. Μέσα από την τέχνη, τον ακτιβισμό και τον διάλογο, το φεστιβάλ έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία και να δημιουργήσουν έναν κόσμο πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Η Innovation Hive συνεχίζει να στηρίζει τέτοιες δράσεις, δείχνοντας ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αρκεί να αναλάβουμε δράση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και τα μελλοντικά προγράμματα της Innovation Hive, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους ή ακολουθήστε τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ