Το στοίχημα της μείωσης του χρέους στο 130% μέχρι και το 2028

Τι θα προβλέπει για ανάπτυξη,...

Του Τάσου Δασόπουλου 

Ταχεία μείωση του χρέους κατά 30% του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία περιμένει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρά την παρέμβαση που ετοιμάζεται να κάνει η Eurostat, με την οποία θα αλλάξει το ύψους του χρέους από το 2023.

Η Eurostat ετοιμάζεται να αυξήσει το χρέος εγγράφοντας τα 12 από τα 24 δισ. ευρώ των αναβαλλόμενων τόκων από τα δάνεια των 90 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον EFSF, μπαίνοντας στο δεύτερο μνημόνιο. Το επιπλέον αυτό ποσό θα αυξήσει το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά περίπου 5% από το 2023 και μετά, καθώς η επιβάρυνση θα περάσει και στα χρόνια μέχρι και το 2028. 

Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο για τη μείωση του χρέους έχει αρκετά “όπλα” για να πετύχει. Στα άμεσα σχέδια του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η πρόωρη αποπληρωμή παλιού χρέους των μνημονίων. Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζεται εντατικά η αποπληρωμή μιας τριπλής δόσης ύψους 7,93 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο με τις χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility) μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου. Κίνηση, η οποία θα έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια. 

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να ολοκληρώσει το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από πέρσι και θα εφαρμοστεί από φέτος, για τη σταδιακή μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου κατά συνολικά 15 δισ. ευρώ από τα συνολικά 35-37 δισ. ευρώ που υπολογίζονται σήμερα. Παράλληλα, προς το τέλος του χρόνου θα έχουμε και την απόφαση από τον ESM για την απελευθέρωση της χρήσης του μαξιλαριού των 15,7 δισ. ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα ως “ασπίδα” απέναντι στις αγορές, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Για την τριπλή δόση για το GLF, το ελληνικό δημόσιο θα χρησιμοποιήσει 3 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι του ESM και 5 δισ. ευρώ από υπόλοιπα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό θα διαγραφεί χρέος ύψους 7,93 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα 

Με αυτήν την παρέμβαση το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνονταν στο τέλος του χρόνου στο 154,3% από 163,3% που ήταν στο τέλος του 2023. Με την παρέμβαση της Eurostat, το χρέος θα αυξηθεί κατά περίπου 5% του ΑΕΠ από το 2023 μεταφέροντας την επιβάρυνση και για την επόμενη τετραετία. 

Για να επιταχυνθεί η μείωση του χρέους, τα ταμειακά διαθέσιμα (τα οποία είναι χρέος) θα μειωθούν κατά επιπλέον 10 δισ. ευρώ το 2025 και το 2026, ενώ παράλληλα θα μειώνεται και το μαξιλάρι του ESM με στόχο την αποπληρωμή παλιού “μνημονιακού” χρέους όπως είναι το GLF. 

Επιπλέον, οι χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους για τα επόμενα χρόνια δίνουν τη δυνατότητα να δανειζόμαστε σχετικά χαμηλά ποσά από τις αγορές, καθιστώντας εφικτό το να μειώνουμε κατά 1,5-2 δισ. ευρώ το υπόλοιπο του χρέους.

Πάντως, ο “οδηγός” για τη μείωση του χρέους θα είναι ο συνδυασμός ενός υψηλού ονομαστικού ΑΕΠ, με τη συνδρομή και υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης του χρέους της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ, μπορεί να γίνει εφικτός ο στόχος για μείωση του χρέους στο 130% του ΑΕΠ στο τέλος του 2028.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ