Πλεόνασμα φοροεσόδων 2 δισ. ευρώ για φέτος

12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων το 2025

Του Τάσου Δασόπουλου 

Βάσιμες προσδοκίες ότι και το 2024 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τα έσοδα δίνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, να καταγράφουν υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 1,9 δισ. ευρώ. 

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, ξεκαθάριζε ότι από τα 1,9 δισ. ευρώ η “καθαρή” υπέρβαση ήταν περίπου 1,2 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα 670 εκατ. ευρώ είναι έσοδα τα οποία εγγράφονται στο 2023) και μάλιστα, τα επιπλέον αυτά έσοδα είχαν υπολογιστεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2024-2025, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο, η πρόβλεψη του ΠΣΑ είναι ετήσια και η υπέρβαση των εσόδων επιτεύχθηκε κατά τον όγδοο μήνα του χρόνου. Τούτο ενώ η περίοδος εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων ολοκληρώνονται σε έξι μήνες, δηλαδή στο τέλος Φεβρουαρίου του 2025. Ωστόσο, λόγω των συνεχών αναβολών στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το κύριο βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί σε 20 δισ. ευρώ, θα έρθει στα δημόσια ταμεία τους τρεις επόμενους μήνες, αυξάνοντας της υπέρβαση από τα 1,2 δισ. ευρώ του οκταμήνου.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΟ εκτιμούσαν ότι η καθαρή υπέρβαση στα έσοδα μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Η νεότερη αυτή εκτίμηση αναμένεται να ενσωματωθεί στην προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου για την περίοδο 2025-2028, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα έσοδα από φοροδιαφυγή 

Στην εκτίμηση για τα έσοδα δεν περιλαμβάνονται τα πρόσθετα έσοδα από φοροδιαφυγή, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Ως γνωστόν, από την αρχή του χρόνου, εφαρμόζεται, εκτός από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των μη μισθωτών και ένα πακέτο 11 δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τα έσοδα από το νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων είναι προϋπολογισμένα και αναμένεται να φτάσουν τα 532 εκατ. ευρώ. Εκείνο που δεν καταγράφεται και το οποίο αναμένεται να τονώσει αρκετά τα φορολογικά έσοδα είναι το ποσό που θα έρθει στο δημόσιο ταμείο από το δίκτυο ελέγχων και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών Πρόσφατα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε δημόσια ότι τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα φτάσουν τα 2-2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και θα εισπράττονται από το 2025 έως και το 2028.

Για φέτος δεν έκανε κάποια εκτίμηση, ωστόσο από το ΥΠΕΘΟ τονίζουν ότι αναμένουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής επιπλέον έσοδα 1 -1,5 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, αν και θα εμφανιστούν στις ροές εσόδων του δημοσίου, θα εγγραφούν επίσημα στο τέλος του δημοσιονομικού έτους. Η υπέρβαση των εσόδων θα μπορέσει να βοηθήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών στο άμεσο μέλλον. 

Πρόσθετα μέτρα 

Ειδικότερα, από το λεγόμενο πακέτο της Θεσσαλονίκης απουσίαζε η διευθέτηση του θέματος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους συνταξιούχους έχουν απολαβές πάνω από τα 1.400 ευρώ. Αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, η αύξηση της τάξης του 2,2%-2,5% που θα πάρουν για το 2025 θα εξανεμιστεί από την επιπλέον φορολογία. 

Επιπλέον, δεν υπήρξε αναφορά και για το μέτρο της μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει από το 2025 και περιεχόταν στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Τα μέτρα αυτά και άλλα μικρότερα (όπως η επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων) είναι πολύ πιθανό να χρηματοδοτηθούν από την υπέρβαση των εσόδων του 2024 και του 2025.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ