Τα εδάφη τους για ειρήνη δίνουν Ουκρανοί – Νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων

Τα εδάφη τους για ειρήνη δίνουν Ουκρανοί – Νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων

Ενώ προσπαθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να συντηρήσει το ενδιαφέρον των Δυτικών για τη «τροφοδότηση» του πολέμου με τη Ρωσία, φαίνεται ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί έχουν φτάσει στα όριά τους.

Πριν δύο χρόνια η συντριπτική πλειονότητα του ουκρανικού λαού ήταν υπέρ του αμυντικού πολέμου κατά της Ρωσίας, αλλά σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα, σε δείγμα 2.200 Ουκρανών, που αντιπροσωπεύουν τον ενήλικο πληθυσμό περιοχών που ελέγχονται από το Κίεβο, σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί είναι περισσότερο θετικοί, πλέον, να παραχωρήσουν εδάφη στη Ρωσία προκειμένου να λήξει ο πόλεμος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τoυς Κρίστιν Μπέικ, (Πανεπιστήμιο UCL), Τζέραρντ Τοουλ (Virginia Tech) και Τζον Ο Λόκλιν (Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ) σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS).

Ειδικότερα, την περίοδο του Ιουνίου-Ιουλίου του 2024 οι ερευνητές επανέλαβαν την ερώτηση που είχαν κάνει στους Ουκρανούς, σχετικά με τις εδαφικές παραχωρήσεις, το 2020, τη χρονικά που ξέσπασε ο πόλεμος.

Η ερώτηση είναι η εξής: «Όλες οι επιλογές για το τι να κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας ρωσικής επιθετικότητας έχουν σημαντικό, αλλά διαφορετικό κόστος. Γνωρίζοντας αυτό, ποια από τις ακόλουθες τέσσερις επιλογές πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή;».

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν ότι το 2022, το 71% των ερωτηθέντων υποστήριξε την πρόταση «να συνεχιστεί ο πόλεμος στη ρωσική επιθετικότητα έως ότου απελευθερωθεί όλη η ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», αλλά το 2024 η υποστήριξη για αυτήν την επιλογή είχε πέσει στο 51%.

Το 2022, μόλις το 11% συμφώνησε με την «προσπάθεια επίτευξης άμεσης κατάπαυσης του πυρός και από τις δύο πλευρές με όρους και την έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων». Το 2024, το μερίδιο αυτό είχε αυξηθεί στο 31%.

«Η στάση των Ουκρανών απέναντι στις εδαφικές παραχωρήσεις έχει επίσης αρχίσει να αλλάζει – αλλά μόνο ελαφρώς» λένε οι τρεις ειδικοί σε άρθρο τους στο The Conversation. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντιταχθεί στην παραχώρηση γης από το 2014, αλλά η έρευνα του KIIS παρέχει στοιχεία της αυξανόμενης αναγνώρισης, που τώρα μοιράζεται το 1/3 των Ουκρανών, ότι ενδέχεται να απαιτούνται εδαφικές παραχωρήσεις».

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες στην έρευνά μας δεν είχαν τραυματιστεί σωματικά στη ρωσική βία (το 12% είχε), αλλά περίπου οι μισοί είχαν δει ρωσική βία και οι περισσότεροι είχαν χάσει ένα στενό μέλος της οικογένειας ή φίλο (62%). Περίπου το ένα τρίτο είχαν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Η έρευνα δείχνει ότι αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η κόπωση από τον πόλεμο. Οι ερευνητές, αντί να ρωτήσουν τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην έρευνα για το τι νιώθουν οι ίδιοι, τους ζήτησαν να πουν τι αισθάνονται οι συμπατριώτες τους. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: το 58% ανησυχεί «πολύ» και το 28% ανησυχεί «λίγο», ενώ μόνο το 10% αναφέρει ότι δεν ανησυχεί για την κόπωση από τον πόλεμο.

Μάλλον τα πολλάν ταξίδια του Βολοντίμιρ στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες δεν αρκούν.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφωνες

Αφωνες

«Κανείς δεν είναι θύμα διάκρισης στο Αφγανιστάν, το οποίο προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα» Χαμντουλάχ Φιτράτ, αναπληρωτής…