Tips για να θέτεις υγιή όρια στους άλλους χωρίς να γίνεσαι αντιπαθής

Tips για να θέτεις υγιή όρια στους άλλους χωρίς να γίνεσαι αντιπαθής

Τα όρια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργήσει κανείς υγιείς σχέσεις!

Ο σεβασμός είναι ο θεμελιώδης λίθος κάθε σχέσης, ίσως πιο σημαντικός και από τον έρωτα ή την αγάπη. Είναι η κατανόηση της ατομικότητας του άλλου πέρα από την κοινή συνύπαρξη γιατί αν χαθεί η ατομικότητα σταδιακά χάνεται και η σχέση. Ο άνθρωπος που χάνει την ατομικότητά του καταντά εξαρτημένος και μη ευτυχισμένος, υποχείριο στις διαθέσεις του άλλου.

Ευτυχώς υπάρχουν τα όρια που δημιουργούν φυσικό και συναισθηματικό χώρο ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους. Δείχνουν στους ανθρώπους πώς θέλουμε να μας φέρονται, τι μας ταιριάζει και τι όχι και μας κάνουν τελικά να κερδίζουμε το σεβασμό. Ωστόσο, η εκπαίδευση του άλλου στα δικά μας τα όρια δεν χρειάζεται να γίνεται μ’ έναν τρόπο που προκαλεί εντάσεις και είναι εριστικός, γιατί μάλλον το αποτέλεσμα δεν θα είναι υπέρ μας. 

Ένα όριο δεν είναι ευχάριστο γιατί όπως λέει και η λέξη περιορίζει τις ελευθερίες του άλλου. Όμως ο τρόπος που θα το κοινοποιήσεις έχει μεγάλη σημασία για το αποτέλεσμά του. Τι μπορείς λοιπόν να προσέξεις;

1. Εστίασε στα συναισθήματα και τις ανάγκες σου και όχι στην λανθασμένη συμπεριφορά.

Το να θέσεις ένα όριο σημαίνει ότι θα επικοινωνήσεις μια ανάγκη σου. Κατά τη διαδικασία αυτή, μπορεί να είναι σημαντικό να επισημάνεις απαλά μια προσβλητική συμπεριφορά κάποιου, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο. Εστίασε καλύτερα στα συναισθήματα που σου προκαλεί όλο αυτό και όχι στον άνθρωπο και το λάθος του που ευθύνονται για την κατάσταση. Η εστίαση στο λάθος κάνει τον άλλον αμυντικό, αλλά η εστίαση στο πώς νιώθεις εσύ μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση.

2. Να είσαι άμεσος.

Μερικές φορές σε μια προσπάθεια να είμαστε ευγενικοί, δεν ζητάμε ξεκάθαρα αυτό που θέλουμε ή χρειαζόμαστε. Ωστόσο με τις έμμεσες αναφορές δεν είναι απαραίτητο ότι ο άλλος θα δώσει έμφαση σε αυτό που κοινοποιείς γιατί μπορεί να υπεκφύγει με ευκολία. Χρειάζεται θάρρος για να δυσαρεστήσεις κάποιον που αγαπάς αλλά καμιά φορά είναι αναγκαίο. 

3. Να είσαι συγκεκριμένη/ος.

Ζήτα ακριβώς αυτό που θέλεις ή χρειάζεσαι. Αν είναι κάτι που σε δυσκολεύει αυτό που θέλεις να κοινοποιήσεις μπορείς να εστιάσεις από πριν στο τι θα πεις και πώς θα το πεις ώστε να είσαι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρος και ουσιαστικός. Αυτό θα διευκολύνει το άλλο άτομο να κατανοήσει τη θέση και το αίτημά σου χωρίς να χαθεί στην πορεία του συλλογισμού σου.

4. Χρησιμοποίησε έναν ήπιο τόνο φωνής.

Ο τόνος της φωνής μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικός από την επιλογή των λέξεων, γι’ αυτό δώσε προσοχή στον τρόπο που λες κάτι. Προσπάθησε να αποφύγεις τις φωνές, την ειρωνεία και άλλα σημάδια θυμού ή περιφρόνησης. Αυτά θα απομακρύνουν το συνομιλητή από το μήνυμά σου, θα σταματήσει να ακούει και θα μπει σε θέση άμυνας.

5. Επίλεξε την κατάλληλη στιγμή.

Βγες από τον πειρασμό να πεις παρορμητικά πράγματα χωρίς να σκεφτείς αν ο χρόνος είναι κατάλληλος εκτός αν κάτι πραγματικά επείγει. Ιδανικά, επίλεξε μια στιγμή που είστε και οι δύο ήρεμοι, νηφάλιοι, ξεκούραστοι και δεν αποσπάστε από την τηλεόραση, το τηλέφωνο, άλλους ανθρώπους ή προβλήματα. Δεν υπάρχει βέβαια πάντα η ιδανική στιγμή για να συζητήσεις τα όριά σου και αν περιμένεις πολύ, διατρέχεις τον κίνδυνο να συσσωρεύσετε δυσαρέσκεια. Επίλεξε λοιπόν την καλύτερη δυνατή στιγμή.

6. Έχε υπόψη και τις ανάγκες του άλλου.

Όταν θέτεις όρια μπορεί επίσης να θέλεις να λάβεις υπόψη τις ανάγκες του. Με άλλα λόγια, μερικές φορές ο συμβιβασμός είναι η κατάλληλη λύση. Ο συμβιβασμός είναι σημαντικός στις σχέσεις, αλλά να έχεις στο μυαλό σου τι αντέχεις και τι όχι να θυσιάσεις στο βωμό της κοινής λύσης. Κάποιες φορές όταν θέτουμε όρια πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν είναι απαραίτητο πως θα γίνουν σεβαστά. Ωστόσο και αυτό ακόμη ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πώς ή το αν θέλουμε να πορευθούμε μέσα από μια σχέση.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ