Αφωνες

Αφωνες

«Κανείς δεν είναι θύμα διάκρισης στο Αφγανιστάν, το οποίο προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Χαμντουλάχ Φιτράτ, αναπληρωτής εκπρόσωπος

της κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Στον επόμενο τόνο… Το ευρύ κοινό δεν έδωσε πολλή σημασία, ήταν άλλωστε το κλείσιμο μιας ομιλίας που αφενός διήρκεσε 37 ολόκληρα λεπτά ενώ έπρεπε να διαρκέσει 15, αφετέρου είχε επικεντρωθεί σε γεωπολιτικά, και όχι κοινωνικά ζητήματα. Είναι όμως ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να κλείσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Τρίτη: ο τούρκος πρόεδρος θέλησε να επιστήσει την προσοχή σε έναν μεγάλο «κίνδυνο», την εντατικοποίηση των «επιθέσεων κατά του θεσμού της οικογένειας». «Η ντροπή που σκηνοθετήθηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024», διακήρυξε, «αποκάλυψε τις διαστάσεις της απειλής που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα». Ο Ερντογάν μίλησε για «προπαγάνδα αποφυλοποίησης» και προσπάθεια «παγκόσμιας επιβολής», για «πόλεμο κατά των ιερών και της δημιουργίας» και «εκστρατείες λιντσαρίσματος» όποιου «πάει να υψώσει τη φωνή του εναντίον αυτού του σχεδίου καταστροφής». Η χώρα του θα υπερασπιστεί «την οικογένεια, τον άνθρωπο και τη δημιουργία», διαβεβαίωσε. Στο μεταξύ, η Τουρκία αποχώρησε το 2021 από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, οι οργανώσεις για τα γυναικεία δικαιώματα τελούν υπό δίωξη, ο στόχος της ισότητας των φύλων έχει διαγραφεί από την κυβερνητική πολιτική και ο αριθμός των γυναικοκτονιών, από τις αρχές της χρονιάς, πλησιάζει τις 270.

…η ώρα… Εν μέσω όλων αυτών των πυρηνικών απειλών που εξαπολύει η Ρωσία προς την κατεύθυνση της Δύσης πέρασε στα ψιλά, είναι όμως κι αυτό μια επιβεβαίωση του πόσο «anti-woke» είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφού ποινικοποίησε τη «ΛΟΑΤ προπαγάνδα» και χαρακτήρισε τον φεμινισμό «εξτρεμιστική ιδεολογία», η Δούμα θέλει να απαγορεύσει τώρα την «προπαγάνδα της συνειδητής άρνησης τεκνοποίησης», βλέποντας σε αυτή ένα μαζικό, οργανωμένο, εχθρικό και φυσικά ξενόφερτο «κίνημα». Οποιος επιδίδεται στη συγκεκριμένη «προπαγάνδα», όποιος υπερασπίζεται δηλαδή το δικαίωμα ενός ανθρώπου να μείνει άτεκνος, είτε σε κάποια καλλιτεχνική δημιουργία, είτε σε ένα ποστ είτε στη διάρκεια μιας συζήτησης, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα που θα ξεκινούν από τα 400.000 ρούβλια και θα φτάνουν ακόμα και τα πέντε εκατομμύρια ρούβλια – αν είναι αλλοδαπός, απλώς θα απελαθεί. Υπάρχουν βέβαια χιλιάδες λόγοι για τους οποίους μία γυναίκα ή ένας άνδρας αποφασίζει να μην κάνει παιδιά, το ρωσικό υπουργικό συμβούλιο ωστόσο ζήτησε από τη Βουλή να προβλέψει μόνο τρεις εξαιρέσεις στον νόμο: θρησκευτικούς λόγους, ιατρικούς λόγους, ή σε περίπτωση βιασμού. Στο μεταξύ, οι ρώσοι βουλευτές συζητούν επίσης το ενδεχόμενο να μειώσουν τη διορία που έχει μια γυναίκα προκειμένου να υποβληθεί σε άμβλωση από τις 12 στις εννέα εβδομάδες, καθώς και το ενδεχόμενο να απαγορευτούν οι αμβλώσεις σε ιδιωτικές κλινικές.

…θα είναι….. Μέσα στις τόσες και τόσες ασυναρτησίες που γράφει και ξεστομίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, αναμενόμενο να μην πολυασχοληθούν τα διεθνή μίντια, είναι όμως κάτι που λέει και ξαναλέει τις τελευταίες ημέρες, το πώς «θα προστατεύσει τις γυναίκες σε ένα επίπεδο πρωτοφανές», και από τον πληθωρισμό, και από τους παράτυπους μετανάστες, και από το έγκλημα, και από τις ξένες απειλές και από την ανάγκη «να σκέφτονται για τις αμβλώσεις», για το θέμα των αμβλώσεων δηλαδή, αφού χάρις σε αυτόν η κάθε πολιτεία νομοθετεί πια ελεύθερα. «Οι γυναίκες θα είναι επιτέλους υγιείς, αισιόδοξες και ασφαλείς. Οι ζωές τους θα είναι χαρούμενες, όμορφες και σπουδαίες ξανά», έγραψε στο Truth Social. «Να μιλήσουμε για τις σπουδαίες μας γυναίκες, ΟΚ; Γιατί οι γυναίκες έχουν περάσει πολλά, έχουν περάσει πολλά», επανήλθε σε μια προεκλογική του συγκέντρωση, μπας και καλύψει το μεγάλο προβάδισμα που εμφανίζει μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων η Κάμαλα Χάρις. Στο μεταξύ, τόνοι μελάνης χύνονται στις ΗΠΑ, και εκτός αυτής, για τις πολύ αλλόκοτες απόψεις του υποψήφιου αντιπροέδρου του, του Τζέι Ντι Βανς, για τις γυναίκες, αυτή την παράξενη εμμονή του με τη γυναικεία γονιμότητα που αναδεικνύουν τόσα παλαιότερα σχόλιά του – για το πώς κυβερνάται η χώρα από «άτεκνες κυρίες με γάτες», για το πώς οι γονείς «θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη δύναμη», περισσότερες ψήφους προφανώς, σε μία δημοκρατική κοινωνία από τους ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά, για το πώς δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται κοντά στα παιδιά άτεκνες εκπαιδευτικοί, κ.ο.κ.

…μεσάνυχτα. Αφού μετέτρεψαν τις γυναίκες σε μαυροντυμένα φαντάσματα, αφαιρώντας τους ακόμα και το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή τους εκτός σπιτιού, οι Ταλιμπάν άρχισαν, λέει, να καταπιέζουν και τους άνδρες, επιβάλλοντάς τους μακριά μούσια, μην επιτρέποντας τα τζιν και τα κοντοκουρεμένα μαλλιά, απαγορεύοντάς τους ακόμα και να κοιτάξουν γυναίκα που δεν είναι συγγενής, πόσω μάλλον να της μιλήσουν. Και οι άνδρες άρχισαν, λέει ρεπορτάζ της Washington Post, να σκέφτονται πως αν είχαν υπερασπιστεί όσο ήταν ακόμα καιρός τα δικαιώματα των γυναικών, τώρα δεν θα είχε έρθει η σειρά τους.

Αφωνες. Αγγλιστί, speechless.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ