AgroPro – Η Λύση για την Εκπαίδευση στη Γεωργία Ακριβείας Μέσω Drones απο την Innovation Hive

Σήμερα, η γεωργία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η τεχνολογία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, όμως πολλοί επαγγελματίες του αγροτικού τομέα δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να αξιοποιήσουν τις καινοτομίες. Τα drones, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη γεωργία ακριβείας για σημαντικές εργασίες όπως ο ψεκασμός, η σπορά και η αεροφωτογράφηση. Παρόλα αυτά, οι γνώσεις γύρω από τη χρήση αυτών των τεχνολογιών παραμένουν ελλιπείς, καθιστώντας δύσκολη την πλήρη αξιοποίησή τους στην καθημερινή εργασία.

Το έργο AgroPro δημιουργήθηκε από την Innovation Hive και άλλους 4 εταίρους από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία,για να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ διάρκειας δύο ετών που έχει ως κύριο στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των τεχνολογικών εξελίξεων στη γεωργία και της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου. Μέσω του AgroPro, γεωργοί και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα θα μάθουν να χρησιμοποιούν drones και άλλες τεχνολογίες για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

Τεχνολογία Drones στη Γεωργία

Το έργο εστιάζει στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της γεωργίας σε βασικές πτυχές της τεχνολογίας των drones. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τη χρήση λογισμικού, τη διεθνή νομοθεσία και τις ρυθμίσεις που διέπουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Επιπλέον, θα μάθουν πώς να προγραμματίζουν αποστολές χρησιμοποιώντας ανοιχτές και εμπορικές πλατφόρμες, να αναλύουν αεροφωτογραφίες και να δημιουργούν αποτελεσματικές ροές εργασίας για αεροφωτογραφικές έρευνες. Έτσι, θα μπορέσουν να εφαρμόσουν την τεχνολογία των drones για εργασίες όπως ψεκασμούς και σπορές, βελτιώνοντας τις καλλιέργειές τους και αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Προχωράμε στην Επόμενη Φάση: Τι Νέο Υπάρχει

Το AgroPro έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο. Μεταξύ των τελευταίων εξελίξεων είναι η δημιουργία του e-Οδηγού Καριέρας, ο οποίος θα βοηθήσει τους επαγγελματίες της γεωργίας να ενημερωθούν για τα νέα επαγγέλματα που προκύπτουν λόγω της ανάπτυξης των drones στον τομέα της γεωργίας. Ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, κέντρα διά βίου μάθησης, γραφεία σταδιοδρομίας, εκπαιδευτές και όλους όσους επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους και να βρουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Μέσα από τον οδηγό θα καταγραφούν νέα επαγγελματικά προφίλ, θα παρουσιαστούν οι απαραίτητες δεξιότητες και θα προσδιοριστούν τα μαθησιακά αποτελέσματα που χρειάζεται να αποκτήσει κάποιος για να ενταχθεί στον τομέα αυτό. Ο e-Οδηγός θα είναι σύντομα διαθέσιμος στα ελληνικά και πορτογαλικά.

Ανάπτυξη Πλαισίου Δεξιοτήτων

Παράλληλα, το AgroPro αναπτύσσει ένα Πλαίσιο Δεξιοτήτων που θα βασίζεται σε υφιστάμενα ευρωπαϊκά πλαίσια όπως το e-CF και το DigComp2. Το πλαίσιο αυτό θα προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για τους εκπαιδευτές και τους μαθητές των επαγγελματικών εκπαιδευτικών και τεχνικών σχολών (VET), βοηθώντας τους να ενσωματώσουν τις δεξιότητες που σχετίζονται με τα drones στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι, θα ενισχυθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης των αποφοίτων, καθώς θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς για εξειδικευμένους επαγγελματίες στη γεωργία ακριβείας.

MOOC για τη Χρήση Drones στη Βιώσιμη Γεωργία

Μία ακόμη καινοτομία του AgroPro είναι η δημιουργία ενός MOOC (Massive Open Online Course) που θα προσφέρει εκπαίδευση στους επαγγελματίες της γεωργίας για τη χρήση drones στη βιώσιμη γεωργία. Το εκπαιδευτικό υλικό αναπτύχθηκε μέσα από μια προσεκτική διαδικασία που ξεκίνησε με την καταγραφή των αναγκών των επαγγελματιών της γεωργίας μέσω ερευνών. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές αναλύθηκαν και δημιουργήθηκαν τα επαγγελματικά προφίλ που περιγράφουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση των drones στη γεωργία. Τέλος, τα επαγγελματικά προφίλ επικυρώθηκαν μέσα από εργαστήρια με έμπειρους επαγγελματίες, εξασφαλίζοντας ότι το MOOC ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Τι Ακολουθεί

Στο επόμενο στάδιο του έργου, θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με τη συμμετοχή 75 ατόμων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν τα εκπαιδευτικά εργαλεία του AgroPro και θα αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στη χρήση της τεχνολογίας των drones στη γεωργία. Η ανατροφοδότηση που θα συγκεντρωθεί από την πιλοτική εφαρμογή θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος, ώστε να καλύπτει με ακρίβεια τις ανάγκες των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα.

Το AgroPro συνεχίζει δυναμικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών των drones στη γεωργία και βοηθώντας τους επαγγελματίες του κλάδου να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ενημερώσεις και νέες κυκλοφορίες στην ιστοσελίδα και τα social media της Innovation Hive!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ