Εισαγγελική έρευνα και στην Ελβετία για τις υποκλοπές

Εισαγγελική έρευνα και στην Ελβετία για τις υποκλοπές

Μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στους εμπλεκόμενους με το παράνομο λογισμικό Predator στην Ελλάδα (οι οποίες, όπως σας έχω προαναγγείλει, δεν έχουν τελειώσει ακόμη) αποκαλύπτεται πως μια ακόμη χώρα ξεκίνησε έρευνα εις βάρος τους. Οπως αποκάλυψε η ελβετική εφημερίδα «WOZ», οι εισαγγελικές Αρχές της Ελβετίας έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα, με το δημοσίευμα να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε τραπεζικά εμβάσματα της ελληνικής Intellexa και των θυγατρικών της, από και προς την ιδιωτική τράπεζα CBH της Γενεύης, με τη μεσολάβηση ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κεντρικά πρόσωπα της έρευνας είναι ο ελβετός υπήκοος Αντρέα Γκαμπάτσι, διαχειριστής εταιρειών της Intellexa και ο ιδρυτής της Ταλ Ντίλιαν (αμφότεροι έχουν βρεθεί και στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ). Ο Ντίλιαν φέρεται ότι χρησιμοποιούσε έναν ελβετικό αριθμό κινητού στο WhatsApp, όπου έκανε διαπραγματεύσεις για συμφωνίες πωλήσεων του Predator σε άλλες χώρες, όπως η Μαδαγασκάρη, στην οποία το εξήγαγε με ελληνική άδεια, ενώ το χρήμα φέρεται να κινήθηκε από την Ελβετία. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, λοιπόν, ξεκίνησε από το καλοκαίρι ποινική έρευνα, με αφορμή καταγγελία που υπέβαλε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) για υποψία παραβίασης κανονισμών εξαγωγών, με τουλάχιστον μία εξ αυτών που ερευνώνται να έχει γίνει από ελληνικό έδαφος με ελληνικά χαρτιά.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Οι ύποπτες συναλλαγές

Η ελβετική εφημερίδα έφερε επίσης στο φως και ένα ακόμη στοιχείο που συνδέει την Intellexa με την τράπεζα CBH, που έχει επανειλημμένα βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών για σκάνδαλα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες, η CBH έχει συνδεθεί αρκετές φορές με οικονομικές συναλλαγές που σχετίζονται με εταιρείες του Ντίλιαν και του Γκαμπάτσι. Η «WOZ» επικαλείται τραπεζικά δεδομένα από την Ελλάδα και την Κύπρο με αποκαλυπτικές πληροφορίες για συναλλαγές, σχέσεις λογαριασμών και εταιρικές διασυνδέσεις. «Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες», λέει, είναι οι πληροφορίες από ελληνική τράπεζα «που αποκαλύπτουν χρηματικές ροές μεταξύ ελληνικών εταιρειών της Intellexa και λογαριασμών της CBH, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ελβετικών φράγκων, κατά την περίοδο Ιουνίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, ακριβώς όταν ολοκληρώθηκαν κάποιες από τις παράνομες εξαγωγές Predator στην Αίγυπτο, τη Μαδαγασκάρη και το Βιετνάμ». Τα διαρρεύσαντα έγγραφα δείχνουν επίσης «πιθανή φοροδιαφυγή, που περιλάμβανε συναλλαγές μεταξύ διαφόρων εταιρειών, με κάποιες να διεκπεραιώνονται μέσω λογαριασμών της CBH», όπως αναφέρει.

Επιμένει ο Δένδιας στα 12 ναυτικά μίλια

Στο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων επανήλθε ο Νίκος Δένδιας χθες, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Μιλώντας χθες στη Λέρο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε εμφατικά: «Ολα τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, έχουν δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας». Θυμίζω ότι έχει περάσει περίπου μία εβδομάδα από τη δήλωση του Δένδια στο Καστελλόριζο ότι «τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα» χωρίς οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθός τους. Η οποία είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, με τον Ομάρ Τσελίκ να τον κατηγορεί για προσπάθεια υπονόμευσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Κλασική τακτική, να επιχειρούν να παρουσιάσουν διχασμένη την ελληνική κυβέρνηση.

Η απουσία Ερντογάν από το δείπνο

Σπέκουλα έχει προκαλέσει η απουσία του Ερντογάν από το δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κι αυτό διότι δεν δόθηκε καμία επίσημη εξήγηση για το ότι ο τούρκος πρόεδρος αντί για το δείπνο πήγε στο αεροδρόμιο όπου πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής για την Αγκυρα. Η επικρατέστερη ερμηνεία, λοιπόν, είναι πως η απουσία ήταν μήνυμα για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας με αιχμή την αποδοκιμασία του Ερντογάν για τη στήριξη στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Στη συνέντευξη που έδωσε, άλλωστε, στο αμερικανικό δίκτυο NBC ήταν λάβρος κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, κατηγορώντας τον ότι, παρά τη ρητορική του, στέλνει όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ και αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο για να το υποστηρίξει. Αλλες πηγές, ωστόσο, δεν αποκλείουν η απουσία Ερντογάν να συνδέεται και με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν χθες στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, για παράνομες χρηματοδοτήσεις από την Αγκυρα – εξέλιξη για την οποία φαίνεται να είχε ενημερωθεί νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος και θα μπορούσε να τον φέρει σε δύσκολη θέση εφόσον παρέμενε στη Νέα Υόρκη.

Αδειασμα για τον εκλογικό νόμο

Αδειασμα στον Αδωνη Γεωργιάδη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες, ερωτηθείς για τη δήλωσή του πως προτιμά να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για να χαμηλώσει ο πήχης της αυτοδυναμίας και να μη χρειαστεί να συγκυβερνήσει η ΝΔ. Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση». Εγώ, βέβαια, θα πω ότι, όπως σας είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», ένα τέτοιο σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου υπάρχει στα κυβερνητικά συρτάρια. Απλώς είναι, σήμερα τουλάχιστον, «παγωμένο».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ