Ελβετία: Μείωση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης στο 1%

Ελβετία: Μείωση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης στο 1%

Στην τρίτη της παρέμβαση χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής εντός 2024 προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) στο 1%.

Η κίνηση δεν περιείχε κάποια έκπληξη, καθώς την περίμεναν 30 από 32 αναλυτές από τους οποίους είχε ζητήσει πρόβλεψη το Reuters.

Η τρίτη μείωση επιτοκίων της SNB έρχεται την ώρα που τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η ομοσπονδιακή των ΗΠΑ πλέον μειώνουν το κόστος δανεισμού τους, καθώς ο ρυθμός πληθωρισμού έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό προς τους στόχους τους.

Στην πρώτη αντίδραση των αγορών το ελβετικό φράγκο ενισχύεται έναντι των βασικών ισοτιμιών, όπως αναμενόταν, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ υποχωρούν κατά 0,14% και κατά 0,16% αντίστοιχα έναντι του ελβετικού νομίσματος, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών της ING ότι η μείωση επιτοκίων θα οδηγούσε σε “υπεραπόδοση” της ισοτιμίας της χώρας.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος τον Αύγουστο είχε κάνει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ενώσεις της χώρας, τον όμιλο κατασκευαστών τεχνολογίας Swissmem να ζητήσει από τη SNB να “δράσει άμεσα, σύμφωνα με την εντολή της” προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Κάτι που επιβεβαίωσε η SNB αναγνωρίζοντας την τάση για ράλι του νομίσματος της ως βασικό παράγοντα για τη νέα μείωση επιτοκίων που ανακοίνωσε σήμερα.

“Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελβετία μειώθηκαν σημαντικά ξανά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μεταξύ άλλων, αυτή η μείωση αντανακλά την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου τους τελευταίους τρεις μήνες”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της, ενώ προαναγγέλλει το ενδεχόμενο και νέων μειώσεων 

“Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη SNB σήμερα λαμβάνει υπόψη τη μείωση της πληθωριστικής πίεσης. Περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια της SNB ενδέχεται να καταστούν αναγκαίες τα επόμενα τρίμηνα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα”, σημειώνει.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ