Γαλλία: Υποχώρηση – έκπληξη του πληθωρισμού στο μόλις 1,5% τον Σεπτέμβριο

Γαλλία: Υποχώρηση - έκπληξη του πληθωρισμού στο μόλις 1,5% τον Σεπτέμβριο

Επιβράδυνση σε απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερα και του στόχου της ΕΚΤ, εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Γαλλία τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INSEE) η εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,5% ετησίως από το 2,2% του Αυγούστου.

Η μέτρηση κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα και από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν μεν επιβράδυνση αλλά στο επίπεδο του 2% σε poll του πρακτορείου Reuters.

Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, ο πληθωρισμός στον κρίσιμο κλάδο των υπηρεσιών επιβράδυνε στο 2,5% ετησίως από το 3% του Αυγούστου, με τις τιμές στην κατηγορία των τροφίμων/καπνικών να διατηρούνται αμετάβλητες.

Σε μηνιαίο επίπεδο δε,  στη σύγκριση Σεπτεμβρίου – Αυγούστου ο εναρμονισμένος ΔΤΚ έδειξε έντονη μείωση κατά 1,2% μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,6% της περασμένης σύγκρισης.

Σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά πρότυπα της INSEE, ο ΔΤΚ κινήθηκε στο 1,2% ετησίως τον Σεπτέμβριο υποχωρώντας από το 1,8%.

Όπως εκτιμά το CNBC η μέτρηση του πληθωρισμού στη Γαλλία σε επίπεδα αισθητά κάτω του στόχου της ΕΚΤ για 2% ετησίως πιθανώς να εντείνει τις πιέσεις στην ευρωτράπεζα προκειμένου να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων της για να τονώσει την ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ