Gen AI: Το χρυσωρυχείο των 990 δισ. αλλάζει τα δεδομένα [γράφημα] –

Gen AI: Το χρυσωρυχείο των 990 δισ. αλλάζει τα δεδομένα [γράφημα] - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Η Generative AI είναι ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και άλλο περιεχόμενο υψηλής ποιότητας όταν ζητηθεί από έναν χρήστη.

Η επιρροή της GenAI στο ΑΕΠ της ευρωζώνης

Σε πρόσφατη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, και άλλοι ηγέτες τεχνολογίας μοιράστηκαν ένα έγγραφο με κυβερνητικούς αξιωματούχους που περιγράφει τα οικονομικά οφέλη και τα οφέλη εθνικής ασφάλειας από την κατασκευή πέντε έως επτά κέντρων δεδομένων 5 gigawatts (5GW) σε όλες τις ΗΠΑ.

Για να το θέσουμε αυτό σε ένα πλαίσιο, τα 5GW είναι περίπου το ισοδύναμο πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων, ή αρκετά για να τροφοδοτήσουν σχεδόν τρία εκατομμύρια σπίτια – μια πόλη στο μέγεθος του Μαϊάμι.

Οι ΗΠΑ έχουν συνολικά 96GW εγκατεστημένης πυρηνικής ενέργειας. Πέντε έως επτά κέντρα δεδομένων 5GW θα απαιτούσαν μεταξύ 26% και 36% περισσότερη ενέργεια.

«Η OpenAI εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση της υποδομής AI στις ΗΠΑ, η οποία πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί η Αμερική στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας, να ενισχυθεί η επανεκβιομηχάνιση σε ολόκληρη τη χώρα και να καταστούν τα οφέλη της AI προσβάσιμα σε όλους», επεσήμανε η OpenAI σε δήλωση, όπως ανέφερε το Bloomberg News.

Την Παρασκευή (20 Σεπτεμβρίου), η Microsoft ανακοίνωσε συμφωνία με την Constellation Energy για να τη βοηθήσει να επανεκκινήσει τη μονάδα 1 του πυρηνικού εργοστασίου της στο Three Mile Island, την οποία έκλεισε το 2019 για οικονομικούς λόγους. Η μονάδα 1 θα παρέχει πυρηνική ενέργεια στη Microsoft για δύο δεκαετίες.

Mετασχηματίζει την οικονομία η Gen AI

Η ταχύτατη ανάπτυξη της Παραγόμενης Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI, GenAI) έχει ήδη αρχίσει να μετασχηματίζει διάφορους τομείς της οικονομίας, και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια υποδεικνύουν ότι η επιρροή της θα γίνει ακόμα πιο έντονη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Oxford Economics, η GenAI θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,4% στα επόμενα 15 έτη (Διάγραμμα 1). Αναμένεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ενισχύσει την ανάπτυξη μέσω της υψηλότερης παραγωγικότητας, αλλά τα κέρδη θα έρθουν μόνο σταδιακά.

Αυτή η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς και στην ενθάρρυνση επενδύσεων και δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) σχετικά με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ