Intel: Περιμένει το «φιλί της ζωής» των 8,5 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους –

Intel: Κοντά σε συμφωνία με την Apollo για εργοστάσιο στην Ιρλανδία

Η Intel και η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την άμεση χρηματοδότηση 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον κατασκευαστή ημιαγωγών πριν από το τέλος του έτους, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Intel: Το μεγάλο στοίχημα του ΑΙ για την πάλαι ποτέ βασίλισσα των μικροεπεξεργαστών [πίνακας]

Οι συζητήσεις ήταν σε προχωρημένο στάδιο, αλλά δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι θα οριστικοποιηθεί πριν από το τέλος του 2024, ανέφερε το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε εξαγορά του συνόλου ή μέρους της επιχείρησης της Intel μπορεί να διακινδυνεύσει να διαταράξει τις συνομιλίες.

Η Intel και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 20 δισ. στην Intel

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χορήγησε στην Intel σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια τον Μάρτιο για να ενισχύσει την παραγωγή εγχώριων τσιπ ημιαγωγών της εταιρείας.

Η προκαταρκτική συμφωνία αφορούσε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και έως και 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για την Intel στην Αριζόνα, όπου μέρος της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων και τον εκσυγχρονισμό ενός υπάρχοντος.

Η προσέγγιση από την Qualcomm

Η Qualcomm προσέγγισε την Intel για να διερευνήσει μια πιθανή εξαγορά της εταιρείας κατασκευαστής chip που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που εάν καρποφορήσει, θα είναι κάνει πραγματικό… κρότο στην αγορά.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η Qualcomm προσέγγισε την Intel με μια -προφανώς σωτήρια- πρόταση εξαγοράς για την εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 90 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η συμφωνία για την ώρα απέχει πολύ από το να κλείσει. Ακόμα κι αν η Intel είναι θετική, μια συμφωνία αυτού του μεγέθους είναι βέβαιο ότι θα ενέπιπτε σε αντιμονοπωλιακό έλεγχο, αν και είναι επίσης πιθανό να είναι θεωρείται ευκαιρία για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Qualcomm θα μπορούσε να πουλήσει μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Intel, ώστε το μέγεθος που θα προκύψει από την εξαγορά να μην ξεφεύγει από τους κανόνες ανταγωνισμού.

Η άλλοτε κυρίαρχη δύναμη στην κατασκευή μικροτσίπ έχει απωλήσει το πλεονέκτημα που είχε στην αγορά καθώς κυρίαρχη έχει καταστεί η ανταγωνιστική Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Η αμερικανική εταιρεία ουσιαστικά απέτυχε να παράγει ένα ευρέως επιθυμητό τσιπ που θα ικανοποιούσε την αγορά σε μια περίοδο έκρηξης της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που κεφαλαιοποιήθηκε από την Nvidia.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ