ΗΠΑ: Ελαφρώς πτωτικά ο πληθωρισμός βάσει PCE τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Ελαφρώς πτωτικά ο πληθωρισμός βάσει PCE τον Αύγουστο

Τάσεις επιβράδυνσης παρουσίασε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βάσει του δείκτη που θεωρεί πιο κατατοπιστικό η ομοσπονδιακή τράπεζα.

Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE) επιβράδυνε τον περασμένο μήνα στο 2,2% ετησίως από το 2,5%, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών που προέβλεπαν μικρότερη επιβράδυνση στο 2,3%.

Στη σύγκριση Αυγούστου – Ιουλίου ο PCE έδειξε οριακή αύξηση κατά 0,1%, όπως αναμενόταν, μετά το 0,2% της περασμένης σύγκρισης.

Το δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, σε ετήσιο επίπεδο εμφάνισε την οριακή αύξηση που αναμενόταν αλλά με τη μηνιαία αύξηση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις.

Συγκεκριμένα ο δομικός PCE έτρεξε τον Αύγουστο με ετήσιο ρυθμό 2,7% όπως αναμενόταν μετά το 2,6% του Ιουλίου, αλλά στη μηνιαία σύγκριση εμφάνισε οριακή αύξηση 0,1% έναντι εκτίμησης για 0,2%.

Παρόλο που τα νούμερα του πληθωρισμού έδειξαν να συγκλίνουν, έστω και με αργά βήματα, προς το στόχο της Fed (περί του 2% ετησίως) τα στοιχεία για το ατομικό εισόδημα και τις δαπάνες ήταν και τα δύο αδύναμα.

Συγκεκριμένα, το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% όσο και οι ατομικές δαπάνες (0,2%) επιβραδύνοντας και τα δύο από το 0,3% και το 0,5% αντίστοιχα του Ιουλίου. 

Τα στοιχεία ήταν κατώτερα και των εκτιμήσεων της αγοράς, καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του εισοδήματος κατά 0,4% και των δαπανών κατά 0,3%.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ