Maggie Smith: Τα προβλήματα υγείας που έσβησαν το άστρο της καθηγήτριας McGonagall του Harry Potter

Maggie Smith: Τα προβλήματα υγείας που έσβησαν το άστρο της καθηγήτριας McGonagall του Harry Potter

Η Maggie Smith, η ηθοποιός που αγαπήθηκε ως καθηγήτρια του Harry Potter, έφυγε σε ηλικία 89 ετών, μετά από μια ζωή με λαμπρές επιτυχίες όσο και σοβαρές περιπέτειες με την υγεία της, από αυτοάνοσα νοσήματα έως καρκίνο και γλαύκωμα

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η Maggie Smith, η εμβληματική Βρετανίδα ηθοποιός των Downton Abbey και Sister Act, την οποία λάτρεψαν οι millennials για τον ρόλο της ως Καθηγήτρια Minerva McGonagall στις ταινίες του Harry Potter, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού ανέφερε ότι «έφυγε ειρηνικά στο νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί», χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τα αίτια θανάτου.

Τη ζωή της Maggie Smith φώτισαν σημαντικές στιγμές από μια καριέρα 70 χρόνων, μα επισκίασαν εξίσου μια σειρά από προβλήματα υγείας, από αυτοάνοσα νοσήματα έως καρκίνο, για τα οποία πάλεψε με σθένος, ακόμα και όταν ένιωσε, κατά δήλωσή της, να πνίγεται «σε ένα σύννεφο απελπισίας».

Νόσος Graves

Η πρώτη σοβαρή περιπέτεια υγείας καταγράφεται το 1988, όταν η ηθοποιός διαγνώστηκε με τη νόσο Graves, μια αυτοάνοση ασθένεια που καταστρέφει τον θυρεοειδή αδένα. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία αύξησης των θυρεοειδικών ορμονών και εκδηλώνεται με ευερεθιστότητα, άγχος, ταχυκαρδία, ερεθισμένα μάτια και σημαντική απώλεια βάρους. Ο τρόμος στα χέρια, η μυϊκή αδυναμία και διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες είναι κάποια ακόμα συμπτώματα.

Σε μια συνέντευξή της στους New York Times το 1990, η Maggie Smith μίλησε για τα ανησυχητικά συμπτώματά της, ιδιαίτερα τις αλλαγές στην εμφάνισή της, όπως οι διογκωμένοι βολβοί των ματιών που η ίδια περιέγραψε ως «απόλυτο τρόμο». Η ασθένεια εμφανίστηκε μετά από ένα ατύχημα με το ποδήλατο που της κόστισε ένα σπασμένο χέρι και επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση. «Ήταν σαν ένα σύννεφο απελπισίας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η θεραπεία της περιλάμβανε ραδιοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση στα μάτια, ενώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της παρέμεινε σε απομόνωση για 12 μήνες.

Περισσότερα για τη νόσο Graves: Πότε είναι ασφαλής η θυρεοειδεκτομή; Πώς σχετίζεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου;

Καρκίνος του μαστού

Το 2007, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ», η Smith διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Η διάγνωση αποτέλεσε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα, ιδίως για μια εν ενεργεία ηθοποιό. Μετά από δύο χρόνια θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας, οι γιατροί της την ενημέρωσαν πως ήταν ελεύθερη καρκίνου.

Μιλώντας για την εμπειρία της, η Maggie Smith παραδέχτηκε ότι η ασθένεια την είχε «βγάλει εκτός πορείας» και την άφησε με ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον. Μίλησε ανοιχτά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας, περιγράφοντας πως ένιωθε «φρικτά άρρωστη» και είχε χάσει όλα της τα μαλλιά. Λόγω της ηλικίας της τότε, δήλωνε πως δεν είχε να περιμένει πολλά από το μέλλον· «ό,τι υπήρξε, έχει τελειώσει» είχε αναφέρει.

Περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού: Η σημασία της ανοσοθεραπείας στη μεταστατική νόσο, Πώς συμπεριφερόμαστε στις ασθενείς – Τι λέμε και τι αποφεύγουμε

Προβλήματα με την καρδιά

Τον Νοέμβριο του 2012, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Maggie Smith είχε υποστεί έμφραγμα. Υπήρχαν αναφορές για εισαγωγή της σε καρδιολογική κλινική στο Λονδίνο με έντονο πόνο στο στήθος. Μετά από σειρά εξετάσεων, η ηθοποιός έλαβε εξιτήριο την ίδια μέρα, με την εκπρόσωπό της να δηλώνει: «Είναι καλά και αναρρώνει στο σπίτι της»

Περισσότερα για το έμφραγμα: Τα επικίνδυνα συμπτώματα που δεν μας υποψιάζουν, Πόσα χρόνια ζωής μας «κλέβει» – Ποιοι χάνουν τα περισσότερα

Γλαύκωμα

Το 2012, σε ηλικία των 77 ετών, η Smith έγινε χορηγός στη Διεθνή Ένωση για το Γλαύκωμα, μετά τη διάγνωση της ίδιας με την ύπουλη νόσο των ματιών. Το γλαύκωμα, εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί, αποτελεί μια ομάδα παθήσεων που χαρακτηρίζονται κυρίως από την εξελισσόμενη δομική και λειτουργική έκπτωση του οπτικού νεύρου του οφθαλμού. Αποτελεί μεν τη συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης, αλλά και τη συχνότερη αιτία τύφλωσης που μπορεί να αποτραπεί με την κατάλληλη αντιμετώπιση, όπως θεραπείες με laser ή φαρμακευτική αγωγή κ.α..

Περισσότερα για το γλαύκωμα: Εντοπίστηκαν γονίδια που θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, Τι αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης

Διαβάστε επίσης:

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο επικίνδυνη είναι για την καρδιά – Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος σε 60΄

Γλαύκωμα: Η πρωτεΐνη – κλειδί που μπορεί να «σώσει» την όραση

Σύνδρομο Cushing: Η σπάνια διαταραχή της Amy Schumer – Οι ενέσεις που την προκάλεσαν

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ