Μακροζωία: Πόσα περισσότερα χρόνια ζουν οι Έλληνες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Μακροζωία: Πόσα περισσότερα χρόνια ζουν οι Έλληνες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Πέντε χρόνια παραπάνω υγιούς ζωής αντιστοιχούν σε κάθε Έλληνα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία 

YGEIAMOU.GR TEAM

Σε υψηλές θέσεις χρόνων υγιούς διαβίωσης βρίσκεται η Ελλάδα, με το προσδόκιμο ζωής να φιγουράρει σε υψηλότερες θέσεις, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος Έλληνας εκτιμάται ότι θα ζήσει 67 υγιή χρόνια, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος για τους άντρες είναι 62,6 έτη. Αντίστοιχα, μια Ελληνίδα υπολογίζεται ότι θα ζήσει 67.8 χρόνια υγιούς ζωής, σε σύγκριση με τη μέση Ευρωπαία, που θα ζήσει 62.8 χρόνια υγιούς ζωής.

Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία βασίζονται στην πιο πρόσφατη έκθεση της Eurostat, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2022. Σύμφωνα με τα υπόλοιπα ευρήματα, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά μέσο όρο 5,4 έτη μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών (83,3 έτη έναντι 77,9 ετών). Τα υγιή έτη ζωής – χωρίς περιορισμούς κινητικότητας- αντιπροσωπεύουν το 75% και το 80% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Επομένως, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της κάπως μικρότερης ζωής τους χωρίς περιορισμούς στην λειτουργικότητά τους.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Μάλτα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες (70,3 έτη), μπροστά από τη Βουλγαρία (68,9 έτη) και τη Σλοβενία (68,5 έτη). Αντίθετα, η Δανία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες (54,6 έτη), ακολουθούμενη από τη Λετονία (55,4 έτη) και την Ολλανδία (56,3 έτη).

Ο υψηλότερος αριθμός ετών υγιούς ζωής για τους άνδρες καταγράφηκε επίσης στη Μάλτα (70,1), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (67,5) και την Ιταλία (67,1), ενώ τα χαμηλότερα στη Λετονία (53,0 έτη), τη Σλοβακία (56,6 έτη) και τη Δανία (57,1 έτη).

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Πόσο ζουν οι Ευρωπαίοι – Η περιοχή στην Ελλάδα με το υψηλότερο προσδόκιμο

Αυτό το μέρος του σώματός μας αποκαλύπτει αν θα ζήσουμε μέχρι τα 100

Μακροζωία: Ο σίγουρος τρόπος να προσθέσουμε δέκα χρόνια στη ζωή μας

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ