Μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ: Θα τη πληρώνουν οι γονείς των ανήλικων δραστών πλέον;

Μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ: Θα τη πληρώνουν οι γονείς των ανήλικων δραστών πλέον;

Δεν φταίει, για τους μαζικούς σκοτωμούς, ότι εκατομμύρια όπλα πουλιούνται ελεύθερα στις ΗΠΑ ακόμα και σε 18χρονους, αλλά ότι δεν τα… κλειδώνουν καλά οι Αμερικανοί στα σπίτια τους. Το αμερικανικό κράτος ενδεχομένως να μας εκπλήξει με τον τρόπο που φαίνεται να αντιμετωπίζονται οι μαζικές δολοφονίες.

Πρόσφατα, στην Πολιτείε της Τζόρτζια ο πατέρας του 14χρονου υπόπτου για πυροβολισμούς στο Λύκειο Apalachee αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για δολοφονία δευτέρου βαθμού για την επίθεση του γιού του που άφησε τέσσερις νεκρούς.

Πέντε μήνες πριν, δικαστήριο του Μίσιγκαν καταδίκασε τους γονείς ενός ανήλικου σε τουλάχιστον 10 χρόνια φυλάκιση, για τη δολοφονία τεσσάρων μαθητών από τον γιό τους το 2021.

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι οι αμερικανικές αρχές στοχοποίησαν τους γονείς, τη στιγμή που οι συγκεκριμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν νόμους για την «ελάχιστη ηλικία αγοράς ή κατοχής» που απαιτούν εποπτευόμενη πρόσβαση πυροβόλου όπλου μέχρι την ηλικία των 21 ετών.

Επιτρέπουν μάλιστα σε 18χρονους να αγοράζουν και να κατέχουν πιστόλια και ημιαυτόματα τουφέκια χωρίς την επίβλεψη των γονέων. Σε άτομα κάτω των 18 ετών επιτρέπεται η κατοχή τέτοιων πυροβόλων όπλων χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκονται στο σπίτι.

«Το να θεωρούνται ένοχοι γονείς είναι μια τάση νομικής δίωξης που είναι πιθανό να υιοθετηθεί ευρύτερα» εκτιμά ο Άντριου Μόραλ, συμπεριφορικός επιστήμονας και υπεύθυνος στο τμήμα της RAND που ασχολείται με την έρευνα της πολιτικής για τα όπλα. «Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένους πυροβολισμούς στα σχολεία ή άλλη ένοπλη βία, αν οδηγήσει περισσότερους γονείς να ξανασκεφτούν να δώσουν στα παιδιά τους πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα χωρίς επίβλεψη».

Ο Μόραλ εξέτασε με συναδέλφους του εάν οι νόμοι που ποινικοποιούν την πρόσβαση των παιδιών σε όπλα είναι αποτελεσματικοί για την πρόληψη της ένοπλης βίας.

Στην έρευνά τους βρήκανε στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τέτοιοι νόμοι μειώνουν τις αυτοκτονίες με πυροβόλα όπλα και τις ανθρωποκτονίες μεταξύ των νέων.

Αγρυπνία στον τόπο που συνέβη η μαζική δολοφονία στο Λύκειο Apalachee

«Αυτό υποδηλώνει ότι η εφαρμογή και η επιβολή της νομοθεσίας για την πρόσβαση των παιδιών μπορεί να είναι ένα κρίσιμο βήμα για την πρόληψη της πρόσβασης με πυροβόλα όπλα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει –όπως αναφέρει ο ειδικός της RAND- ότι η μεγάλη πλειοψηφία κατόχων και μη όπλων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, συμφωνεί ότι οι κάτοχοι όπλων πρέπει να υποχρεούνται να αποθηκεύουν τα όπλα τους όπου τα παιδιά δεν μπορούν να τα έχουν πρόσβαση.

Αλλά σχεδόν οι μισές Πολιτείες δεν έχουν τέτοιους νόμους. Ούτε η Τζόρτζια ούτε το Μίσιγκαν ίσχυαν τέτοιους νόμους την εποχή των πυροβολισμών που οδήγησαν σε δίωξη γονέων.

Ο Μόραλ χαρακτηρίζει λογική τη δίωξη γονέων επειδή επέτρεψαν στα παιδιά τους απερίσκεπτα να αποκτήσουν πρόσβαση σε όπλα. «Μπορεί κάλλιστα να αναγκάσει ορισμένους γονείς να ξανασκεφτούν τα σχέδιά τους για τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των κανόνων που πολλοί στην κοινότητα κατοχής όπλων υποστηρίζουν σχετικά με την υπεύθυνη χρήση και διαχείριση πυροβόλων όπλων» σημειώνει.

Ωστόσο, παραδέχεται ότι είναι μια στρατηγική που έρχεται «κατόπιν εορτής» και ενώ έχουν δολοφονηθεί τόσοι ανήλικοι. Οι αμερικανικές αρχές στρώσανε τον δρόμο στον όλεθρο ήδη από τη δεκαετία του 1950, όπως έχει καταδείξει πρόσφατη έρευνα.

Το να κλειδώσει καλά το Smith & Wesson MP15 ένας Αμερικανός πατέρας, δημιουργεί το εξής ερώτημα: γιατί το αμερικανικό κράτος γεμίζει τα σπίτια τόσων πατεράδων με τέτοια επιθετικά όπλα και μετά ποντάρει ότι αυτά θα φυλαχτούν σωστά; Άραγε οι δολοφόνοι στις ΗΠΑ είναι μόνο κάτω των 18 ετών;

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ