Μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη,…

Nα αποφασίσουμε και να δράσουμε τώρα για τα έργα και τις...

Στη νέα εποχή και το νέο παραγωγικό πρότυπο που ήδη έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας ευκαιρίες και για την Ελλάδα, εστίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, στο Ηράκλειο, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμικών εκπροσώπων του τόπου και Μηχανικών.

Τα νέα δεδομένα που συνθέτουν αυτή την αλλαγή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ είναι η ενεργειακή μετάβαση, η τεχνητή νοημοσύνη, η νέα επανάσταση στις μεταφορές, τα νέα υλικά και οι επιστημονικές εξελίξεις σε κτίρια και κατασκευές και η πράσινη οικονομία. Ο Γιώργος Στασινός έκανε λόγο για “πολλές ευκαιρίες και προκλήσεις που μπορούν να φέρουν όφελος για τη δουλειά μας και τους εργαζόμενους, για να παράγουμε πραγματικά, εδώ, στον τόπο μας”. Περιγράφοντας το νέο μοντέλο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι “έχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά” και αυτό μπορεί να γίνει, όπως ανέφερε:

· Με προστιθέμενη αξία για τον καθένα μας: εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, νέες μορφές ενέργειας όπως το υδρογόνο.

· Με ανθεκτικές υποδομές σε: βιώσιμη κινητικότητα, ορθολογική διαχείριση των υδάτων, διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων με νέες τεχνολογίες στην ανακύκλωση, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της διάβρωσης των ακτών, φυσικές καταστροφές.

· Με έξυπνες επενδύσεις στο υφιστάμενο κεφάλαιο: με ριζική ανακαίνιση κτιρίων, με νέα εργαλεία για τη στεγαστική κρίση, με προληπτική (όχι κατόπιν εορτής) συντήρηση έργων και υποδομών (μεγάλων και μικρών), με αλλαγές χρήσης από σχολάζουσες δραστηριότητες σε νέες, πολλά υποσχόμενες.

· Με νέα ζητούμενα σε: παραγωγή και βιομηχανία, ψηφιακό μετασχηματισμό, νέα δίκτυα, έξυπνες πόλεις, νέες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη, επιχειρηματικότητα, έρευνα και καινοτομία.

“Έχουμε έναν νέο εθνικό στόχο μπροστά μας και θα πρέπει να πετύχουμε” συνέχισε ο Γιώργος Στασινός, προσθέτοντας ότι “όπλο” για την επιτυχία αυτή είναι η δύναμη της θέλησής μας για προκοπή, η επιστημοσύνη και οι γνώσεις όσων παράγουν πραγματικά, η αποτελεσματικότητα όσων ξέρουν και μπορούν”.

Ζήτησε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία, εκτιμώντας ότι “τα επόμενα 4-5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και το επίπεδο ζωής των πολιτών στο τέλος της δεκαετίας” και πρόσθεσε ότι “μετά από πολλά χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων, τώρα είναι η ώρα της ανάταξης και της δουλειάς, για το πέρασμα σε μια νέα εποχή”. Κάλεσε όλους “να τρέξουμε, εμπροσθοβαρώς, τώρα, να σπείρουμε και να ποτίσουμε τώρα, για να θερίσουμε σε λίγα χρόνια”. Ο Γιώργος Στασινός έκανε λόγο για “μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, σε κάθε κλάδο και τομέα, με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους”.

“Τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων” στην Κρήτη

Εστιάζοντας, μάλιστα, στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έστειλε μήνυμα ότι “τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων”:

– Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

– Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Ο νέος ΒΟΑΚ.

– Τα έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης που άμεσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και του χρόνιου προβλήματος της ποιότητας του νερού.

– Η δημιουργία, επιτέλους, ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

– Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η αναβάθμιση όλων των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Σε λιμενικές υποδομές και μαρίνες.

– Το πέρασμα της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης σε ένα πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

– Οι εμβληματικές επενδύσεις αξιοποίησης σχολάζουσας δημόσιας περιουσίας με νέες χρήσεις.

– Ο μετασχηματισμός του τουριστικού τομέα σε ένα πράσινο, πιο αποδοτικό, πιο χρήσιμο για την κοινωνία, ακόμη πιο ανταγωνιστικό στο διεθνές περιβάλλον, τομέα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

“Δεν είναι η ώρα να μεμψιμοιρούμε” πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Στασινός επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στο ΤΕΕ ΤΑΚ υπογραμμίζοντας ότι “ειδικά εσείς εδώ στο Ηράκλειο αλλά και σε όλη την Ανατολική Κρήτη γνωρίζετε καλά την πολύτιμη συμβολή του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, που διατυπώνει προτάσεις και κάνει παρεμβάσεις ουσίας για θέματα του νησιού αλλά και της χώρας, για δεκαετίες. Συνολικά το ΤΕΕ ΤΑΚ πιστεύω ότι δείχνει με τη δραστηριότητά του την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στον τόπο από τους μηχανικούς και τον θεσμικό τους φορέα”.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έστειλε μήνυμα ότι “το κρίσιμο είναι η αποτελεσματικότητα, όχι τα λόγια, τα έργα και τα αποτελέσματα, όχι οι φωνές, γιατί τώρα – όχι κάποτε, όχι μετά – έχουμε τους πόρους και τις ευκαιρίες” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “και θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε να αλλάξουμε τη χώρα”.

Σταύρος Αρναουτάκης: Πίσω από κάθε μεγάλο έργο της Κρήτης κρύβονται οι μελέτες των μηχανικών

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια, μίλησε για τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του τεχνικού κόσμου, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κάνοντας λόγο για “μία σχέση που αντιλαμβανόμαστε ως γέφυρα διαλόγου για το σήμερα και συμπόρευσης για το μέλλον”, ενώ πρόσθεσε ότι δίπλα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκεται η επιστημονική και τεκμηριωμένη παρέμβαση του ΤΕΕ

Χαρακτήρισε το ΤΕΕ όχι απλά σύμβουλο της Πολιτείας αλλά τόνισε ότι είναι και “ένας δυναμικός επιστημονικός οργανισμός που δίνει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και κυρίως συνθέτει το σχέδιο για αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης των επόμενων δεκαετιών”. Ο Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε τους ανθρώπους του τεχνικού κόσμου στην Κρήτη διαβεβαιώνοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης είναι συνεκτικό γιατί ενσωματώνει και τις δικές τους γνώσεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τεράστια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής λέγοντας ότι η αντιμετώπισή της τα επόμενα χρόνια “θα αποτελέσει το μεγαλύτερο επιχειρησιακό και τεχνοκρατικό πρόγραμμα που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε”. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης επιβάλλεται η ακόμη στενότερη συνεργασία με τον τεχνικό κόσμο “αρκεί η κεντρική κυβέρνηση διαχρονικά να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και της Περιφέρειας και των Δήμων” σχολίασε.

“Πίσω από κάθε μεγάλο έργο της Κρήτης κρύβονται οι μελέτες των μηχανικών” υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης. Κλείνοντας σημείωσε ότι “η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σας οφείλει πολλά”, προσθέτοντας ότι “από την πρώτη ημέρα ανταποκρίνεστε επάξια στον ρόλο σας ως τεχνικοί σύμβουλοι του Κράτους. Έχετε καταφέρει να καθιερώσετε το ΤΕΕ ως αναπτυξιακό πυλώνα της Κρήτης και της Ελλάδας, συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και τα επόμενα χρόνια η συνεργασία μας θα είναι το ίδιο παραγωγική και καρποφόρα”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ