Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ευνοούσε την Τουρκία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ευνοούσε την Τουρκία

Δίωξη για διαφθορά εις βάρος του Δημοκρατικού δημάρχου της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς με την κατηγορία ότι ευνοούσε την Τουρκία ώστε να εξασφαλίζει ανταλλάγματα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2021, τον βάζει στο επίκεντρο σοβαρής πολιτικής δίνης. Ο 64χρονος Αφροαμερικανός Ανταμς που εξελέγη δήμαρχος πριν από τρία χρόνια με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα γίνεται ο πρώτος που διώκεται στην ιστορία της αμερικανικής μητρόπολης.

Κατηγορείται για απάτη, αποδοχή δωροδοκίας και παράνομη προσέλκυση εισφορών από ξένους υπηκόους στην εκστρατεία του. Οπως είχε νωρίτερα γίνει γνωστό από πηγές, φέρεται συγκεκριμένα να άσκησε πιέσεις σε αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης να δώσουν έγκριση για το νέο προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, το πολυσυζητημένο «Σπίτι της Τουρκίας», που βρίσκεται απέναντι από το κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ. Η ομοσπονδιακή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ανταμς παρενέβη στη διαδικασία παρά τις ανησυχίες για ζητήματα ασφάλειας καθώς το συγκεκριμένο κτίριο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Οι διασυνδέσεις

Στο πλαίσιο των ερευνών οι Αρχές αναζήτησαν επίσης στοιχεία για μια κατασκευαστική στο Μπρούκλιν που τελεί υπό τη διοίκηση Τουρκοαμερικανών όπως και ένα μικρό πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ουάσιγκτον που επίσης φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την Τουρκία. Πρώην στέλεχος της Turkish Airlines μετείχε σε επιτροπή της εκστρατείας του και επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο. Στο κατηγορητήριο αναφέρονται σειρά προνομίων που εξασφάλιζε ανώτερος τούρκος διπλωμάτης για τον νεοϋορκέζο δήμαρχο και συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένων δωρεών εισιτηρίων, γευμάτων, φιλοξενίας σε πολυτελή ξενοδοχεία κατά τη διαμονή του στην Τουρκία. Φέρεται επίσης ότι σχεδίαζε να ζητήσει παράνομες δωρεές και για τη νέα του προεκλογική εκστρατεία.

Μέσα από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από το κατηγορητήριο αλλά και με δηλώσεις του μετά, ο ίδιος δηλώνει αθώος, δεσμεύεται να δώσει τη μάχη του εναντίον των εις βάρος του κατηγοριών και να παραμείνει στη θέση του, ενώ ζητά από τους Νεοϋορκέζους να επιδείξουν υπομονή και να μη βιαστούν να τον καταδικάσουν. Εντείνονται όμως οι φόβοι ότι η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για τους Δημοκρατικούς λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Πολλές παραιτήσεις

«Γνώριζα ότι αν υπερασπιζόμουν τα συμφέροντα των Νεοϋορκέζων θα γινόμουν στόχος, και έγινα», επισημαίνει ο ίδιος στο μήνυμά του. «Θα πολεμήσω αυτή την αδικία με όλη μου τη δύναμη και το πνεύμα. Είμαι αθώος». Ηδη τις τελευταίες ημέρες πολλά πρόσωπα από τον στενό κύκλο του δημάρχου της Νέας Υόρκης έχουν παραιτηθεί, ανάμεσά τους ο υπεύθυνος των υπηρεσιών υγείας και ο υπεύθυνος για ζητήματα παιδείας. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Εντουαρντ Καμπάν, που επίσης ερευνάται, παραιτήθηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, έναν χρόνο αφότου ανέλαβε την ηγεσία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Μέσα στη δίνη των κατηγοριών πύκνωσαν οι φωνές που ζητούν από τον Ανταμς να παραιτηθεί. «Για το καλό της πόλης θα πρέπει να παραιτηθεί», έγραψε στο X Δημοκρατική βουλευτής της Νέας Υόρκης και στο γαϊτανάκι πιάστηκαν πολλοί άλλοι.

Παράνομες δωρεές

Πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, ομοσπονδιακοί πράκτορες είχαν κατασχέσει τις ηλεκτρονικές συσκευές του δημάρχου της Νέας Υόρκης και πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι της Μπριάνα Σαγκς, επικεφαλής της ομάδας συγκέντρωσης δωρεών για την προεκλογική εκστρατεία του Ανταμς.

Δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι η εισαγγελία κλήτευσε πρόσωπα από την προεκλογική εκστρατεία και το γραφείο του δημάρχου αναζητώντας πληροφορίες για τη λήψη παράνομων δωρεών από άλλες πέντε χώρες: το Ισραήλ, την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι ο Ανταμς «δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του» και εκτιμούν ότι «οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να πουν τώρα: κοιτάξτε, είναι η πιο μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, τη διαχειρίζονται οι Δημοκρατικοί και υπάρχουν λόγοι να πιστέψουμε ότι εκεί η διαφθορά είναι γενικευμένη».

City of Yes

Οι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα κατηγορητήριο κατά του Ανταμς για την πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία αντιμετωπίζει πολλές πιεστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και της έλλειψης οικονομικά προσιτών κατοικιών. Ωρες πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, ο ίδιος ο Ανταμς προγραμμάτιζε την προώθηση ενός φιλόδοξου σχεδίου στέγασης, που ονομάζεται City of Yes, για τη χαλάρωση των απαρχαιωμένων κανόνων δόμησης.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ