Θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή Χάλκης;

Θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή Χάλκης;

Τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναστήλωσης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούνται αν θα έρθει πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της επαναλειτουργίας της περίφημης Σχολής, που παραμένει κλειστή από το 1971.

Αν δηλαδή ο πρόεδρος Ερντογάν αποφασίσει οριστικά να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής, από την οποία, στα 127 χρόνια λειτουργίας της, αποφοίτησαν πάνω από χίλιοι σπουδαστές, από τους οποίους 12 έγιναν πατριάρχες, μεταξύ των οποίων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η επίσκεψη του υπουργού Παιδείας τον περασμένο Μάιο στη Σχολή της Χάλκης για να επιθεωρήσει τις εργασίες αναστήλωσης ήταν το πρώτο σημάδι ότι η επίσημη εξουσία μπορεί να εξετάζει σοβαρά το θέμα. Και το σημερινό πρωτοσέλιδο της Χουριέτ με δηλώσεις του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη δημιουργεί ελπίδες. Με ένα εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο με φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε σχετικές οδηγίες στο Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας και επομένως, όπως είπε, «Είμαστε στα πρόθυρα της επαναλειτουργίας».

Το άρθρο αναφέρει ότι οι εργασίες ανακαίνισης βαδίζουν με γοργό ρυθμό και θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Μάρτιο. Σημειώνεται ότι τη Σχολή επισκέφτηκε ξανά ο Τούρκος υπουργός Παιδείας και συναντήθηκε με τον εντεταλμένο ηγούμενο της Σχολής. Στη συνέχεια, ο ηγούμενος μετέβη στην Άγκυρα με αντιπροσωπεία της Σχολής, για να συνεχίσει τις επαφές. Την επόμενη εβδομάδα, μεγάλη αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου θα μεταβεί στην Άγκυρα, για να συζητήσει τεχνικές λεπτομέρειες.

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι σύντομα θα πετύχουμε τον στόχο μας.. Η εντολή δόθηκε στα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε ο ηγούμενος της Σχολής.

Πολιτικό και διπλωματικό ζήτημα

Πέρα από την ικανοποίηση που θα προκαλούσε η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στον Ορθόδοξο κόσμο, δεν παύει να είναι επίσης ένα ζήτημα πολιτικό και διπλωματικό, και πολλοί αναρωτιούνται για ποιον λόγο η Άγκυρα προχωρά τώρα σε ένα τέτοιο βήμα.

Μήπως για να προωθήσει το θέμα ως διμερές με την Ελλάδα, ενώ είναι θέμα οικουμενικό και αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες; Αντιπολιτευόμενοι αρθρογράφοι ρωτούν αν θα υπάρξει κάποιο αντάλλαγμα για τους Μουσουλμάνους της Θράκης, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η επαναλειτουργία της Σχολής θα ευχαριστούσε τη Δύση και τους Αμερικανούς, αλλά θα δυσαρεστούσε τους Ρώσους, καθώς θα ενίσχυε το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πάντως η ολοκλήρωση των εργασιών στη Χάλκη τον ερχόμενο Μάρτιο συμπίπτει χρονικά με την περίοδο που Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν εις βάθος τις διμερείς διαφορές τους.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Ιλον Μασκ Η ανταπόδοση της «προσβολής» Ο Ιλον Μασκ ανταπέδωσε στη Βρετανία το γεγονός ότι δεν…