Θεσσαλία: Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει για την αλλαγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων της ΑΓΕΤ

perifereia_thessalias_ktirio1

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακου Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται προς ψήφιση η νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που κατέθεσε η ΑΓΕΤ με την οποία ζητά τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της, για μεταφορά σκουπιδιών για καύση με πλοία και αύξηση των εκπομπών συγκεκριμένων ρύπων κατά 300%.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος γα θέματα περιβάλλοντος, Φώτης Λαμπρινίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας είναι θετική για τρία από τα τέσσερα θέματα που θέτει η ΑΓΕΤ όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αποφασίσει με βάση και την γνωμοδότηση του ΣτΕ για το θέμα μεταφοράς του SRF, με πάγια πολιτική θέση αρνητική στην καύση απορριμμάτων. “Δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση του Συμβουλίου, όμως γνωρίζετε και την απόφαση που λάβαμε και για το θέμα δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου από την εταιρεία, την περασμένη Άνοιξη”, τόνισε.

Στο μεταξύ σε σημερινή τους ανακοίνωσή της, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία αναφέρεται στο θέμα και τονίζει ότι:

«Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2024 συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΑΓΕΤ με την οποία, σε γενικές γραμμές, ζητάει τον τετραπλασιασμό σχεδόν (από 10 σε 35 mg/Nm3) του τοξικού οργανικού άνθρακα (TOC), παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και ενώ η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει ως ανώτατο όριο τα 10 mg/Nm3…»

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία χαρακτηρίζει «νεκροθάφτες της ατμόσφαιρας της πόλης του Βόλου», υπουργούς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποστηρίζει ότι «η απαγόρευση του ΣτΕ για την μεταφορά σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ δια θαλάσσης είχε αποτελέσματα αφού, σε ένα εξάμηνο, μεταφέρθηκαν μέσω του λιμανιού της Στυλίδας μόνο 19.000 τόνοι σκουπίδια αντί των 100.000… ».

«Η νέα Περιφερειακή Αρχή του κ. Κουρέτα καλείται τώρα να γνωμοδοτήσει για τη νέα ΜΠΕ της ΑΓΕΤ με πολύ δυσμενέστερα δεδομένα. Με ένα Παγασητικό που υποφέρει μετά τις πλημμύρες και από τη ρύπανση της Κάρλας, που δεν του ανήκε και με τη σπάθη του LNG να επικρέμαται στο κεφάλι του (και εδώ θετικός ο κ. Μπέος)… Ελπίζουμε η Περιφερειακή Αρχή θα εκτιμήσει όλα αυτά και θα γνωμοδοτήσει αρνητικά προς όφελος της πόλης του Βόλου και του Περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρόσκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στον Π.Σ. από τους “Ενεργούς Πολίτες”

Από την πλευρά τους οι “Ενεργοί Πολίτες” καλούν τους πολίτες να παραστούν μαζικά στη συνεδρίαση του Περιφερειακου Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα. “Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και όλες τις συμπολίτισσές μας να παρευρεθούν αυτή τη Δευτέρα στις 15:00 στο Νέο Διοικητήριο στη Λάρισα (Καλλισθένους & Θεοφράστου) για να πούμε όχι στην καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Θα ζητήσουμε το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης και θα απαιτήσουμε την αρνητική γνωμοδότηση σε ένα θέμα για το οποίο όλη η πόλη έχει αποφασίσει. Έχει πει: όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.Τα κεκτημένα μας είναι αδιαπραγμάτευτα”, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ