«Βολοντίμιρ, η Ρωσία δεν θα υπερισχύσει»

«Βολοντίμιρ, η Ρωσία δεν θα υπερισχύσει»

Με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που τον διαβεβαίωσε ότι «η Ρωσία δεν θα υπερισχύσει» συναντήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να του παρουσιάσει το όραμά του για μια νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα δοθεί νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 8 δισ. δολαρίων. Η βοήθεια περιλαμβάνει βόμβες ακριβείας και πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς. Σε αντίθεση με τα όσα ελπίζει το Κίεβο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα ανακοινώσει ότι επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους για να χτυπήσει στόχους βαθύτερα στη Ρωσία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε μιλήσει σθεναρά τις προηγούμενες ημέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας άλλες χώρες να υποστηρίξουν την πρόταση της Ουκρανίας για «δίκαιη ειρήνη» και να απόσχουν από εναλλακτικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο ο πραγματικός στόχος του ταξιδιού ήταν η παρουσίαση στον Λευκό Οίκο του «σχεδίου νίκης» του Κιέβου, μια ουκρανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου χωρίς πλήρη συνθηκολόγηση με τη Μόσχα. Είναι σαφές ότι ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για τη διασφάλιση της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς και την απόκρουση ρωσικών επιθέσεων σε βασικές ουκρανικές θέσεις και στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας λίγο πριν από τον χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Ζελένσκι πρέπει να περιηγηθεί σε ένα ολοένα και πιο περίπλοκο πολιτικό τοπίο, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποδειχθεί προσεκτικός σύμμαχος όταν συμφωνεί στα αιτήματα της Ουκρανίας για μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια και στην άρση των περιορισμών στις επιθέσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία. Το NBC ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις προτάσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου να παρασχεθούν στην Ουκρανία πυρομαχικά λευκού φωσφόρου για χρήση στο πεδίο της μάχης.

Χθες, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων «ανεύθυνη και κακή στιγμή». «Είναι εντελώς ανεύθυνο» δήλωσε ο Μπλίνκεν στο δίκτυο MSNBC. «Κραδαίνει την πυρηνική σπάθη, ενώ οι ηγέτες του κόσμου έχουν συγκεντρωθεί και μιλάνε για την ανάγκη περισσότερου αφοπλισμού και τη μη διάδοση των πυρηνικών».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ