Μόνο μετρητά ή και μετοχές; Τι και πόσο μέρισμα θα μοιράσουν οι τράπεζες

H στρατηγική ψηφιοποίησης των τραπεζών

Τα ποσά, αλλά και το μείγμα των μερισμάτων που προτίθενται να διανείμουν προς τους μετόχους τους την προσεχή τριετία θέτουν οι τράπεζες στο “τραπέζι” των συζητήσεων με τον SSM, στελέχη του οποίου έρχονται στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (και) γι’ αυτόν τον σκοπό. 

Μπορεί η επιστροφή των εγχώριων τραπεζών σε καθεστώς μερισματικής πολιτικής έπειτα από 16 χρόνια να συνοδεύτηκε από ελαφρώς πιο συντηρητικές προβλέψεις, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα ποσά που εντέλει μοίρασαν από τα κέρδη του 2023 (875 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα 342 εκατ. ευρώ η Eurobank, 332 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα, 122 εκατ. ευρώ η Alpha Bank και 79 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, από συνολικά κέρδη ύψους 4 δισ. ευρώ), εντούτοις τα σχέδιά τους για την επόμενη τριετία είναι σαφώς πιο φιλόδοξα. Επιδίωξη των τραπεζιτών, άλλωστε, είναι μελλοντικά τα payout ratios να κινηθούν στα επίπεδα της Ευρώπης, κάτι που, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να υποστηριχθεί από τις τρέχουσες οικονομικές επιδόσεις. Η Ελλάδα, εξάλλου, αποδεικνύεται πιο ανθεκτική σε εξωγενή σοκ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εξίσου ανοδική είναι και η πορεία των τραπεζών, στοχεύοντας σε διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους.

Όσον αφορά τα μερίσματα: 

– Η Eurobank στοχεύει σε διανομή που θα αντιστοιχεί στο 40% των κερδών του 2024 και στο 50% τα επόμενα δύο χρόνια. 

– Η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να διανείμει το 40% των κερδών του 2024, φιλοδοξώντας να αυξήσει σημαντικά τη διανομή τα προσεχή χρόνια. 

– Η Alpha Bank θα διανείμει το 35% των κερδών του 2024, με προοπτική το payout ratio να ανέλθει στο 50% τη διετία 2025-2026. 

– Η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει μέρισμα 30% επί των κερδών του 2024, το οποίο θα ανέβει επίσης στο 50% τη διετία 2025-2026.

“Οι μελλοντικές μερισματικές αποδόσεις φαίνονται πλέον ελκυστικές, με πιο ξεκάθαρη την πορεία διανομής των κεφαλαίων”, σχολιάζει η Bank of America σε πρόσφατο report της, αναφέροντας πως η μέση απόδοση 7,8% – 8,5% για τις ελληνικές τράπεζες τη διετία 2025-2026 κινείται πάνω από τις αντίστοιχες της ανεπτυγμένης Ευρώπης (7,5% με 8,0%), αλλά και εκείνες των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών (EEMEA 5,4% – 6,0% και GEM 5,6% – 6,0%).

Η επενδυτική τράπεζα, ωστόσο, εμφανίζεται μάλλον διστακτική ως προς το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν και σε επαναγορές μετοχών (buybacks), εστιάζοντας στις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στα κεφάλαια MREL. “Δεν “βλέπουμε” σημαντικές επαναγορές μετοχών για καμία ελληνική τράπεζα την περίοδο 2024-2026, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές”, τονίζει, υπογραμμίζοντας πως το “πράσινο φως” που δόθηκε στην Alpha Bank (σ.σ. η μοναδική που συνδύασε μετρητά και buyback για την επιβράβευση των μετόχων της από τα κέρδη του 2023) αφορούσε νέα κέρδη και όχι υπάρχοντα κεφάλαια CET1. “Δεύτερον, εάν πραγματοποιηθούν επαναγορές μετοχών, οι δείκτες MREL θα πέσουν κάτω από τους στόχους και η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί μέσω εκδόσεων ομολόγων. Αυτή, ωστόσο, είναι μια δαπανηρή υπόθεση για τις τράπεζες ως προς το σκέλος των επιτοκιακών εσόδων, και μάλιστα σε μια περίοδο πολλαπλών πιέσεων”, προσθέτει. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η BofA, η Εθνική Τράπεζα έχει δείκτη MREL 25,9% από το β’ τρίμηνο του 2024. Ο ενδιάμεσος στόχος MREL της 25ης Ιανουαρίου είναι 25,3%. Εάν το κεφάλαιο μειωθεί, π.χ. κατά 2% λόγω buyback, ο δείκτης MREL θα πρέπει να καλυφθεί ισόποσα με ομολογιακές εκδόσεις. 

Οι αποδόσεις ανά τράπεζα 

Alpha Bank: Μερισματική απόδοση πέριξ του 8,6% και 9,0% αναμένει για τη διετία 2025-2026 η Alpha Bank, με την BofA να κάνει λόγο για την υψηλότερη και πιο ελκυστική απόδοση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. “Η Alpha διένειμε το 20% των κερδών του 2023, μοιρασμένο εξίσου μεταξύ μετρητών και buyback, και τώρα σχεδιάζει να ανεβάσει το ποσοστό στο 35%. Αναμένουμε μέρισμα 45%, τόσο το 2025 όσο και το 2026, αλλά, σε περίπτωση αύξησης του ποσοστού στο 50%, τότε θα προστεθεί επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα στη μερισματική απόδοση”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εθνική Τράπεζα: Η μερισματική απόδοση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, δεν αποτελεί παράγοντα διαφοροποίησης έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. “Μια μερισματική απόδοση 6,7% – 7,7% το 2025-2026 κινείται κάτω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μετά τη διανομή του 30% των κερδών του 2023, η ΕΤΕ εστιάζει στην αύξηση του ποσοστού στο 40% το 2024. Υποθέτουμε 45% το 2025 και 50% το 2026, καθώς ο λόγος αναβαλλόμενης φορολογίας – κεφαλαίων εξακολουθεί να είναι >50%”, αναφέρει. Όσον αφορά το ενδεχόμενο buyback μέρους της συμμετοχής που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η BofA σημειώνει πως αυτό το ενδεχόμενο μάλλον απομακρύνεται, εξηγώντας, ωστόσο, πως η ΕΤΕ μπορεί ακόμη να υποβάλει αίτηση για επαναγορές στο μέλλον. “Ωστόσο δεν “βλέπουμε” buybacks για καμία τράπεζα έως ότου υπάρξει σαφής ενημέρωση από τις ρυθμιστικές αρχές ότι είναι πιθανό”, προσθέτει. 

Τράπεζα Πειραιώς: Η μερισματική απόδοση της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, με δυνατότητα για περισσότερα. Αυτό σημειώνει η BofA, υπενθυμίζοντας την απόδοση της τράπεζας μεταξύ 8,0% και 8,8% τη διετία 2025-2026, ήτοι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. “Κατέβαλε ένα συντηρητικό 10% επί των κερδών του 2023, αλλά τώρα προγραμματίζει να ανέλθει στο 30%. Δεδομένου ότι το DTC/CET1 εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο μεταξύ των άλλων τραπεζών, στο 68%, είμαστε διστακτικοί να υποθέσουμε ότι η διανομή θα φτάσει το 50% και κάνουμε εκτίμηση για ποσοστό 40% με 45% το 2025-2026. Ωστόσο, εάν επιτευχθεί η διανομή 50%, η μερισματική απόδοση της τράπεζας θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (10%)”, καταλήγει. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ