ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από την κάλπη: Ατού, συσχετισμοί και στοιχήματα

ΠΑΣΟΚ – Live το debate των έξι

της Νίκης Ζορμπά

Στα τελευταία του μέτρα πριν από την κρίσιμη εκλογική διαδικασία του α’ γύρου για την ανάδειξη νέου αρχηγού βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Την επόμενη Κυριακή κρίνεται ποιοι από τους έξι υποψηφίους που διεκδικούν την ηγεσία θα περάσουν στον επόμενο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας, μονομαχώντας για την επόμενη ημέρα του Κινήματος.

Ο χαρακτηρισμός “κρίσιμη συνθήκη” για το κόμμα του Κέντρου, που ύστερα από μία δεκαετία διεκδικεί με αξιώσεις την ολική επαναφορά του σε τροχιά εξουσίας, κάθε άλλο παρά δημοσιογραφικό στερεότυπο υποδηλώνει.

Με την κυβέρνηση να διάγει –παρά τη δημοσκοπική πρωτιά της– νεφελώδη βίο στις σφυγμομετρήσεις, που δείχνουν καθοδική πορεία έτι περαιτέρω μετά το ευρωεκλογικό χαστούκι, και τον ΣΥΡΙΖΑ να τελεί υπό πλήρη απαξίωση και στα πρόθυρα διάλυσης, το Κίνημα δημοσκοπικά εδραιώνεται στη δεύτερη θέση και ο αρχηγός που θα εκλεγεί θέτει βάσεις (ή αυτός είναι ο πολιτικός στόχος τουλάχιστον) ακόμα και για ενδεχόμενη πρωθυπουργία.

Το “κυβερνών” ΠΑΣΟΚ είναι η φράση στην προμετωπίδα της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου, της τελευταίας που μπήκε στην εκλογική κούρσα και η οποία αναπτύσσει τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη δυναμική.

Ενδεχόμενα

Η κυβερνησιμότητα (αυτό μόνο μπορεί να σημάνει στην πραγματικότητα την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ) είναι το κυρίως στοίχημα του χώρου και των υποψηφίων του. Εξού και όλοι οι υποψήφιοι (grosso modo) δίνουν διαπιστευτήρια στο κοινό που θα προσέλθει στις κάλπες της επόμενης Κυριακής με στόχο το πειστικό σχέδιο και την “ηγετικότητα”.

Αναμφίβολα, τέτοια χαρακτηριστικά διαθέτει η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, όπερ της αναγνωρίζεται και από εσωκομματικούς της αντιπάλους.

Σταθερά φαβορί εμφανίζεται ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στον οποίο πιστώνεται (πέραν του πιθανώς ακαταμάχητου “μηχανισμού”) και η συνέπεια στη ρητορική του περί αυτόνομης πορείας. Έβγαλε το ΠΑΣΟΚ από την αφάνεια, εδραιώνοντας τα ποσοστά του σε διψήφιο ποσοστό, όμως στη δεύτερη ανάγνωση κρίθηκε σε απανωτές κάλπες: Δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει τίποτε αξιοσημείωτο από την εντυπωσιακή φθορά στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στις εθνικές εκλογές του 2023 ούτε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Διαγκωνίζεται δημοσκοπικά για την είσοδό του στον β’ γύρο με την Άννα Διαμαντοπούλου ο Χάρης Δούκας. Ο δήμαρχος Αθηναίων κατήγαγε μια εντυπωσιακή επίδοση στις αυτοδιοικητικές εκλογές (και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) το περασμένο φθινόπωρο μεν, αλλά αφενός διοικητικά είναι αδοκίμαστος, αφετέρου οι θέσεις του πολιτικά είναι σε ευθεία αναλογία με το ΠΑΣΟΚ του ’80. Εξού και τα συνθήματα των οπαδών του, περί “να φύγει η δεξιά”. Κατά κοινή ομολογία, δεν “έλαμψε” ακριβώς στο debate των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ της Δευτέρας, ενώ ακόμη πειστική απάντηση δεν φαίνεται να έχει δώσει για το πώς ακριβώς θα συνδυάσει τα καθήκοντα του δημάρχου Αθηναίων με αυτά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άρα και υποψήφιου πρωθυπουργού.

Οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι διατηρούν μεταξύ τους (εξαιρετικά) δύσκολες ισορροπίες. Η κόντρα του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Χάρη Δούκα είναι διαρκώς κλιμακούμενη και οι προσωπικές τους σχέσεις σε οριακό σημείο. Η Άννα Διαμαντοπούλου κόντρες –εμφανώς– επί προσωπικού δεν έχει αναπτύξει, αλλά με τον Χάρη Δούκα πολιτικά τους χωρίζει χάος.

Άπαντες έχουν δεσμευτεί πως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και προσωπικής τους επίδοσης, την επόμενη ημέρα θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ. Παρά τις διαβεβαιώσεις, δύσκολα θα μπορέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν χάσει από τον Χάρη Δούκα, να παραμείνει ενεργός, υπό του. Και, αν επικρατήσουν ως δίδυμο για τον β’ γύρο Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί “κοινός τόπος” μεταξύ τους για την επόμενη ημέρα, ακόμα και αν υπάρχουν καλές προθέσεις.

Ήττα του Χάρη Δούκα (είτε στον α’ γύρο είτε στην τελική αναμέτρηση) θα σημάνει απομάκρυνσή του από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, εφόσον, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, το ντέρμπι της ηγεσίας είναι για (τους εξής) τρεις: Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Δούκα.

Νέοι συσχετισμοί

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος συγκαταλέχθηκε στους νικητές της τηλεμαχίας των “6”, παραμένει στις “ενωτικές” υποψηφιότητες. Δεν έχει λάβει ούτως ή άλλως σε καμία εσωκομματική αναμέτρηση στο παρελθόν στάση διχαστική, παραμένοντας παγίως εντός των κομματικών τειχών. Παρότι έχει επανειλημμένως και εμφατικά αναφέρει πως ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής, γιατί το Κοινοβούλιο είναι ο τόπος όπου δίνονται οι μεγάλες μάχες, δυσκολία συνύπαρξης την επόμενη ημέρα δεν διαφαίνεται (τουλάχιστον) να έχει με κανέναν από τους ανθυποψηφίους του.

Δεν ισχύει το ίδιο πιθανώς με τον Μιχάλη Κατρίνη. Σφοδρή η κριτική που άσκησε στον Νίκο Ανδρουλάκη μεν, αλλά το “σκοινί” μεταξύ τους δεν κόπηκε. Πολιτικά, όμως, βρίσκεται στην “παπανδρεϊκή” πλευρά του ΠΑΣΟΚ και επ’ ουδενί στην εκσυγχρονιστική. Οι επιθέσεις προς την Άννα Διαμαντοπούλου, που εκφράζει (κατά κύριο λόγο) αυτό το ρεύμα, το φανέρωσαν και στο ντιμπέιτ των “6”. Αντιθέτως, ζήτημα συμπόρευσης με τον Χάρη Δούκα επ’ ουδενί υπάρχει. Οι πολιτικές τους θέσεις ούτως ή άλλως είναι “κοντά”.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου κομίζει ως υποψηφιότητα τα εξής χαρακτηριστικά: 1. “Ποτέ” με τον ΣΥΡΙΖΑ, 2. Αμφισβήτηση επιλογών και σκληρή κριτική σε Ανδρουλάκη για αποφάσεις, όπως η καταψήφιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων από το ΠΑΣΟΚ. Επί αυτών των δεδομένων (σαφώς πιο δεξιά τοποθέτηση σε σχέση με τον Χάρη Δούκα), τυχόν συμπόρευση τόσο με τον νυν πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και με τον δήμαρχο Αθηναίων δεν θα είναι ανέφελη.

Παρά τα διαφορετικά σχέδια (και διαμετρικά αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις) των έξι, κοινό στίγμα για τις επικείμενες εκλογές του Κινήματος είναι ένα: η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποτύχει και βρίσκεται σε αποδρομή.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ