Σε ποια τιμή θα “κλειδώσει” η διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας

Πρόδρομοι δείκτες δείχνουν επιτάχυνση της ανάπτυξης στην...

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Τις τελευταίες – πλην κρίσιμες – λεπτομέρειες λίγα 24ωρα πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το placement της Εθνικής Τράπεζας εξετάζουν οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, με τους “προβολείς” της αγοράς να πέφτουν στην τιμή διάθεσης του 10% +2% ή 3% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τράπεζα.

Όπως τονίζουν στο Capital.gr πηγές με γνώση, μολονότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο παρά ένα της διαδικασίας, εντούτοις είναι προφανές πως “κλειδί” για τον προσδιορισμό του εύρους θα αποτελέσει η τιμή κλεισίματος της μετοχής στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ειδικότερα, χθες, Παρασκευή, η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα 7,844 ευρώ, έχοντας κινηθεί μεταξύ 7,880 ευρώ (υψηλό) και 7,780 ευρώ (χαμηλό).

“Τα προηγούμενα placements δείχνουν το δρόμο”, σχολιάζουν με νόημα οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στην πρώτη φάση της αποεπένδυσης από την ΕΤΕ, αλλά και αυτή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της διάθεσης του 22% της ΕΤΕ, το εύρος διάθεσης των μετοχών είχε προσδιοριστεί μεταξύ πέντε ευρώ και 5,44 ευρώ, με την τελευταία τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ να είναι 5,482 ευρώ. Τελικά η τιμή “κλείδωσε” στα 5,30 ευρώ/μετοχή, δηλαδή, με έκπτωση 2,57%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αντίστοιχων συναλλαγών την τελευταία 10ετία ήταν 10,3%.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, η ισχυρή και ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ να ορίσει στενότερο εύρος τιμών για τη διεθνή προσφορά, από 3,90 ευρώ έως τέσσερα ευρώ ανά μετοχή (αντί του αρχικού 3,70 ευρώ έως τέσσερα ευρώ), ενώ πριν το κλείσιμο του βιβλίου η τελική τιμή διάθεσης είχε ήδη οριστεί στο ανώτερο τίμημα. Η τιμή κλεισίματος της τελευταίας συνεδρίασης ήταν στα 3,986 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν “ταβάνι” θα οριστούν τα 7,8 ευρώ, με τη χαμηλή τιμή να προσδιορίζεται με ένα discount πέριξ του 2% με 3%, δηλαδή 7,6 ευρώ με 7,7 ευρώ. Η ζήτηση, αλλά και η τιμή, στην οποία θα “μπιντάρουν” οι μακροπρόθεσμοι διεθνείς επενδυτές, θα κλειδώσουν” τελικά την τιμή διάθεσης, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο του βιβλίου.

Το κέρδος για το Δημόσιο

Το ΤΧΣ κατέχει συνολικά 168.231.441 κοινές μετοχές στην ΕΤΕ που ισοδυναμούν με μερίδιο ψήφου 18,39%. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι το placement θα γίνει στα 7,70 ευρώ, τότε η αξία της συνολικής συμμετοχής του διαμορφώνεται στο 1,3 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που διατεθεί προς πώληση το 10% της ΕΤΕ, δηλαδή, 91.471.515 μετοχές, τότε το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 700 εκατ. ευρώ, ενώ εάν ασκηθεί το δικαίωμα της αύξησης του ποσοστού σε 12% ή 109.765.818 μετοχές, τότε το ποσό θα κυμανθεί στα 845 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην κατανομή, όπως όλα δείχνουν στην ελληνική δημόσια προσφορά θα κατανεμηθεί ποσοστό πέριξ του 15% με 20%, δίνοντας τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να αποκτήσουν μετοχές της ΕΤΕ και κατ’ επέκταση να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από τις προοπτικές που εμφανίζει η τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή, τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών της ελληνικής επικράτειας, αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, ξεπερνώντας ενδεχομένως και την πρώτη φάση της αποεπένδυσης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ