Ανάγκη να γίνουν κανόνας τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Η ακτινογραφία των διαθέσιμων τιμολογίων

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Καθώς η αγορά προμήθειας ρεύματος φαίνεται να εξέρχεται από την αναταραχή των τελευταίων μηνών με τις τιμές να σταθεροποιούνται και να αποκλιμακώνονται, επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για αλλαγές στη δομή της αγοράς και των τιμολογίων στην κατεύθυνση της προστασίας των καταναλωτών. Συγκεκριμένα το ζητούμενο για την αγορά είναι να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αγορά ώστε τα σταθερά τιμολόγια να αποτελέσουν τη βασική προεπιλογή για τους καταναλωτές όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες προηγμένες αγορές ενέργειας. 

Με δεδομένο, όπως έδειξαν και οι τελευταίοι μήνες, ότι η μεταβολή στα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) είναι εντελώς απρόβλεπτη και δεν εξαρτάται καν από την τάση της χονδρικής και μόνο, είναι σαφές ότι οι καταναλωτές καλούνται να προβλέψουν τις τιμές κάτι που βεβαίως υπό κανονικές συνθήκες είναι δουλειά των εξειδικευμένων τμημάτων των εταιρειών ηλεκτρισμού. “Μένοντας σε μεταβλητά τιμολόγια οι καταναλωτές συμμετέχουν σε ένα τυχερό παιχνίδι στο οποίο οι πιθανότητες είναι από την αρχή εναντίον τους” αναφέρει χαρακτηριστικά η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών allazorevma, η οποία έχει ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ της υιοθέτησης σταθερών τιμολογίων. Μάλιστα σύμφωνα με την εκστρατεία, τα σταθερά τιμολόγια είναι προτιμότερα ακόμα και μετά την κρατική επιδότηση. Και αυτό γιατί διατίθενται αυτή την στιγμή στην αγορά τιμολόγια που προσφέρουν σταθερή τιμή για 6 μήνες χαμηλότερη από τον μέσο όρο των προβλέψεων της χονδρικής στο ίδιο διάστημα. 

Αξίζει να τονιστεί ότι τα σταθερά τιμολόγια αποτελούν τον κανόνα στις προηγμένες αγορές ηλεκτρισμού της Δ. Ευρώπης, όπου οι εταιρείες προμήθειας αξιοποιούν τα διαθέσιμα εργαλεία εξασφαλίζοντας στους καταναλωτές σταθερές τιμές ρεύματος αναλαμβάνοντας τα όποια ρίσκα των διακυμάνσεων. Μάλιστα στις συγκεκριμένες αγορές το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται από μακροχρόνια συμβόλαια και μόνο ένα μικρό μέρος της ζήτησης της τάξης του 25% περνά μέσα από τα χρηματιστήρια της ενέργειας.

Στην ελληνική αγορά πάντως, τους τελευταίους μήνες οι μεγαλύτεροι ιδιώτες προμηθευτές εφαρμόζουν τους τελευταίους μήνες ντε φάκτο σταθερά τιμολόγια. Συγκεκριμένα τους τελευταίους τέσσερις μήνες Protergia και Ήρων, οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα μερίδια πίσω από τη ΔΕΗ, έχουν  παγώσει τις τιμές τους απορροφώντας το σύνολο των έντονων διακυμάνσεων της αγοράς προς όφελος των πελατών τους. 

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά φαίνεται να μπαίνει σε φάση ομαλοποίησης όπως δείχνουν και τα στοιχεία για την διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς για το Σεπτέμβριο, η οποία και θα καθορίσει τα τιμολόγια του Οκτωβρίου. Μέχρι χθες η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου είχε υποχωρήσει στα 116,94 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ και για σήμερα η τιμή της αγοράς βρίσκεται χαμηλά στα 90,7 ευρώ η μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η μέση τιμή ήταν στα 129,83 ευρώ η μεγαβατώρα. Εάν η αγορά όντως ομαλοποιηθεί, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες που μπορούν να επιτρέψουν δομικές αλλαγές στην αγορά. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ