Χασάν Νασράλα: Ιρανός κατάσκοπος «έδωσε» την θέση του

Χασάν Νασράλα: Ιρανός κατάσκοπος «έδωσε» την θέση του

Πολλές συζητήσεις γίνονται σχετικά με το πως το Ισραήλ κατάφερε να μάθει την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν, ο Χασάν Νασράλα. Σύμφωνα πληροφορίες της Le Parisien, τις πληροφορίες αυτές φέρεται να παρείχε στο Ισραήλ ένας Ιρανός κατάσκοπος.

Συγκεκριμένα, η γαλλική ιστοσελίδα επικαλείται λιβανέζικο μέσο, το οποίο αναφέρει ότι ο Νασράλα έφτασε στα νότια προάστια της Βηρυτού με το ίδιο ακριβώς όχημα με τον Αμπάς Νιλφορουσάν, τον αναπληρωτή διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds στο Λίβανο.  Επιπλέον, στη συνάντηση φέρεται να συμμετείχαν 12 υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ.

Η στιγμή που απογειώνονται τα ισραηλινά μαχητικά

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν στο Twitter, εικόνες που δείχνουν μαχητικά αεροσκάφη F-15i της 69ης Μοίρας της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας να απογειώνονται από την αεροπορική βάση Χατζερίμ για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα με στόχο τον Νασράλα. Κατά την επίθεση τα μαχητικά αεροσκάφη έριξαν δεκάδες βόμβες καταστρέφοντας καταφύγια στο υπόγειο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στο προάστιο Νταχίγια της Βηρυτού.

Σύμφωνα με αναλυτή που επικαλούνται οι New York Times, όπως μετέδωσε το The Times of Israel, τα οκτώ αεροσκάφη F-15I ήταν εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 πυρομαχικά 2.000 λιβρών με αμερικανικής κατασκευής σύστημα καθοδήγησης ακριβείας που προσαρμόζεται στις βόμβες.

Εικόνες καταστροφής από το σημείο που έπεσαν οι βόμβες

Ανταποκριτής του βελγικού μέσου VTM News, μετέδωσε εικόνες από τη γειτονιά που ισοπεδώθηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια της ισραηλινές επιχείρησης κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Συγκεκριμένα, ο Robin Ramaekers, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο μαζί με την ομάδα του, αναφέρει πως πάνω από 100 άτομα μπορεί να είναι ακόμα εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια, στην περιοχή δεν υπάρχουν διασώστες, ενώ η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει είναι πως «το Ιράν μας εγκατέλειψε».

Την ίδια στιγμή, βίντεο από το πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει… τον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τον μαζικό βομβαρδισμό, ο οποίος είχε σαν συνέπεια την «κατεδάφιση» των κτιρίων που στέγαζαν – στα υπόγειά τους – κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ και τον θάνατο του Νασράλα.

Οι βόμβες που ισοπέδωσαν μία ολόκληρη γειτονιά

Σύμφωνα με το TRT World, oι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν είναι bunker buster, εξειδικευμένα όπλα που αναπτύχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό για να διεισδύουν και να καταστρέφουν βαριά οχυρωμένες ή βαθιά θαμμένες κατασκευές.

Η πρωταρχική ιδιότητα των bunker buster έγκειται στην ικανότητά τους να διαπερνούν στρώματα εδάφους, βράχου ή οπλισμένου σκυροδέματος. Τα περιβλήματα των βομβών είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικά ισχυρά υλικά, επιτρέποντάς τους να αντέχουν σε σημαντική πρόσκρουση προτού εκραγούν βαθιά μέσα στον στόχο.

Για να εξασφαλιστεί ακριβής στόχευση, πολλές βόμβες bunker busters είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία καθοδήγησης με λέιζερ ή GPS. Τα συστήματα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο παράπλευρων ζημιών και αυξάνουν την πιθανότητα επιτυχούς πλήγματος βασικών υπόγειων ή οχυρωμένων χώρων.

Οι βόμβες διαθέτουν ένα πυροκροτητή, ο οποίος επιτρέπει στη βόμβα να εκραγεί μόνο αφού διεισδύσει στο στόχο της. Αυτό εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ζημία σε υπόγειες εγκαταστάσεις, όπως κέντρα διοίκησης ή αποθήκες όπλων.

Ποιοι είναι οι γνωστοί τύποι

Η GBU-28 αναπτύχθηκε το 1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου για την καταστροφή ενισχυμένων ιρακινών στρατιωτικών καταφυγίων. Ζυγίζει περίπου 5.000 κιλά και είναι εξοπλισμένη με σύστημα καθοδήγησης με λέιζερ, επιτρέποντας ακριβή πλήγματα σε συγκεκριμένους στόχους. Το περίβλημα της βόμβας είναι κατασκευασμένο από πλεονάζουσες κάννες πυροβολικού, δίνοντάς της τη δύναμη να διαπερνά το σκυρόδεμα ή το χώμα πριν εκραγεί.

Η GBU-37 είναι μια άλλη βόμβα ακριβείας που κατευθύνεται από αποθήκες και έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αντίθεση με την κατευθυνόμενη με λέιζερ GBU-28, η GBU-37 καθοδηγείται με GPS, καθιστώντας την αποτελεσματική σε κακές καιρικές συνθήκες και εξασφαλίζοντας ακρίβεια στην προσβολή βαθιά θαμμένων στόχων.

Η GBU-57, γνωστή και ως Massive Ordnance Penetrator (MOP), είναι η μεγαλύτερη βόμβα διάρρηξης καταφυγίων στο αμερικανικό οπλοστάσιο, με το εντυπωσιακό βάρος των 30.000 κιλών. Σχεδιασμένη να διαπερνά έως και 200 πόδια οπλισμένου σκυροδέματος ή πάνω από 60 πόδια χώματος πριν εκραγεί, η MOP έχει κατασκευαστεί ειδικά για να στοχεύει βαθιά θαμμένες, ιδιαίτερα οχυρωμένες εγκαταστάσεις.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ