Δημόσιο Χρέος: “Back to back” πρόωρη αποπληρωμή ετοιμάζει η κυβέρνηση –

Δημόσιο Χρέος: “Back to back” πρόωρη αποπληρωμή ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή διακρατικών δανείων (Greek Loan Facility) 7,93 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που θα ελαφρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος, ο ΟΔΔΗΧ ήδη σχεδιάζει και την επόμενη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2025, σύμφωνα με πηγές του ΟΔΔΗΧ, οι οποίες μίλησαν στον ΟΤ. Σύμφωνα με αυτές, περί τα μέσα Δεκέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η σχεδιασμένη -από τις αρχές του 2024- αποπληρωμή του προαναφερθέντος και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επόμενη, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, με το ποσό να είναι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.  Άλλωστε, ήδη έχουν υπάρξει εγκρίσεις από το EWG για τη φετινή αποπληρωμή, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, συνεπώς δε θα υπάρξει κάποιο ζήτημα.

Δημόσιο Χρέος: Ο οδικός χάρτης μέχρι το 2032

Δημόσιο Χρέος: Πόσο θα «μετρήσει» η επιβάρυνση της Eurostat

Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει ήδη στρέψει το ενδιαφέρον της προς την επόμενη αποπληρωμή διακρατικών δανείων (GLF), στο πλαίσιο βελτίωσης του προφίλ για το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο όμως, θα επηρεαστεί αρνητικά από την εξής κίνηση της Eurostat: Έχει ενημερώσει από τον Απρίλιο τις ελληνικές Αρχές ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει το ύψος για το ελληνικό δημόσιο χρέος, προσθέτοντας τα 12 από τα 24 δισ. ευρώ των αναβαλλόμενων τόκων από το δάνειο των 90 δισ. ευρώ που πήρε το 2012 η Ελλάδα από τον EFSF (εποχή δευτέρου μνημονίου).

Ωστόσο, στη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους το 2018 είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι το σύνολο των αναβαλλόμενων τόκων του συγκεκριμένου δανείου θα έχει περίοδο χάριτος μέχρι και το 2032. Φαίνεται όμως πως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία φαίνεται ότι επιδιώκει να δημιουργήσει αυτήν την αλλαγή, κάτι που θα επηρεάσει το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα θα είναι το χρέος του περασμένου χρόνου να αυξηθεί κατά 4,8 μονάδες κάτι που θα επηρεάσει και τα επόμενα έτη.

Προκειμένου να επιταχυνθεί μείωση στο ελληνικό δημόσιο χρέος, ο ΟΔΔΗΧ προκρίνει να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα τόσο το 2025 (εξ ου και ο σχεδιασμό για του χρόνου τον Σεπτέμβριο με 5 δισ. ευρώ τουλάχιστον) όσο και το 2026, ενώ παράλληλα θα μειώνεται και το μαξιλάρι του ESM με στόχο την αποπληρωμή παλιού μνημονιακού χρέους όπως είναι τα διακρατικά δάνεια (GLF).

Οι κινήσεις μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου

Αναφορικά με την τρέχουσα πρόωρη αποπληρωμή, αφορά μια τριπλή δόση ύψους 8 δισ. ευρώ (7,93 δισ. ευρώ) από το δάνειο που πήρε η Ελλάδα κατά την έναρξη του πρώτου Μνημονίου απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση του ΟΔΔΗΧ είναι ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα υπάρξουν όλες οι τυπικές εγκρίσεις για την πρόωρη αποπληρωμή της δόσης αυτής αλλά και η ταυτόχρονη χρήση του «μαξιλαριού» των 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM. Η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση περίπου 300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από τόκους μέχρι το 2028, με ταυτόχρονη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Για την αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ, ένα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθεί τον Δεκέμβριο για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, μαζί με επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιλάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον γίνει η αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ, θα είναι η 4η πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων. Κι αυτό γιατί έχουν προηγηθεί τον Μάρτιο του 2019 (2,7 δισ. ευρώ προς ΔΝΤ), τον Μάρτιο του 2021 η πρόωρη αποπληρωμή 2,65 δισ. ευρώ (για το 2023 μαζί με την πλήρη πρόωρη προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ), ενώ ακολούθησε μια ακόμα πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF ύψους 5,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.

Το πρόγραμμα δανεισμού του 2025

Από εκεί και πέρα, στον ΟΔΔΗΧ κάνουν τις πρώτες σκέψεις σε σχέση με το πρόγραμμα του συνολικού δανεισμού για το 2025. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο βασικός σχεδιασμός φαίνεται να περιλαμβάνει διατήρηση του φετινού “status” λίγο έως πολύ  μέσω νέων εκδόσεων, επανεκδόσεων ομολόγων αλλά και εντόκων γραμματίων. Το συνολικό ποσό αναμένεται να είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ, εφόσον η κατάσταση παραμένει σχετικά ομαλή. Οι μειωμένες χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν έως το Δεκέμβριο, οπότε και θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα δανεισμού για το 2025.

Για φέτος, ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί λίγο πάνω από 9 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πάνω από το 90% του στόχου που είχε τεθεί με βάση το πρόγραμμα δανεισμού για το 2024 ύψους 7 με 10 δισ. ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FORMediaTV: Πρεμιέρα Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις δυο το μεσημέρι και καθημερινά 14:00-17:00 «Κοίτα να δεις»