Φλέγεται η Μέση Ανατολή – Όλα τα βλέμματα στην Τεχεράνη μετά τη δολοφονία Νασράλα

Φλέγεται η Μέση Ανατολή – Όλα τα βλέμματα στην Τεχεράνη μετά τη δολοφονία Νασράλα

Όλο και πιο κοντά έρχεται η επαπειλούμενη γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από πλήγμα του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Λίγο μετά την εξόντωση του Νασράλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξουδετέρωσαν τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου (28/9) σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ.

Η σιιτική οργάνωση προειδοποιεί με σφοδρή απάντηση, ενώ η Τεχεράνη  εκπέμπει «σήμα» κλιμάκωσης, στέλνοντας στρατεύματα σε Λίβανο και Συρία, ενώ ζήτησε,  να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις ενέργειες του Ισραήλ στον Λίβανο και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ταυτόχρονα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ανακοίνωσε χθες πενθήμερο επίσημο πένθος και διεμήνυσε πως «το αίμα του Νασράλα δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση». Παράλληλα κάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση του 57μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Τα βλέμματα όλων στο Ιράν

Το Ιράν δεν έχει ακόμη προβεί σε αντίποινα για την «ταπεινωτική» δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, σε ξενώνα της Τεχεράνης, τον Ιούλιο. Αυτό που συνέβη τώρα θα κάνει τους σκληροπυρηνικούς στο καθεστώς να σκεφτούν κάποιου είδους απάντηση,  αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC.

Το Ιράν διαθέτει έναν στρατό συμμάχων βαριά οπλισμένων πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης».

Εκτός από τη Χεζμπολάχ, έχει τους Χούθι στην Υεμένη και πολυάριθμες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. Το Ιράν θα μπορούσε να ζητήσει από αυτές τις ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

«Η ευρύτερη περιοχή ακροβατεί στο χείλος, για να δει τι θα συμβεί μετά, η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε σταυροδρόμι, αυτό είναι σημείο καμπής, όπως κι αν το δεις, δεν είναι υπερβολή, το Ιράν θα εμπλακεί στενά τις επόμενες ώρες», αναφέρει ο ανταποκριτής Sky News στο Iσραήλ, Άλιστερ Μπάνκαλ.

Σε διάγραμμα που δημοσιεύουν οι ισραηλινές δυνάμεις εμφανίζονται να έχουν εξοντωθεί μαζί με τον Χασάν Νασράλα και όλα τα ηγετικά στελέχη της  Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες.

Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ

Η διοικητική της δομή της Χεζμπολάχ, έχει αποκεφαλιστεί, με περισσότερους από δώδεκα κορυφαίους διοικητές να έχουν δολοφονηθεί. Οι επικοινωνίες της έχουν σαμποταριστεί με τις συγκλονιστικές εκρήξεις των βομβητών και των ασύρματων συσκευών της, και πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει το BBC.

Παραθέτει δηλώσεις του αμερικανού αναλυτή Mohammed Al-Basha ο οποίος αναφέρει: «Η απώλεια του Hassan Nasrallah θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, ενδεχομένως αποσταθεροποιώντας την ομάδα και αλλάζοντας τις πολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές της βραχυπρόθεσμα».

Αλλά κάθε προσδοκία ότι η Χεζμπολάχ θα παραιτηθεί ξαφνικά και θα συμφωνήσει με τους όρους του Ισραήλ είναι μάλλον άστοχη.

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα. Διαθέτει ακόμη χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι της μάχης στη Συρία, και απαιτούν εκδίκηση.

Διαθέτει ακόμη ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι μακράς εμβέλειας, κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις. Θα υπάρξει πίεση στις τάξεις της να τα χρησιμοποιήσει σύντομα, πριν καταστραφούν και αυτά.

Αλλά αν το πράξουν, σε μια μαζική επίθεση που θα κατακλύσει την αεράμυνα του Ισραήλ και θα σκοτώσει αμάχους, τότε η απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να είναι καταστροφική, προκαλώντας καταστροφές στις υποδομές του Λιβάνου, ή ακόμη και να επεκταθεί στο Ιράν.

Ο διάδοχος του Νασράλα

Ο Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, σκοτώθηκε από το Ισραήλ σε μια σειρά από πλήγματα στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης στη Νταχιέ, ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν τον θάνατό του, το πρωί του Σαββάτου (28/9), και η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την είδηση αργότερα μέσα στην ημέρα, λέγοντας ότι ο Νασράλα «ενώθηκε με τους συντρόφους του μάρτυρες».

Ακόμα, η Χεζμπολάχ τόνισε ότι «θα συνεχίσει τον ιερό πόλεμο κατά του εχθρού και υπέρ της Παλαιστίνης». Η δήλωση, ωστόσο, δεν ανέφερε ποιος θα διαδεχθεί τον Νασράλα ή πώς θα αντιδράσει η οργάνωση στη δολοφονία του, μεταδίδει ο Guardian.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος της αεροπορικής επιδρομής της Παρασκευής ήταν και ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο Χασίμ Σαφιεντίν, ο οποίος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Νασράλα.

Όποιος πάντως και αν αντικαταστήσει τον αινιγματικό ηγέτη της Χεζμπολάχ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια οργάνωση που τον τελευταίο χρόνο έχασε σχεδόν όλους τους ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες και βρίσκεται υπό τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Ακόμα, ο θάνατος του Νασράλα θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση την τύχη του λιβανέζικου κράτους. Η Χεζμπολάχ είναι βαθιά ενσωματωμένη στο κράτος, ελέγχοντας ένα βασικό τμήμα του κοινοβουλίου και ασκώντας επιρροή σε πολλά υπουργεία, όπως η Διεύθυνση Γενικής Ασφάλειας. Η εξωτερική πολιτική του Λιβάνου υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την εν λόγω οργάνωση, ιδίως όταν πρόκειται για γειτονικά κράτη όπως το Ισραήλ.

Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο συνεχίζεται.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε «δεκάδες» νέες επιδρομές «κατά της Χεζμπολάχ» στον Λίβανο. Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Στους στόχους που έπληξε περιλαμβάνονται εκτοξευτές ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό.



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FORMediaTV: Πρεμιέρα Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις δυο το μεσημέρι και καθημερινά 14:00-17:00 «Κοίτα να δεις»