Goldman Sachs: Έρχεται νέα αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα στο φθινόπωρο –

Goldman Sachs: Έρχεται νέα αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα στο φθινόπωρο - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Μια ιδιαίτερα θετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας περιγράφει η Goldman Sachs, εκτιμώντας μάλιστα ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα υπάρξει νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.

«Δεδομένου του μακροοικονομικού τοπίου και των θετικών προοπτικών, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση για πιθανή αναβάθμιση στις προσεχείς αξιολογήσεις (S&P στις 18 Οκτωβρίου, Fitch στις 22 Νοεμβρίου, Scope στις 6 Δεκεμβρίου)», αναφέρει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.

Ανάπτυξη και δημοσιονομική σύνεση βλέπει η Goldman Sachs

Ενώ το ελληνικό ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται 17% κάτω από το επίπεδο του 2007, η θετική δυναμική της οικονομίας της χώρας παραμένει σταθερή μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν δύο φορές ταχύτερος από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

“Back to back” πρόωρη αποπληρωμή χρέους ετοιμάζει η κυβέρνηση

Επιπλέον, η σύνθεση της ανάπτυξης παρέχει μια εποικοδομητική προοπτική. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη περιοχή, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα από τη δημόσια κατανάλωση, ενώ η αύξηση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα στέγασης, έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η αγορά εργασίας έχει φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης που έχει καταγραφεί και άρχισε να χαλαρώνει μόλις πρόσφατα. Η αύξηση της απασχόλησης αντανακλά την ευρεία φύση της ελληνικής ανάκαμψης, που εκτείνεται από τις υπηρεσίες έως τη μεταποίηση.

Όμως, διαφορετικά από τις άλλες οικονομίες της περιοχής, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας συνοδεύτηκε από άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας που επωφελήθηκε από την αύξηση των επενδύσεων άνω του μέσου όρου, εξηγεί η Goldman Sachs. Εν τω μεταξύ, ο τομέας των κατασκευών εντάχθηκε στη γενική βελτίωση, αν και τα επίπεδα δραστηριότητας παραμένουν υποτονικά από την ιστορική σύγκριση.

Σύνεση στα δημοσιονομικά

Μέσα σε αυτή τη σταθερή μακροοικονομική προοπτική και χάρη στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή στήριξη, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια συντηρητική δημοσιονομική στάση με πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, σε ποσοστό του ΑΕΠ, μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Επιπλέον, επωφελείται από το χαμηλότερο πραγματικό επιτόκιο δανεισμού στη Νότια Ευρώπη.

Έτσι, στο βασικό σενάριο της Goldman Sachs, ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται, υποχωρώντας κάτω από αυτόν της Ιταλίας έως το 2027. Δεδομένου του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των θετικών προοπτικών από τους οίκους αξιολόγησης, θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση για να αναβαθμιστεί περαιτέρω στις επερχόμενες αξιολογήσεις από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπεραπόδοση σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερές επιδόσεις. Η σύνθεση της οικονομικής της ανάπτυξης βρίσκεται σε πιο ελπιδοφόρα βάση από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ: η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα από τη δημόσια κατανάλωση, ενώ η αύξηση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα στέγασης, έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ωστόσο, το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται 17% κάτω από το επίπεδο του 2007 και υπάρχει ακόμη πολύ έδαφος για κάλυψη του. Ο δείκτης τρέχουσας δραστηριότητας (CAI) υποδεικνύει κάποια επιβράδυνση, αλλά παραμένει συνεπής με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανθεκτικότητα.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική αγορά εργασίας έχει φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης που έχει καταγραφεί. Η αύξηση της απασχόλησης βασίστηκε σε ευρεία βάση σε δημογραφικές ομάδες και τομείς, με μια σταθερή αγορά εργασίας να προσφέρει αύξηση ονομαστικών μισθών άνω του 7% το 1ο εξάμηνο του 2024 και υπάρχει σημαντικός χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη δεδομένου του χαμηλού ποσοστού γυναικείας απασχόλησης (54,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2024).

Η βελτίωση της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι ιδιαίτερα απαραίτητη δεδομένης της δημογραφικής ευθραυστότητας της χώρας, κατά την Goldman Sachs. Ο μόνιμος πληθυσμός μειώθηκε σχεδόν κατά 5% την τελευταία δεκαετία και η χώρα χρειάζεται να αυξήσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας για να τροφοδοτήσει μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οικονομική Ανάκαμψη… όχι απλώς Ανάκαμψη Υπηρεσιών

Το εύρος της έκρηξης της αγοράς εργασίας αντανακλά την ευρεία φύση της ελληνικής ανάκαμψης, που εκτείνεται από τις υπηρεσίες, όπως συνήθως αναγνωρίζεται, στη μεταποίηση. Ο μεταποιητικός τομέας αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα περίπου το 16% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 13,5% του ΑΕΠ.

Αλλά διαφορετικά από τις άλλες οικονομίες της περιοχής, η μεγάλη ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας της Ελλάδας συνοδεύτηκε από άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, επωφελούμενη από την αύξηση των επενδύσεων άνω του μέσου όρου.

Παρά την απουσία ειδικής δημοσιονομικής στήριξης όπως στην Ιταλία, ο κατασκευαστικός τομέας (2,5% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) έχει ενταχθεί στη γενική ανάκαμψη. Ενώ η πρόσφατη βελτίωση στον τομέα ήταν ισχυρή, τα επίπεδα δραστηριότητας παραμένουν συγκρατημένα λόγω ιστορικών συγκρίσεων.

Στέρεα θεμέλια για τις προοπτικές του χρέους

Το μοντέλο της Goldman Sachs υποδηλώνει ότι αυτές οι συνθήκες υποστηρίζουν μια σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.

Στην πραγματικότητα, προβλέπει ότι ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτωτική πορεία και αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά περίπου 25 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ελαφρώς πάνω από την προηγούμενη ανάλυσή της.

Στο βασικό σενάριο, όπου η μεσοπρόθεσμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο (σε % του ΑΕΠ) συγκλίνουν, αντίστοιχα, στο 1,5% και στο 2%, ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και να υποχωρεί κάτω από αυτό της Ιταλίας κατά 2027.

Ακόμη και σε ένα σενάριο ακραίων καταστάσεων, όπου είτε η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ είτε το πρωτογενές ισοζύγιο μειώνονται κατά 1 π.μ. μεσοπρόθεσμα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ πέφτει κάτω από το επίπεδο του 2023 με πιθανότητα μεγαλύτερη από 90%.

Μια άλλη αναβάθμιση είναι δυνατή το φθινόπωρο

Η Goldman Sachs συνεχίζει να βλέπει σταθερές προοπτικές για ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RF) αναμένεται να κορυφωθούν το 2024-25 και το πρόγραμμα θα στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη στήριξη κεφαλαιουχικών δαπανών.

Επιπλέον, η θεσμική ποιότητα του Ελληνικού Δημοσίου συνεχίζει να βελτιώνεται, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του δημόσιου χρέους.

Πιο πρόσφατα, η Έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης για την ανάπτυξη υποδομών 2024 της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικεντρώνεται στη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη έργων υποδομής τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή της διανομής στην Ευρώπη.

Δεδομένου του μακροοικονομικού τοπίου και των θετικών προοπτικών από τους οίκους αξιολόγησης, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση για πιθανή αναβάθμιση στις προσεχείς αξιολογήσεις (S&P στις 18 Οκτωβρίου, Fitch στις 22 Νοεμβρίου, Scope στις 6 Δεκεμβρίου).

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ