Ισραηλ: Αεροπορικές επιδρομές στο λιμάνι, το αεροδρόμιο και υποδομές της Υεμένης

Ισραηλ: Αεροπορικές επιδρομές στο λιμάνι, το αεροδρόμιο και υποδομές της Υεμένης

Περισσότερες από 10 αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο το λιμάνι της Χοντέιντα, προκαλώντας εκρήξεις που συγκλόνισαν την πόλη. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου στο λιμάνι Ras Isa στην Υεμένη, ενώ πρόσθετα πλήγματα σημειώθηκαν στο λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, δυτικά της Υεμένης. Οι επιθέσεις θεωρούνται αντίποινα για επίθεση με στόχο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή επίθεση στη δυτική Υεμένη είχε ως στόχο τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας al-Hali στην παράκτια πόλη Χοντέιντα. Τα ισραηλινά πλήγματα είχαν επίσης ως στόχο το διεθνές αεροδρόμιο της Χοντέιντα, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Υεμένης με έδρα τη Σαναά δήλωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 29 τραυματίστηκαν στον προκαταρκτικό απολογισμό της ισραηλινής επίθεσης στην Χοντέιντα.

Πυρκαγιές έχουν ανάψει σε δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι της Χοντέιντα, με πυκνό καπνό να υψώνεται ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών. Μια ενημερωμένη πηγή δήλωσε στο Al Mayadeen ότι ένα σμήνος ισραηλινών αεροσκαφών στόχευσε ένα πολιτικό λιμάνι και σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Τι δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των Χούθι

Ο Νασρεντίν Αμέρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ανσάρ Αλλάχ και πρόεδρος του πρακτορείου ειδήσεων της Υεμένης SABA, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter:

«Μην ανησυχείτε, οι επιθέσεις απέτυχαν. Λάβαμε προληπτικά μέτρα και αδειάσαμε νωρίτερα τις δεξαμενές πετρελαίου στα λιμάνια Ρας Ίσα και Χοντέιντα και ετοιμάσαμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Οι επιθέσεις δεν εμποδίζουν τις ενέργειές μας, διότι με τη θέληση του Θεού, κάνουμε τις επιδόσεις μας πιο ποιοτικές».

Σύμφωνα με τον στρατό, δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, ανεφοδιαστικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών, συμμετείχαν στα πλήγματα σε απόσταση περίπου 1.800 χιλιομέτρων από το Ισραήλ. Υπάρχουν πληροφορίες πως συμμετείχαν βοηθητικά και αμερικανικά αεροσκάφη στην επίθεση (όχι πολεμικά, πιθανώς AWACS ή εναέριου ανεφοδιασμού).

Τα πλήγματα είχαν ως στόχο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το καθεστώς των Χούθι για στρατιωτικούς σκοπούς στη Χοντέιντα και στο κοντινό λιμάνι Ρας Ισα στη δυτική Υεμένη, αναφέρουν οι IDF, ενώ συμπλήρωσαν πως η επίθεσή τους ήταν σε αντίποινα για τις επιθέσεις των Χούθι σε στόχους του Ισραήλ και την φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου (αντίποινα για το πλήγμα κατά του Νασράλα).



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ